Τετάρτη, 17η Απριλίου 2024  9:51 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 18:51

ΔΥΠΑ: Έρχονται νέες δράσεις για συνολικά 130.000 πολίτες – Τα προγράμματα που ετοιμάζει η Υπηρεσία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πάνω από 260.000 έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Τα επιτεύγματα και τα μελλοντικά προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης παρουσίασε ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων Σπύρος Πρωτοψάλτης, την Δευτέρα 4 Μαρτίου. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, που διοργάνωσε η ΔΥΠΑ.

Ήδη 260.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει επαγγελματικά προγράμματα κατάρτισης, με το 68% των συμμετεχόντων να αποτελούν γυναίκες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 69% επέλεξε προγράμματα που αναφέρονται σε ψηφιακές δεξιότητες, ενώ το 58% των καταρτιζόμενων ζουν εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα προσανατολίζεται προς τη βελτίωση της χαμηλής θέσης της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς πίνακες που καταγράφουν τις εθνικές επιδόσεις στους τομείς της ανάπτυξης, ενεργοποίησης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων.

Ο κύριος Πρωτοψάλτης ανακοίνωσε ότι ο στόχος της ΔΥΠΑ είναι 500.000 Έλληνες να έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έως το 2025. Επίσης αναφέρθηκε σε συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς (Microsoft, Cisco, Amazon, Huawei, Coursera και Google) και προγράμματα εκπαίδευσης σε συνεργασία με πανεπιστήμια, από τα οποία 36.000 Έλληνες έχουν ήδη ολοκληρώσει την κατάρτισή τους.

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ τόνισε επίσης τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως ιστορική ευκαιρία, ενώ αναφέρθηκε σε μελλοντικά προγράμματα για πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και προγράμματα για κατάρτιση σε πανεπιστήμια.

Το επόμενο διάστημα, άλλωστε, έρχονται νέες δράσεις για συνολικά 130.000 πολίτες: πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους, digital and green certificates για 30.000 ανέργους, κατάρτιση σε πανεπιστήμια για 25.000 ανέργους και εργαζόμενους, AI training για 10.000 ανέργους και εργαζόμενους, επαγγελματική κατάρτιση οδηγών για 10.000 ανέργους, κατάρτιση προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους, advance digital skills για 1.000 ανέργους.

Κλείνοντας τη συζήτηση, επισήμανε τις προσπάθειες της ΔΥΠΑ να επικοινωνήσει τα οφέλη της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελληνική οικογένεια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΔΥΠΑ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ.

Εθνικός στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

Στην εκδήλωση τονίστηκε επίσης η σημασία της σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. «Είχαμε αφήσει πολύ καιρό εκτός της συζήτησης την επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι η πτυχή που ακουμπάει και στα δύο μέρη, δηλαδή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας» υπογράμμισε η Υφυπουργός Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη.

Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. «Μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουμε, είναι εθνικός στόχος» σημείωσε η κυρία Λυτρίβη, εξηγώντας ότι πρέπει να δουλέψουν μαζί και να συνομιλήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, εργαζόμενοι και εργοδότες.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 310 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία