Τετάρτη, 17η Απριλίου 2024  10:18 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 18:53

Δημοτική Επιτροπή: Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης η βελανιδιά του Κώστα Χατζόπουλου στο πάρκο Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

H Δημοτική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου πριν από λίγες ημέρες κλήθηκε να αποφασίσει για τον χαρακτηρισμό ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης της αιωνόβιας βελανιδιάς που βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο του Αγρινίου.

Η εν λόγω βελανιδιά είναι είδος Δρυς, με επιστημονική ονομασία Quercus sp. και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου. Έχει διάμετρο 102 cm, ύψος περίπου 18 μ. και ηλικία μεγαλύτερη των 100 χρόνων. Η υγεία του δέντρου και η εν γένει κατάστασή του χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή.

Επίσης, σύμφωνα με την Διαχειριστική μελέτη του Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου, η οποία εγκρίθηκε με Απόφαση της Δ/νσης Συντονισμού και Eπιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, στο Παπαστράτειο Πάρκο έχουν καταγραφεί 2.993 δέντρα και θάμνοι εκ των οποίων 14 ανήκουν στο γένος Quercus sp. και είναι γενικά μικρής ηλικίας, με εξαίρεση το προαναφερόμενο δέντρο.

Όπως αναφέρεται σε αίτηση της ομάδας ΔΡΩ – Κίνηση πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία , η συγκεκριμένη βελανιδιά, με την επονομασία «Βελανιδιά του Κώστα Χατζόπουλου» έχει ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον και συνδέεται με ιστορικά γεγονότα της περιοχής.
Επίσης, σύμφωνα με έγγραφο της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, «η εν λόγω βελανιδιά μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και θα αποτελέσει μια ιδιαίτερη αισθητική, πολιτισμική και κοινωνική αξία και πολύτιμο σημείο αναφοράς για την πόλη του Αγρινίου, όπως επίσης και σημαντικό παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω παρακαλούμε για τη σύμφωνη γνώμη ή μη για το χαρακτηρισμό ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης μιας αιωνόβιας βελανιδιάς στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου».

Η Δημοτική Επιτροπή λαμβάνοντας υπ’ όψιν της τις κείμενες διατάξεις, και όλα όσα παραπάνω εκτέθηκαν, επί παρόντων 9 μελών αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει το χαρακτηρισμό ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης της αιωνόβιας βελανιδιάς στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου, διότι η συγκεκριμένη βελανιδιά, με την επονομασία «Βελανιδιά του Κώστα Χατζόπουλου» έχει ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον και συνδέεται με ιστορικά γεγονότα της περιοχής, οπότε θα αποτελέσει μια ιδιαίτερη αισθητική, πολιτισμική και κοινωνική αξία και πολύτιμο σημείο αναφοράς για την πόλη του Αγρινίου, όπως επίσης και σημαντικό παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο.

agriniopress.gr
Διαβάστηκε 147 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.