Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:53 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 19:50

Ο μάστορας της γκλίτσας από το Ξηρόμερο (vid)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Η γκλίτσα στη λαϊκή παράδοση και στην ποιμενική ζωή παίζει σημαντικό ρόλο, αποτελεί ένα από τα αντικείμενα που είναι χρηστικό αλλά συνάμα και καλαίσθητο.

Η ξυλόγλυπτη λαϊκή τέχνη εκφράζει την ελληνική ζωή μέσα από την απλότητά της, αντικατοπτρίζει δε την έμπνευση συνήθως άγνωστου κατασκευαστή-καλλιτέχνη, και έχει ως θέματα από τον τόπο και τις παραδόσεις της περιοχής κατασκευής.

Γκλίτσες με χειροποίητη ξυλογλυπτική στη λαβή, κοσμούν πολλές φορές τα σπίτια μας, και είναι εκεί για να μας θυμίζουν ότι, παρά την εξέλιξη της σύγχρονής κοινωνίας παραμένουν αναλλοίωτα τα στοιχεία της ζωής στην ύπαιθρο.

Η γκλίτσα ίσως να αποτελεί ένα από τα αντικείμενα τα οποία επιμένουν να μας θυμίζουν το μόχθο τα στοιχεία της φύσης, και τις σκληρές συνθήκες ζωής.

Μέσα από την παραδοσιακή κατασκευή της Γκλίτσας ο Κωνσταντίνος Γρατσάνης ανεβάζει το επίπεδο δημιουργώντας ξεχωριστές σε έμπνευση αλλά και θεματολογία χειροποίητες ξυλόγλυπτες λαβές τις οποίες και χρωματίζει δίνοντας τους μία μοναδική μορφή.

Κάθε μία λαβή αποτελεί και αποδεικνύεται ως ένα περίτεχνο κόσμημα, με την παράδοση να τον οδηγεί σε αυτή τη δημιουργική μορφή τέχνης. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά περισσότερα για τον εξαιρετικό άνθρωπο και καλλιτέχνη κ. Γρατσάνη αφήνουμε όμως να απολαύσετε ένα ταξίδι, μέσα από το βίντεο.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 276 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.