Τετάρτη, 17η Απριλίου 2024  9:57 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 19:38

Κατάθλιψη: Εξίσου σημαντική με τα φάρμακα η άσκηση – Ποιες ασκήσεις βοηθούν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη η άσκηση μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική με τα φάρμακα και την ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι κύρια αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την ικανοποίηση από τη ζωή περισσότερο απ’ ό,τι τα χρέη, ένα διαζύγιο και χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, λένε οι ειδικοί. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει υποκείμενα νοσήματα, όπως:

  • Η καρδιοπάθεια
  • Ο καρκίνος
  • Οι αγχώδεις διαταραχές

Πολλοί ασθενείς με κατάθλιψη ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική θεραπεία και την ψυχοθεραπεία. Άλλοι όμως παρουσιάζουν αντοχή στις θεραπείες αυτές. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες. Όντως, στις ανεπτυγμένες χώρες καλύπτεται μόνο το 51% του κόστους των θεραπειών, κατά μέσον όρο. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες αναζητούν νέους, λιγότερο δαπανηρούς τρόπους αντιμετώπισής της.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι ορισμένες ασκήσεις ασκούν ισχυρότερη αντικαταθλιπτική δράση από άλλα είδη φυσικής δραστηριότητας. Μάλιστα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με την ψυχοθεραπεία και πιο αποτελεσματικά από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση 218 προγενέστερων μελετών. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικώς 14.710 εθελοντές, από πολλές χώρες του κόσμου. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

Περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα, χορός και ασκήσεις για δύναμη φάνηκε να ασκούν ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση. Όσο πιο έντονα, δε, ήταν τόσο το καλύτερο. Ωστόσο και με μέτρια ένταση φάνηκε να παρέχουν σημαντικά οφέλη.

Μάλιστα τα οφέλη αυτά ενδέχεται να είναι ανώτερα από αυτά που παρέχουν μόνα τους τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αναφέρουν οι ερευνητές. Μπορεί επίσης να είναι εξ ίσου σημαντικά με αυτά που παρέχει η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Η θεραπεία αυτή αποτελεί έναν από τους πυλώνες της αγωγής που συνιστάται για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη.

Διαφορετικές επιδράσεις

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι κάθε είδος φυσικής δραστηριότητας παρείχε διαφορετικά οφέλη σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ειδικότερα, βάδιση και τζόκινγκ ήταν αποτελεσματικά «φάρμακα» για την κατάθλιψη σε άνδρες και γυναίκες. Εν τούτοις, οι ασκήσεις για δύναμη (π.χ. με βάρη, λάστιχα) ήταν πιο αποτελεσματικά στις γυναίκες. Αντίστοιχα η γιόγκα ήταν πιο αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό στους άνδρες.

Η γιόγκα ήταν επίσης λίγο πιο αποτελεσματική στους ηλικιωμένους και οι ασκήσεις για δύναμη στους νέους.

Όπως προαναφέρθηκε, η πιο έντονη άσκηση καταπολεμούσε περισσότερο την κατάθλιψη από την ήπια ή μέτρια. Η επίδρασή της ήταν η ίδια όσες φορές την εβδομάδα κι αν εφαρμοζόταν. Ήταν η ίδια ανεξαρτήτως της υποκείμενης κατάστασης της υγείας και της βαρύτητας της κατάθλιψης.

«Η άσκηση είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη. Πιο ωφέλιμο είναι το περπάτημα ή το τζόκινγκ, η γιόγκα, ο χορός και οι ασκήσεις για δύναμη… Αυτές οι μορφές άσκησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως βασικές θεραπείες για την κατάθλιψη, μαζί με την ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πριν, όμως, κάνετε οποιαδήποτε άσκηση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Και οπωσδήποτε αν ακολουθείτε ήδη αντικαταθλιπτική αγωγή, μην κάνετε καμία αλλαγή αν δεν ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό σας.

pronews.gr

Διαβάστηκε 984 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.