Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2024  9:09 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 20:25

Δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το μπούκωμα σε μύτη και αυτιά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όταν έχετε μπούκωμα πρέπει να διατηρείτε υγρές τις ρινικές οδούς και τους κόλπους σας. Πολλοί πιστεύουν ότι ο ξηρός αέρας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της καταρροής, στην πραγματικότητα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το στέγνωμα των μεμβρανών θα τις ερεθίσει περαιτέρω.

Διατηρήστε υγρές τις ρινικές οδούς

Για να διατηρήσετε τις ρινικές σας οδούς υγρές, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα ή ατμοποιητή
  • Κάντε πολύωρο ζεστό ντους ή εισπνεύστε ατμό από μια κατσαρόλα με ζεστό (αλλά όχι ζεματιστό) νερό
  • Πίνετε πολλά υγρά. Αυτό θα αραιώσει τη βλέννα σας, κάτι που συμβάλλει και στην πρόληψη των μπλοκαρισμένων κόλπων
  • Χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού. Είναι αλμυρό νερό και θα σας βοηθήσει να μην στεγνώσουν οι ρινικές δίοδοι
  • Δοκιμάστε ένα ειδικό δοχείο για ρινική έκπλυση. Χρησιμοποιήστε αποσταγμένο, αποστειρωμένο νερό ή νερό που έχει βράσει και κρυώσει για να φτιάξετε το διάλυμα. Ξεπλύνετε τη συσκευή μετά από κάθε χρήση και αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα
  • Χρησιμοποιήστε μια βιοηλεκτρονική συσκευή κόλπων. Η συσκευή τοποθετείται στο πρόσωπο και χρησιμοποιεί μικρο-ρεύματα για την τόνωση των νεύρων και την μείωση του πόνου και της συμφόρησης
  • Τοποθετήστε μια ζεστή, υγρή πετσέτα στο πρόσωπό σας. Μπορεί να ανακουφίσει τη δυσφορία και να ανοίξει τις ρινικές οδούς
  • Ξαπλώστε σε επικλινές επίπεδο. Το βράδυ, ξαπλώστε με περισσότερα μαξιλάρια. Το να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά μπορεί να κάνει την αναπνοή πιο άνετη
  • Αποφύγετε τις χλωριωμένες πισίνες. Μπορούν να ερεθίσουν τις ρινικές οδούς

Μπούκωμα: Πώς να καθαρίσετε τα φραγμένα ιγμόρεια

  • Φυσήξτε την μύτη σας με τον σωστό τρόπο: απαλά σε ένα χαρτομάντιλο μιας χρήσης για να μην μεταδώσετε μικρόβια και να μην πιέσετε βλέννα στα αυτιά σας ή σε άλλα μέρη των ιγμορείων σας.
  • Μπλοκάρετε το ένα ρουθούνι ενώ φυσάτε μέσα από το άλλο.
  • Πλύνετε τα χέρια σας μετά.
  • Blocked-Nose-Nasal-Drops-Runny-Nose
  • Φάρμακα για τη ρινική συμφόρηση και πίεση κόλπων

Αυτά τα φάρμακα δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή και μπορούν να βοηθήσουν στην εξασθένιση των συμπτωμάτων σας:

  • Αποσυμφορητικά. Βοηθούν στην μείωση του πρηξίματος στις ρινικές οδούς και στην μείωση του βουλώματος και της πίεσης των κόλπων. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης τους. Μην χρησιμοποιείτε από του στόματος αποσυμφορητικό για περισσότερο από μια εβδομάδα χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Πρέπει να μην χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι για περισσότερο από 3 ημέρες, διαφορετικά μπορεί να επιδεινώσει το μπούκωμα. Επίσης, τα φάρμακα αυτά μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, επομένως συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα υγείας ή εάν παίρνετε άλλα φάρμακα. Μην δίνετε ποτέ αποσυμφορητικά ή οποιοδήποτε φάρμακο για το κρυολόγημα χωρίς συνταγή γιατρού σε παιδιά κάτω των 4 ετών.
  • Αντισταμινικά. Εάν η αιτία για το μπούκωμα είναι αλλεργίες, ο έλεγχος τους θα μειώσει τα συμπτώματά σας. Μπορεί επίσης να βρείτε αντιισταμινικές δραστικές ουσίες σε ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν επίσης με καταρροή και φτέρνισμα. Ρωτήστε σχετικά τον φαρμακοποιό σας. Διαβάζετε και ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες χρήσης.
  • Στεροειδή ρινικά σπρέι. Αυτά μπορούν επίσης να βοηθήσουν με το αλλεργικό μπούκωμα. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε εκείνα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να αρχίσει η αποτελεσματική δράση τους, γι’ αυτό ξεκινήστε τα πριν εμφανίσετε συμπτώματα και χρησιμοποιήστε τα καθ’ όλη την εποχή των αλλεργιών σας.
  • Μενθόλη. Οι φαρμακευτικές αλοιφές που περιέχουν μενθόλη ή καμφορά μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε καλύτερα. Μπορείτε να τα τρίψετε λίγο στο στήθος ή στο πάνω χείλος σας. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τύπους που τοποθετείτε σε ζεστό νερό και εισπνέετε τον ατμό, κάτι που βοηθά στο άνοιγμα των αεραγωγών σας.
  • Παυσίπονα. Αν και δεν θα καθαρίσουν τη συμφόρηση, τα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο που προκαλείται από την πίεση των κόλπων. Ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα.

Τι να κάνετε για τα βουλωμένα αυτιά

Τα ιγμόρεια και τα αυτιά σας συνδέονται μέσα στο κεφάλι. Έτσι, η συμφόρηση των κόλπων και το μπούκωμα στην μύτη μπορεί να επηρεάσουν και την πίεση στα αυτιά σας. Η αντιμετώπιση της συμφόρησης των κόλπων μπορεί να βοηθήσει. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

Αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις. Μην σηκώνεστε πολύ γρήγορα και μην κουνάτε γρήγορα το κεφάλι σας.
Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλάτι, το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία σας και οι μικρές αλλαγές στη ροή του αίματος μπορεί να επηρεάσουν τα αυτιά σας.

Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες. Μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα του αυτιού που σχετίζονται με τους ρινικούς κόλπους. Για παράδειγμα, αν σας ενοχλούν τα αυτιά σας, δεν είναι σώφρον να… κάνετε τζόγκινγκ μια ζεστή μέρα.

pronews.gr

Διαβάστηκε 138 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.