Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  12:38 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 19:11

Αγρίνιο: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Δυναμική Αντίσταση» του Πολυµέρη Βόγλη (Τετ 7/2/2024 19:00)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το βιβλιοπωλείο Λέσχη του Βιβλίου – Αλεξάνδρα Μοσχονά, το Ανυπότακτο Αγρίνιο και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «∆υναμική Αντίσταση – Υποκειµενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974», του Πολυµέρη Βόγλη την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024 στις 7:00 το απόγευμα στον χώρο του βιβλιοπωλείου, Αναστασιάδη 2, Αγρίνιο.

Η ανακοίνωση-πρόσκληση:

«Δυναμική Αντίσταση», του Βόγλη Πολυµέρη

Η Δυναμική Αντίσταση
στη δικτατορία των συνταγματαρχών
δεν συνδέθηκε με κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο,
αλλά αφορούσε αντιδικτατορικές οργανώσεις
τόσο του Κέντρου όσο και της ευρύτερης Αριστεράς.

Η δυναμική αντίσταση προκάλεσε έντονες συζητήσεις
στον αντιδικτατορικό χώρο σχετικά με τη δυνατότητα
να πυροδοτήσει η συγκεκριμένη μορφή δράσης
ένα μαζικό αντιδικτατορικό κίνημα στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή
που, ως πρακτική, αντανακλούσε τον επαναστατικό αναβρασμό
που επικρατούσε εκείνη την εποχή σε όλο τον κόσμο

Στο βιβλιοπωλείο Λέσχη του Βιβλίου – Αλεξάνδρα Μοσχονά την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024, στις 7:00, το απόγευμα

Το βιβλιοπωλείο Λέσχη του Βιβλίου – Αλεξάνδρα Μοσχονά, το Ανυπότακτο Αγρίνιο και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «∆υναμική Αντίσταση – Υποκειµενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας 1967-1974», την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024 στις 7:00 το απόγευμα στον χώρο του βιβλιοπωλείου, Αναστασιάδη 2, Αγρίνιο

Ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών (1967-1974) ήταν πολύμορφος. Πολλές αντιδικτατορικές οργανώσεις στράφηκαν στη δυναμική αντίσταση και η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών μικρής ισχύος αποτέλεσε μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές δράσης εναντίον του καθεστώτος. Η επιλογή της δυναμικής αντίστασης δεν συνδέθηκε με κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αλλά αφορούσε αντιδικτατορικές οργανώσεις τόσο του Κέντρου όσο και της ευρύτερης Αριστεράς. Η δυναμική αντίσταση προκάλεσε έντονες συζητήσεις στον αντιδικτατορικό χώρο σχετικά με τη δυνατότητα να πυροδοτήσει η συγκεκριμένη μορφή δράσης ένα μαζικό αντιδικτατορικό κίνημα στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που, ως πρακτική, αντανακλούσε τον επαναστατικό αναβρασμό που επικρατούσε εκείνη την εποχή σε όλο τον κόσμο.

Το βιβλίο εστιάζει σε αυτή την άγνωστη πλευρά του αντιδικτατορικού αγώνα. Το φαινόμενο της δυναμικής αντίστασης στα χρόνια της δικτατορίας προσεγγίζεται από τη σκοπιά της δράσης των οργανώσεων και, κυρίως, από την οπτική εκείνων που συμμετείχαν σε δυναμικές ενέργειες. Μέσα από τις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες ανασυντίθεται η διαδρομή των αντιστασιακών ως υποκειμένων: οι διαφορετικές βιογραφικές αφετηρίες τους, η ριζοσπαστικοποίηση στη δεκαετία του 1960, η καμπή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, η ένταξη σε αντιδικτατορικές οργανώσεις και, στη συνέχεια, η δράση τους έως τη στιγμή της φυλάκισής τους.

Στο βιβλίο η μελέτη της εμπειρίας της δυναμικής αντίστασης και του τρόπου με τον οποίο αυτή εγγράφηκε μετέπειτα στη μνήμη των υποκειμένων διασταυρώνεται με τη συζήτηση για την υποκειμενικότητα, την αντίσταση και την πολιτική βία.

Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι:

Γιάννα Στεργίου, δρ Φιλολογίας

Σπυριδούλα Πυρπύλη, Μέλος Ε∆ΙΠ, Πανεπιστήµιο Πατρών και ο

Πολυµέρης Βόγλης, καθηγητής κοινωνικής ιστορίας, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, συγγραφέας του βιβλίου»

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 197 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 19:33
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.