Τρίτη, 30η Απριλίου 2024  3:11 πμ
 
wm small
Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 13:29

Ιόνια νησιά και Πελοπόννησος “στεγνώνουν” από εργαζόμενους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ιόνια νησιά και Πελοπόννησος “στεγνώνουν” από εργαζόμενους, είναι μέσα στις περιοχές από τις 82 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την φυγή νέων αλλά και το χαμηλό εργατικό δυναμικό.

Πιο αναλυτικά:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ονομάζει «παγίδα ανάπτυξης ταλέντων» (talent development trap), πρόκειται για το φαινόμενο όπου οι εργαζόμενοι με δεξιότητες δεν είναι αρκετοί για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από τη δημογραφική μετάβαση.

Συνολικά, 82 περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή οι περιοχές που φιλοξενούν σχεδόν το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού) πλήττονται από:

ταχέως συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό χαμηλό ποσοστό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φυγή των νέων.

Παράλληλα, ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,5 εκατομμύρια άτομα μεταξύ 2015 και 2020 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 35 εκατομμύρια άτομα έως το 2050.

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που απειλεί την ανάπτυξη και ευημερία πολλών περιφερειών της Ευρώπης και μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό χάσμα, με περιφέρειες πολλών ταχυτήτων ακόμα και εντός των συνόρων των κρατών -μελών.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα – Οι «κόκκινες» περιοχές
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Κομισιόν ξεκίνησε με μία καταγραφή της κατάστασης του εργατικού δυναμικού στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

thebest.gr

Διαβάστηκε 247 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία