Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  12:23 μμ
Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 18:57

Σε πλήρη ετοιμότητα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας – Δυσφορία παρά τα μέτρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε πλήρη ετοιμότητα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας – Δυσφορία παρά τα μέτρα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία «βουνό τα προβλήματα, τα κυβερνητικά μέτρα επικεντρώνονται στη Θεσσαλία» λένε οι αγρότες

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, οι οποίες είχαν μάλιστα συμμετοχή αλλά και παλμό, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Αιτωλοακαρνανία είναι στις επάλξεις και σε «ανοιχτή γραμμή» με τους υπόλοιπους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας, ώστε να δημιουργήσουν ενιαία και αρραγές μέτωπο κινητοποιήσεων.

Το κλίμα του υπάρχει τόσο στην περιοχή όσο και πανελλαδικά είναι ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Στα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου οι περισσότεροι παραγωγοί πιστεύουν ότι όσα ανακοινώθηκαν είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και πως δεν τους ικανοποιούν. Σύμφωνα με δηλώσεις των αγροτών, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επικεντρώνονται κυρίως στη Θεσσαλία, ενώ απαιτούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό αντί για την ηγεσία του υπουργείου.

Ήδη σε τοπικό επίπεδο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους παραγωγούς σε δημιουργία μπλόκου στον κόμβο της Ερμίτσας για αύριο, Κυριακή 4/2.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά τα δύο δυναμικά συλλαλητήρια που διοργάνωσαν είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με συναδέλφους τους ανά την Ελλάδα και αναμένουν το «πράσινο φώς», για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η «Σ» συνομίλησε με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι εκτός από κάποια εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν «στάθηκαν» στο γεγονός ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα να συμμετάσχουν σε κάθε τι κινητοποίηση αποφασιστεί.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παναιτωλίου Βασίλης Τσέλιος επεσήμανε: «τα τερτίπια της Κυβέρνησης που δήθεν ακρίβυνε το γάλα για ένα διάστημα, ώστε να δικαιολογήσουν το ότι ακρίβυνε η φέτα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ψευδή. Η τιμή του γάλακτος μειώθηκε στους παραγωγούς, αλλά οι τιμές στο ράφι είναι υψηλές. Σημαντικό επίσης είναι πως το κόστος παραγωγής είναι στα πάρα πολύ υψηλό. Το κόστος του πετρελαίου είναι μεγάλο και δυσβάστακτο, το ρεύμα είναι στο ίδιο μήκος κύματος, είναι ακριβό και δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να ανταποκριθούμε, ενώ παράλληλα σε όλα αυτά που είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» έρχεται να προστεθεί το μεγάλο κόστος που υπάρχει στα προϊόντα που έχουμε ανάγκη οι παραγωγοί για να καλλιεργήσουμε, λιπάσματα, φυτώρια κλπ. Ο παραγωγός είναι σε ιδιαίτερα δεινή θέση. Δεν μπορεί να πουλήσει ακριβότερα τα προϊόντα, γιατί ο κόσμος δεν διαθέτει χρήματα, δεν έχει αγοραστική δύναμη. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος καταγράφει μόνιμη ζημιά. Ήδη με τους κτηνοτρόφους είμαστε εναρμονισμένοι και σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο των συζητήσεων και ως παραγωγοί και ως αγροτικοί σύλλογοι θα συμμετάσχουμε σε κάθε κινητοποίηση που θα διοργανωθεί».

Ο Πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Μακρυνείας, Βασίλης Θεοδωρόπουλος, δήλωσε: «τα προβλήματα του κλάδου δεν είναι ένα και δύο. Να αναφέρω το πετρέλαιο που είναι στο 1 ευρώ και 80 λεπτά και το προμηθευόμασταν με 1 ευρώ και 10 λεπτά; Να αναφέρω το υψηλό κόστος των λιπασμάτων; Έχουν μια μικρή μείωση φέτος, αλλά είναι πανάκριβα. Τα σπόρια επίσης είναι πανάκριβα. Το τσουβάλι για πατάτες από  τα 20 ευρώ που το αγοράζαμε, τώρα πληρώνουμε 40 ευρώ για να το πάρουμε. Το αγροτικό ρεύμα είναι μάστιγα για μας. Πως μπορούμε να ανταποκριθούμε όταν από τα 8 λεπτά που ήταν έφτασε στα 17 λεπτά. Το πετρέλαιο είναι ακόμη ένας παράγοντας που μας καθηλώνει, τη στιγμή που πρέπει να δουλέψουμε για να παράγουμε για να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Στην Μακρυνεία, πέραν όλων αυτών όμως, έχουμε και επιπρόσθετο και εξίσου βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουμε νερό, ενώ βρισκόμαστε δίπλα στην Τριχωνίδα. Σε ποιον να το πούμε και να το πιστέψει; Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή μας και έχει οδηγήσει τη νεολαία μας στο να φύγει. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο του Αγρινίου και του Μεσολογγίου και είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε κάθε πανελλαδική κινητοποίηση, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και στην περιοχή μας. Υπάρχουν στην Μακρυνεία 30 χιλιάδες στέμματα και δεν μπορούμε να τα ποτίσουμε. Είναι δυνατόν να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Αποκλείεται. Έχουμε διπλάσιο κόστος για την παραγωγή μας ό,τι και αν καλλιεργεί κάποιος. Στην ίδια μοίρα είναι και οι κτηνοτρόφοι. Το τσουβάλι καλαμποκιού για τα πρόβατα το προμηθευόμασταν με 8 ευρώ, μετά έφτασε στα 10 ευρώ και τώρα είχε φτάσει στα 18 ευρώ. Έπεσε τώρα ελάχιστα η τιμή του, αλλά με τόσο υψηλό κόστος πώς να θρέψουμε τα ζώα μας; Το γάλα το προμηθεύονται με τιμή που είναι στο όριο και η τιμή της φέτας στον καταναλωτή έχει εκτοξευτεί. Πως με τα προβλήματα αυτά να μην βγούμε στο δρόμο;».

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινουργίου Περικλής Παπασάϊκας τόνισε: «πάντα στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που γίνονται. Τα μέλη του συνεταιρισμού μας έχουν και φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην περιοχή μας, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουμε αγαστή συνεργασία με τον αγροτικό σύλλογο, γιατί οι κινητοποιήσεις γίνονται με δίκαια αιτήματα, τα οποία «σέρνονται» για δεκαετίες και «βασανίζουν» τον αγροτικό κόσμο και της περιοχής μας. Το πετρέλαιο, το ρεύμα, οι υψηλές τιμές σε προϊόντα που χρειάζονται οι αγρότες για να καλλιεργήσουν είναι μόνο ένα κομμάτι από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Τη φράση «από το χωράφι στο ράφι για κάθε προϊόν» μας τη λένε πολλά χρόνια, αλλά δεν μας στηρίζουν. Πουλήσαμε το λίτρο λαδιού μας πέρυσι μεταξύ 4 ευρώ και 50 λεπτών και 5 ευρώ και στον καταναλωτή έφτασε 15 ευρώ. Η απουσία των ελέγχων είναι «αγκάθι», όπως επίσης το όργιο που υπάρχει σχετικά με την κερδοσκοπία. Έχουμε βαρεθεί να τα λέμε. Τα επαναλαμβάνουμε και κανείς δεν μας ακούει. Όταν το πετρέλαιο κοστίζει 1 ευρώ και 70 λεπτά περίπου το λίτρο, που να πας με το τρακτέρ; Τόσα χρόνια επιτρέπουν να υπάρχει φθηνό πετρέλαιο σε άλλους τομείς και στον πρωτογενή τομέα δεν επιτρέπουν ούτε αφορολόγητο πετρέλαιο, ούτε πετρέλαιο με μειωμένο φόρο. Αυτό δεν είναι «αγκάθι» για τον αγρότη που θέλει να μπει στο χωράφι να καλλιεργήσει για να ταΐσει τον κόσμο, να δώσει προϊόντα στον κόσμο να καταναλώσει; Θα συνεδριάσουμε για να συναποφασίσουμε, όταν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες κινητοποιήσεις έχει σκοπό να πραγματοποιήσει ο κλάδος στην περιοχή και άλλοι συνάδελφοί μας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όταν όλα γίνουν όπως πρέπει, κόσμια και σωστά, θα είμαστε εκεί. Συμπαραστεκόμαστε πάντα στις κινητοποιήσεις όταν τα αιτήματα είναι δίκαια, αλλά δεν θέλουμε να αναλωνόμαστε σε «κουμπουριές» στον «αέρα». Πρέπει να υπάρχει σωστό και ενιαίο μέτωπο που να φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει».

Τα 5+1 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών – Πετρέλαιο, ρεύμα και ρύθμιση χρεών – Από το βήμα της Βουλής οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Σε συνολικά έξι μέτρα στήριξης για τους αγρότες αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, τη μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, τη ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και το νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη:

1. Έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα

Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

2. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ

Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκατ. ευρώ) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

3. Μείωση ενεργειακού κόστους

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.

Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

4. Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

5. Πρόγραμμα Απόλλων

Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

6. Αγροτικό πετρέλαιο

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επέκταση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το 2024.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφασίστηκε να επεκταθεί και το 2024 η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Ένα μέτρο που έχει προϋπολογισμό 82 εκατ. ευρώ και είναι εφικτό χάρη στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μπλόκο αγροτών από αύριο  στην Ερμίτσα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣ) με ανακοίνωσή της καλεί κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο σε στήσιμο νέου μπλόκου, παρατάσσοντας τα τρακτέρ στην Ερμίτσα Αγρινίου την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 12:00.

Σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, αναφέρει η ΟΑΣ κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι σήμερα θα συμμετέχει μαζί με αγρότες από άλλες περιοχές σε συλλαλητήριο που θα γίνει στα διόδια του Ακτίου.

Αναλυτικά:

Τώρα τα τρακτέρ στους δρόμους!

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας χαιρετίζει τις μαζικές κινητοποιήσεις, σε Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Ναύπακτο και στο Μεσολόγγι. Κινητοποιήσεις που οργανωθήκαν από Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα, ύστερα από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τον Δεκέμβρη.

Τώρα όμως χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, ο αγώνας μας να φουντώσει μέρα με τη μέρα, μπλόκα αγροτών ξεπηδούν σε όλη τη χώρα και σε όλη την Ευρώπη.Ήδη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, του μπλόκου της Βόνιτσας, με τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους τους, την ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, μαζί με τους συναδέλφους μας από την Πρέβεζα και την Ομοσπονδία τους, θα πραγματοποιήσουμε συλλαλητήριο, το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 12:30μμ, στα διόδια του Ακτίου.

Δεν θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όπου και στην επίσκεψη που έκανε στο μπλόκο που έχουν στήσει οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ακτίου-Βόνιτσας και Κατούνας-Μεδεώνων, δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματά μας, μένοντας σε κούφια λόγια και όχι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, 200 ευρώ/στρέμμα αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς.

Ενώ για την τιμή του γάλακτος μας είπε με θράσος ότι έχει ανέβει σε σχέση με πριν 4 χρόνια, κρύβοντας προκλητικά ότι το κόστος παραγωγής για τους μικρούς κτηνοτρόφους εκτοξεύτηκε, αλλά και το γεγονός ότι κερδίζουν μόνο οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι των τροφίμων, από τις απλησίαστες για τα λαϊκά στρώματα τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Οι αιτίες όσων ζούμε είναι ίδιες σε όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και ξεσηκώνονται παντού στην ΕΕ οι αγρότες. Είναι η ΚΑΠ 2023-2027, που αφαιρεί από τους αγρότες για να δώσει στους ομίλους και του αγροτοδιατροφικού τομέα, νέα κονδύλια, νέα πακέτα. Ενώ την ίδια ώρα επικαλείται ότι «δεν αντέχει η οικονομία μας», θα δώσουμε ορισμένα ψίχουλα στο όριο της «δημοσιονομικής αντοχής μας», παράλληλα αποφασίζεται νέο πακέτο 50δις ευρώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, να πυκνώσουν οι κινητοποιήσεις μας, να φτιαχτούν νέα μπλόκα.

Καλούμε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο σε στήσιμο νέου μπλόκου, παρατάσσοντας τα τρακτέρ μας στην Ερμίτσα Αγρινίου την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 12:00, όπου σε πανελλαδικό συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας”.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 326 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.