Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  9:59 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 18:59

Κοινωνική και Γαστρονομική επιχειρηματικότητα στην "άδεια Ευρώπη"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Βελτίωση των δεξιοτήτων για τη μείωση των ανισοτήτων και τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης και της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές με μείωση πληθυσμού.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται σημαντική μείωση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, που οδηγεί σε δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις. Αυτές οι περιοχές έχουν γίνει γνωστές ως «Άδεια Ευρώπη». Συχνά είναι, ωστόσο, μέρη με πλούσια ιστορία παραγωγής τροφίμων και γαστρονομίας.

Το έργο Erasmus+ SAGA δημιούργησε ένα πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε οι ντόπιοι να μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την κληρονομιά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και κάνοντας την αγροτική περιοχή ξανά ελκυστική.

Οι αγροτικοί πληθυσμοί μειώνονται. Η Diana Pazaurek της DDRIÜ (STRIA South Transdanubian Regional Innovation Agency), η οποία συντονίζει το έργο, εξηγεί: «Η μείωση του πληθυσμού συνδέεται στενά με οικονομικά ζητήματα, όπως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα χαμηλά ποσοστά επαγγελματικής δραστηριότητας, τα δημογραφικά ζητήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση σε αστικές περιοχές, χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και επίσης έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών».

  • Το SAGA (Κοινωνική και Γαστρονομική επιχειρηματικότητα στην άδεια Ευρώπη) είναι ένα έργο Erasmus+ που αντιμετώπιζε την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αυτών των αγροτικών περιοχών που επηρεάζονται από τη μείωση του πληθυσμού.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι έξι οργανισμοί-εταίροι ανέπτυξαν ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για άτομα που ζουν σε αυτούς τους τύπους αγροτικών περιοχών.

Το πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη σχετικά με την απασχόληση, καθώς και την αναζωογόνηση των τοπικών περιοχών τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη. Επιτρέπει σε ενήλικες σε αγροτικές περιοχές να αποκτήσουν ή να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους για να ιδρύσουν μια κοινωνική επιχείρηση που σχετίζεται με τη γαστρονομία, την παραγωγή τροφίμων ή τη γαστρονομική κληρονομιά.

Η Diana λέει: «Η αύξηση της παραγωγής τοπικών, βιώσιμων, ποιοτικών προϊόντων εξυπηρετεί την τόνωση της οικονομίας, την προσέλκυση τουρισμού και επίσης την προώθηση της κοινωνικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και προσωπικής ανάπτυξης για τα άτομα και την αύξηση των ευκαιριών τους για απασχόληση».

Η συνδημιουργία, η από κοινού κοινή χρήση και οι δεξιότητες συνεργασίας αποτελούν σημαντικό μέρος του προγράμματος. Η Diana λέει: «Η συνεργατική πτυχή της κοινωνικής επιχείρησης είναι σημαντική - η συνεργασία των επιχειρηματιών με άλλους στις τοπικές και περιφερειακές τους κοινότητες αυξάνει τα κίνητρα και την αυτοπεποίθησή τους και έχει θετική επίδραση στην επιβίωση των εγχειρημάτων τους».

Το έργο συνέβαλε στην αύξηση της ίδρυσης συνεργατικών κοινωνικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα στις συμμετέχουσες αγροτικές περιοχές.

Μεταξύ 2020 και 2022, οι εταίροι του έργου συνεργάστηκαν με 30 τοπικές κοινότητες σε πέντε χώρες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δοκιμάστηκε με 117 άτομα και, ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν 198 επιχειρηματικά σχέδια.

Επιπλέον, η ανταλλαγή γνώσεων και η αμοιβαία μάθηση που έλαβε χώρα μεταξύ των εταίρων καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του έργου αύξησε επίσης τη βάση γνώσεων και τις ικανότητες του προσωπικού. Οι εταίροι μπόρεσαν να ενισχύσουν τη θέση και την ανταγωνιστικότητά τους στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και της παροχής συμβουλών όσον αφορά την προσφορά επιχειρηματικής βοήθειας.

Οι εταίροι του έργου διαδίδουν το πρόγραμμα ευρέως, χρησιμοποιώντας τους εκπαιδευτικούς οδηγούς για να βοηθήσουν στη δημιουργία ευαισθητοποίησης.

Διαβάστηκε 243 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία