Παρασκευή, 28η Ιουνίου 2024  3:32 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 18:17

Ξεκίνησε ο στρατηγικός διάλογος για τη γεωργία - ερωτήσεις και απαντήσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκαινίασε σήμερα τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας, ένα νέο φόρουμ με εντολή να διαμορφώσει ένα κοινό όραμα για το μέλλον του συστήματος γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ.

Ο στρατηγικός διάλογος, ο οποίος ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023, θα εξετάσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έθεσαν οι συμμετέχοντες στον διάλογο, όπως ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες, η στήριξη της γεωργίας εντός των ορίων του πλανήτη μας και των οικοσυστημάτων της, η αξιοποίηση των τεράστιων ευκαιριών που προσφέρουν η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία και η προώθηση ενός ακμάζοντος μέλλοντος για το σύστημα τροφίμων της ΕΕ σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.

Γιατί δρομολόγησε η Επιτροπή στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ;

Ο στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ — όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023 και ξεκίνησε επίσημα στις 25 Ιανουαρίου 2024 — φέρνει σε επαφή μια ποικιλόμορφη ομάδα φορέων από τον αγροδιατροφικό τομέα της Ευρώπης για την εξεύρεση κοινών λύσεων για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη.

Η Πρόεδρος εξέθεσε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης γιατί αυτό το νέο φόρουμ είναι αναγκαίο:

Για εμάς στην Ευρώπη, αυτό το καθήκον της γεωργίας — παραγωγή υγιεινών τροφίμων- αποτελεί το θεμέλιο της γεωργικής πολιτικής μας.

Και η αυτάρκεια σε τρόφιμα είναι επίσης σημαντική για εμάς.

Αυτό ακριβώς παρέχουν οι γεωργοί μας.

Δεν είναι πάντα εύκολο έργο, καθώς οι συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, και οι νέες υποχρεώσεις έχουν όλες αυξανόμενο αντίκτυπο στην εργασία και τα εισοδήματα των γεωργών.

Πρέπει να το έχουμε κατά νου.

Πολλοί εργάζονται ήδη για μια πιο βιώσιμη μορφή γεωργίας.

Πρέπει να συνεργαστούμε με τους άνδρες και τις γυναίκες στη γεωργία για την αντιμετώπιση αυτών των νέων προκλήσεων.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός με τρόφιμα για το μέλλον.

Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο και λιγότερη πόλωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να ξεκινήσουμε στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ.

Είμαι και είμαι πεπεισμένος ότι η γεωργία και η προστασία του φυσικού κόσμου μπορούν να συμβαδίζουν.

Και τα δύο είναι απαραίτητα.

Ποιος είναι ο στόχος του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ;

Ο διάλογος θα συμβάλει στην ανάπτυξη κοινής κατανόησης του μελλοντικού συστήματος γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ μεταξύ φορέων σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των συνεταιρισμών, των γεωργικών επιχειρήσεων και των αγροτικών κοινοτήτων, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων. Μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση θα διοργανωθούν ορισμένες θεματικές συνεδριάσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ο στρατηγικός διάλογος θα εξετάσει προκλήσεις και ευκαιρίες, όπως ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τους γεωργούς και τις αγροτικές κοινότητες, στηρίζοντας τη γεωργία εντός των ορίων του πλανήτη μας και των οικοσυστημάτων του, αξιοποιώντας τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρουν η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία και προωθώντας ένα ακμάζον μέλλον για το σύστημα τροφίμων της ΕΕ σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο.

Με τον συνδυασμό διαφορετικών προοπτικών, ο διάλογος αποσκοπεί στην προώθηση της δημιουργίας νέων λύσεων και στην επίτευξη ενός κοινού οράματος έως το καλοκαίρι του 2024.

Ποιος θα προεδρεύει του στρατηγικού διαλόγου;

Πρόεδρος του διαλόγου θα είναι ο καθηγητής Peter Strohschneider.

Ο καθηγητής Strohschneider διαθέτει βαθιά και σχετική εμπειρία, ιδίως ως πρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της γερμανικής «Επιτροπής για το Μέλλον της Γεωργίας» (Zukunftskommission Landwirtschaft, ZKL).

Η ZKL ανέλαβε να υποβάλει πρόταση για ένα οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο σύστημα γεωργίας και τροφίμων και εξέδωσε έκθεση με τίτλο «Το μέλλον της γεωργίας: Ένα κοινό θεματολόγιο» τον Ιούνιο του 2021.

Πώς επιλέχθηκαν τα συμμετέχοντα ενδιαφερόμενα μέρη;

Στον διάλογο θα συμμετέχουν συμμετέχοντες από ενώσεις και οργανώσεις σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων κεντρικών οργανώσεων που εκπροσωπούν διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες. Ως βασικοί παράγοντες σε όλα τα διαφορετικά τμήματα της αλυσίδας αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, οι εν λόγω φορείς διαθέτουν βαθιά γνώση και εμπειρία.

Σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχία του στρατηγικού διαλόγου είναι η ύπαρξη μιας βασικής ομάδας ισορροπημένης και αντιπροσωπευτικής, η οποία θα αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την πολυμορφία όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών. Η επιλογή καλύπτει όλα τα διάφορα τμήματα της αγροδιατροφικής αλυσίδας (συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των συνεταιρισμών, των γεωργικών επιχειρήσεων και των αγροτικών κοινοτήτων), καθώς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πώς θα συμμετέχουν οι συννομοθέτες;

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετέχουν ενεργά και θα ακούγονται στη διαδικασία. Ο πρόεδρος, καθηγητής Strohschneider, θα ενημερώνει τακτικά και θα ανταλλάσσει απόψεις και με τα δύο θεσμικά όργανα σχετικά με τη διαδικασία διαλόγου. Επιπλέον, όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις, τα μηνύματα των οποίων θα τροφοδοτούν επίσης τις συζητήσεις του διαλόγου.

Θα υπάρχουν μέσα ώστε και άλλα μη προσκεκλημένα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη συζήτηση;

Αν και ο διάλογος θα είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός, ο αριθμός των εκπροσώπων που θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις είναι περιορισμένος ώστε να είναι δυνατή η εστιασμένη και ζωντανή αλληλεπίδραση. Τα ενδιαφερόμενα μέρη που δεν εκπροσωπούνται άμεσα θα κληθούν να υποβάλουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους μέσω ειδικής δικτυακής πύλης «πείτε τη γνώμη σας». Θα διερευνηθούν πρόσθετοι τρόποι συμμετοχής τους.

Επιπλέον, θα διοργανωθούν ad hoc συζητήσεις για θέματα σχετικά με τον διάλογο στο πλαίσιο των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες θεματικές συνεδρίες;

Το χρονοδιάγραμμα των περαιτέρω συνεδριάσεων του στρατηγικού διαλόγου θα αποφασιστεί από την ομάδα και θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες, μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση της 25 Ιανουαρίου.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα του στρατηγικού διαλόγου έως πότε;

Ο πρόεδρος και τα μέλη του διαλόγου θα εργαστούν για ένα κοινό όραμα για το μέλλον, ενσωματώνοντας διάφορες θέσεις. Θα υποβάλουν έκθεση στον Πρόεδρο της Επιτροπής έως το καλοκαίρι του 2024. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν τη μορφή των συμπερασμάτων τους.

Είναι ο κύριος στόχος του διαλόγου για την ενημέρωση της μελλοντικής ΚΓΠ;

Στόχος του στρατηγικού διαλόγου είναι να καλύψει όλες τις πολιτικές που αφορούν τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις τρέχουσες και τις αναμενόμενες προκλήσεις. Ο διάλογος θα αποτελέσει ευκαιρία για να ακουστούν οι προοπτικές, οι φιλοδοξίες, οι ανησυχίες και οι λύσεις των γεωργών και άλλων βασικών ενδιαφερόμενων μερών από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα. Αυτό θα επιτρέψει μια στοχευμένη και στοχευμένη συζήτηση για την εξεύρεση κοινού εδάφους για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα της Ένωσης.

Διαβάστηκε 228 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία