Τρίτη, 7η Μαίου 2024  2:44 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 22:21

Αγρίνιο: Οι πρώτες εκτιμήσεις δύο καθηγητών των πανεπιστημιακών τμημάτων για τα Μη Κρατικά ΑΕΙ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά ΑΕΙ Αρχίζει το… ματς σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία παρουσιάζει τις πρώτες εκτιμήσεις δύο καθηγητών των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από την επόμενη χρονιά θα δοθεί η δυνατότητα σε μη κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν στη χώρα μας, με «πολύ αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια», όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Το σχετικό νομοσχέδιο – για το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο – προωθεί το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Και ήδη παρατηρούνται οι πρώτες αντιδράσεις…

Από την κυβέρνηση επισημαίνεται ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά  τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που πρόκειται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, η ίδρυση των οποίων θα εγκρίνεται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια  και με αυστηρές προϋποθέσεις στις  κτηριακές υποδομές.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι, η μεταρρύθμιση αυτή γίνεται «ετεροχρονισμένα», τη στιγμή που «40.000 Έλληνες φεύγουν για να σπουδάσουν, ενώ η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης». Υπογράμμισε πως, στις προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι και η αύξηση των κονδυλίων για τα δημόσια πανεπιστήμια, κοντά το 1 δισ. ευρώ. «Τα περισσότερα άρθρα του νόμου αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια», είπε σχετικά και συμπλήρωσε πως, πρέπει να «απελευθερώσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια από τα «δεσμά» της γραφειοκρατίας. Χρειάζεται υπογραφή υπουργού για 1 ευρώ δαπάνης από τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων».

Εξήγησε ότι, «τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα μας μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι, «το Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ». «Ανοίγουμε το «παιχνίδι» και βάζουμε κι άλλους μέσα. Αντί να πάνε στη Βουλγαρία, την Κύπρο, θα μείνουν εδώ. Στις προϋποθέσεις για τον ερχομό ενός πανεπιστημίου στην Ελλάδα θα είναι οι καθηγητές του να έχουν διδακτορικά και το ίδρυμα να έχει πραγματοποιήσει έρευνα. «Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ και να κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω τους Έλληνες της διασποράς», ανέφερε σχετικά.

«Δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο να είναι ένας όροφος. Επίσης, προβλέπεται  προβλέπεται τα δευτερεύοντα κτήρια να είναι εντός του ίδιου νομού». «Έχουμε συναινετική πρόθεση, θα γίνει πυλώνας της χώρας μας και εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά», ανέφερε σχετικά με το πολιτικό κομμάτι και την αντιπολίτευση και υπογράμμισε πως, «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι παγκόσμιο κέντρο για να διδάσκεται η φιλοσοφία ή τα μαθηματικά».

Ο Γιώργος Κούτσιας

Η «Σ» ζήτησε τις πρώτες εκτιμήσεις δύο καθηγητών που διδάσκουν στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Ο κ. Γιώργος Κούτσιας, πρόεδρος του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής, δηλώνει ότι πρέπει πρώτα να φανούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού για να πάρουν όλοι υπεύθυνη θέση. «Σε γενικές γραμμές, σε κάθε σύστημα υπάρχουν θετικά στοιχεία, όμως δεν πρέπει να υπερπροβάλλουμε αυτά και να χάνουμε την γενική εικόνα. Θέλω να πω ότι, ό, τι τουλάχιστον με αφορά, μπορεί να υπάρχουν οφέλη σε μια τέτοια προσπάθεια, όμως το ερώτημα είναι αν θα διατηρείται η Παιδεία με την μορφή του αγαθού ή θα γίνει εμπόρευμα. Είναι μια ολόκληρη πολιτική θεώρηση αυτή. Αν με ρωτάτε, έχω την αίσθηση ότι εγκαταλείπεται η φιλοσοφία του ότι η Εκπαίδευση πρέπει να είναι παντού προσβάσιμη σε όλους», επισημαίνει.

O Φραγκίσκος Κουτελιέρης

Από την πλευρά του ο κ. Φραγκίσκος Κουτελιέρης, επίσης διδάσκων στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, επισημαίνει σχετικά με το ζήτημα: “Μια πολύ σημαντική διάσταση στο θέμα έγκειται στο ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο πλέον περνά στα κριτήρια της αγοράς. Επί της ουσίας το κάθε ίδρυμα θα κρίνεται με το αν φέρνει λεφτά ή όχι και, απλά, οι σχολές με ζήτηση και οικονομική απόδοση θα συνεχίζουν, ενώ οι υπόλοιπες θα πέφτουν θύματα κάποια “αναδιάρθρωσης”, σαν αυτή που συμβαίνει π.χ. αυτή την εποχή στο Ην. Βασίλειο. Δεν χρειάζεται να πω τι θα σημάνει αυτό για τα τμήματα στο Αγρίνιο. Επειδή επικαλούνται πολλοί την Κύπρο, πρέπει να ξέρουμε ότι στην Κύπρο, πλην των προπτυχιακών που είναι χωρίς δίδακτρα μόνο για πολίτες της Ε.Ε., στα υπόλοιπα, δηλαδή σε μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ, όλοι πληρώνουν παντού. Και δέκα μέρες πριν, να μην το ξεχνάμε, εξισώθηκαν πλήρως οι τίτλοι σπουδών μεταξύ των δύο χωρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτελιέρη, το κριτήριο θα είναι ένα και μοναδικό: “Τα λεφτά που φέρνει το κάθε ίδρυμα. Η Παιδεία ως κοινωνικό αγαθό, όπως την ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια θα πάψει και θα επιστρέψουμε στην δεκαετία του ’60, όταν απλά αν δεν είχες οικονομική δυνατότητα, δεν σπούδαζες. Τα ιδρύματα, δε, θα αποφασίζουν μόνα τους για ίδρυση ή κατάργηση τμημάτων και η κυβέρνηση θα εγκρίνει ή όχι, οπότε καταλαβαίνουμε ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί σε συγκεκριμένα ιδρύματα, πόλεις και αντικείμενα σπουδών. Για όσους έρθουν να “επενδύσουν” θα πρόκειται για κίνηση μηδενικού ρίσκου και εγγυημένου κέρδους, μόνο τους 30.000 που δεν μπαίνουν στην σχολή που επιθυμούν να σκεφτεί κανείς. Επαναλαμβάνω, πρέπει να καταλάβουμε ότι η Εκπαίδευση θα γίνει πλέον μια υπηρεσία κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Μετά τις διακοπές αρχίζουν οι αντιδράσεις…

Στο μεταξύ, αντιπολίτευση, φοιτητές και μαθητές σηκώνουν παντιέρα αντίδρασης για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια» με ψήφισμα 115 Φοιτητικών Συλλόγων προαναγγέλλει ήδη κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Οι πρώτες αντιδράσεις ξεκίνησαν από τα κόμματα της Βουλής, όπου ΚΚΕ και Νέα Αριστερά τάχθηκαν ανοιχτά απέναντι στο νέο νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι «κυβερνητικές ανακοινώσεις για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας», τονίζοντας πως «χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το ‘πορτοφόλι’ κάθε οικογένειας».

Η Νέα Αριστερά, δια μέσου του Αλέξη Χαρίτση, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν θα… πάρει ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Ιδιωτικά πανεπιστήμια; όχι, ευχαριστώ», είπε και πρόσθεσε πως «η Νέα Αριστερά θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και να ανοίξει μια σοβαρή, συντεταγμένη συζήτηση για αυτό που όντως χρειάζεται η χώρα μας: την αναγέννηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Δώρας Αυγέρη, τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα». Ακολούθως υποστήριξε ότι «ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός».

Ήδη, σε κοινό ψήφισμα 115 Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα έχει εκφραστεί η πρώτη αντίδραση στην ίδρυση των «μη κρατικών πανεπιστημίων.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 319 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία