Τρίτη, 2η Ιουλίου 2024  6:20 μμ
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 20:14

Θεματική Ομάδα για την ψυχική υγεία των αγροτών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις προκλήσεις της ψυχικής υγείας σε διάφορες αγροτικές περιοχές της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας αυτών των περιοχών.

Η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως πολλές ώρες εργασίας, γεωγραφική και κοινωνική απομόνωση, οικονομική αβεβαιότητα.

Τέτοια ζητήματα επιδεινώνονται από τις οικονομικές προκλήσεις, τις κλιματικές ανησυχίες και τον αυξημένο έλεγχο του επαγγέλματος του αγρότη.

Γεγονότα όπως η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη σχετική άνοδο των τιμών της ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, έχουν προσθέσει περαιτέρω πίεση.

Πρόσφατες μελέτες σε πολλές χώρες της ΕΕ υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας για την αγροτική κοινότητα, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις μοναδικές προκλήσεις της αγροτικής ζωής και τα ειδικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με το επάγγελμα της γεωργίας.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσβαση σε φροντίδα ψυχικής υγείας για τους αγρότες παρουσιάζει σημαντικά εμπόδια, επίσης λόγω των κοινωνικών αντιλήψεων και του στίγματος ότι η αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας μπορεί να είναι ακατάλληλη.

Το Δίκτυο ΚΑΠ της ΕΕ (EU-CAP-NETWORK) συγκροτεί  Θεματική Ομάδα (TG), η οποία θα έχει ως στόχο να εντοπίσει τους πιο σημαντικούς, επείγοντες και επιτεύξιμους στόχους για την προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας των αγροτικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα των αγροτών.

Κάντε αίτηση ηλεκτρονικά

  • για να συμμετάσχετε σε αυτή τη Θεματική Ομάδα και να γίνετε μέλος μιας αφοσιωμένης ομάδας αγροτών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και άλλων ενδιαφερόμενων μερών της ΚΑΠ, που συμβάλλουν σε αυτό το επείγον θέμα. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος είναι ανοιχτές έως τις 22 Ιανουαρίου 2024.

Η Θεματική Ομάδα (TG) θα αποτελείται από δύο συναντήσεις:

  • Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
  • Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, είτε αυτοπροσώπως είτε διαδικτυακά. Η μορφή και η τοποθεσία της δεύτερης συνάντησης θα επιβεβαιωθούν το συντομότερο δυνατό μετά την πρώτη συνάντηση TG.

Οι αιτήσεις είναι ευπρόσδεκτες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένων των Διαχειριστικών Αρχών, του Εθνικού Δικτύου/Μονάδας Υποστήριξης, των αρχών και ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα, των συμβουλευτικών υπηρεσιών, των ΜΚΟ, των οργανώσεων/υπηρεσιών υγείας, των αγροτών και των οργανώσεων αγροτών, των ερευνών/πανεπιστημίων και των ΟΤΔ (Ομάδες Τοπικής Δράσης ).

Διαβάστηκε 278 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία