Πέμπτη, 29η Φεβρουαρίου 2024  7:49 μμ
 
wm small
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 20:34

Όσα πρέπει να κάνετε για να ασφαλίσετε τα παιδιά σας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ασφαλιστική Ικανότητα τέκνων άνω των 18 ετών.

Προς διευκόλυνση των γονέων τέκνων που συμπληρώνουν τα 18 έτη, υπενθυμίζουμε την «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους και Απογραφής στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ» - ΕΔΩ.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η εν λόγω παράταση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών (ροών), οι άμεσα ασφαλισμένοι γονείς με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, δύνανται να κάνουν χρήση της ως άνω ηλεκτρονικής εφαρμογής, προς απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στα έμμεσα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία ταυτοποίησης των τέκνων τους είναι διασταυρωμένα με το μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Εάν εντοπισθούν ζητήματα μη διασταύρωσής τους, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ΑΦΜ, η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας γίνεται μέσω φυσικής παρουσίας στην Τοπική Διεύθυνση ή με αποστολή των δικαιολογητικών στην Τοπική Διεύθυνση του τόπου κατοικίας τους (ΕΔΩ): απόδοση ΑΦΜ και Υπεύθυνη Δήλωση ότι το τέκνο είναι άνεργο ή Βεβαίωση Σπουδών.

Πιο αναλυτικά:

Α. Σε περίπτωση που υποβάλλετε κοινή φορολογική δήλωση με τον/την σύζυγο σας, μπορείτε να εισέλθετε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για την χορήγηση σε αυτόν/ήν ασφαλιστικής ικανότητας .

Β. Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφτείτε, κατόπιν ραντεβούΤοπική Δ/νση του e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας σας, με την προσκόμιση των απαραίτητων κάτωθι δικαιολογητικών:

 1. Ύπαρξη ενεργής ασφαλιστικής ικανότητας του γονέα
 2. ΑΜΚΑ προστατευομένων μελών
 3. Πρόσφατο Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης - βάπτισης των παιδιών
 4. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας για τα τέκνα που έχουν
 5. Βεβαίωση Απόδοσης ΑΦΜ για τέκνα άνω των 18 ετών
 6. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Ε1 του γονέα, από όπου προκύπτει ότι το αναφερόμενο μέλος είναι προστατευόμενο μέλος.
 7. Βεβαίωση διαγραφής προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα εκτός e-ΕΦΚΑ
 8. Για τα τέκνα άνω των 18 ετών απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 ότι το τέκνο δεν εργάζεται, είναι άγαμο και δεν έχει προσωπικό δικαίωμα περίθαλψης στον e-EΦΚΑ ή σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό εκτός e-ΕΦΚΑ.
 9. Πρόσφατη Βεβαίωση Σπουδών εφόσον το τέκνο σπουδάζει

Επιπλέον απαιτείται:

 1. Στην περίπτωση που είναι υπήκοος κράτους μέλους της Ε.Ε. η Βεβαίωση εγγραφής πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε. ή Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής και ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ
 2. Σε περίπτωση που είναι υπήκοος τρίτης χώρας, Άδεια διαμονής ή Βεβαίωση υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για ανανέωση άδειας διαμονής και διαβατήριο σε ισχύ

Η ασφαλιστική ικανότητα μπορεί να παραταθεί στα άγαμα τέκνα άνω των 24 ετών στην περίπτωση που συνεχίζουν τις σπουδές τους, για δύο (2) έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους, όχι όμως πέραν από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον τα τέκνα είναι άνεργα.

Διαβάστηκε 207 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.