Τρίτη, 5η Μαρτίου 2024  4:19 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 23:30

Υποχρεωτικός o προσεισμικός έλεγχος – Θετικό το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο ΟΑΣΠ ανέβασε την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων. Υποχρεωτικός o προσεισμικός έλεγχος όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Θετικό το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ξεκινά το πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ. «Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και έκτη παγκοσμίως, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, αποτελούσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας.

Στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κυρίως με τη θεσμοθέτηση αυστηρών Αντισεισμικών Κανονισμών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985, δημιουργείται η ανάγκη σε κτίρια που στεγάζονται κρίσιμες υποδομές να εξεταστεί η αντισεισμική φέρουσα ικανότητά τους» αναφέρει το Υπουργείο.

Την Τρίτη 28/11 ο ΟΑΣΠ αναμενόταν να αναρτήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ιστοσελίδα του την «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων», όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των 3 υπουργείων- Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη- σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους εντός δύο μηνών.

Διευκρινίζεται ότι, αρμόδιος φορέας για την καταχώρηση των στοιχείων ταυτότητας των κτιρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων του ΟΑΣΠ, είναι ο φορέας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για τα δημόσια σχολικά κτίρια είναι οι Δήμοι.

Στην Αιτωλοακαρνανία – Τι λέει το ΤΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» για το μητρώο αυτό επισήμανε:

Ο Λίνος Μπλέτσας

«Το μητρώο αυτό έπρεπε κανονικά να ενεργοποιηθεί το Σεπτέμβριο αλλά έστω με αυτή την μικρή καθυστέρηση είναι πολύ καλό που θα  σχηματιστεί και θα τηρείται στο ΤΕΕ. Η συμβολή του τεχνικού κόσμου στην υπόθεση έχει μεγάλη σημασία, μην ξεχνάμε ότι η αρχική ιδέα ήρθε μετά από συνάντηση του προέδρου με τον πρωθυπουργό. Με την «ενεργοποίησή» του κάθε αρμόδιος φορέας θα κληθεί να δηλώσει αναλυτικά στην πλατφόρμα αυτή τις υποδομές, που διαθέτει και την κατάστασή των υποδομών αυτών. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών», καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων».

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

«Mετά από εντολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου δίνοντας έμφαση κυρίως στις κρίσιμες υποδομές της χώρας, στα κτίρια που στεγάζονται σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικοί σταθμοί», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, σκοπός του προγράμματος είναι:

1. Αρχικά να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις κτλ. και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
2. Να καταγραφούν τα κτίρια της χώρας στα οποία στεγάζονται κρίσιμες εν γένει υποδομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
3. Να βαθμονομηθούν τα κτίρια αυτά ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι, είναι η πρώτη φορά όπου θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του έργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία πριν από περίπου 20 χρόνια είχε γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ και της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας τότε, με την βοήθεια του Περιφερειακού Ταμείου, προκειμένου να ελεγχτούν τα δημόσια κτίρια, κάτι που είχε συμβεί και προέκυψε από τον έλεγχο αρκετά καλή εικόνα. Από τότε όμως πολλά παλιά κτίρια έχουν εγκαταλειφθεί και πολλά έχουν κατασκευαστεί.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 230 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.