Τρίτη, 5η Μαρτίου 2024  5:28 πμ
 
wm small
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 15:09

Φορολογικό και νέος δικαστικός χάρτης προκαλούν αντιδράσεις στο νομικό κόσμο του Αγρινίου- έγινε έκτακτη γενική συνέλευση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έκτακτη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28/11 μετά όπου και επί τάπητος τέθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τον νέο δικαστικό χάρτη και την προτεινομένη κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όπως και το ζήτημα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Aποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και να υπάρξει  εισήγηση στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για συνέχιση της μέχρι 8η Οκτωβρίου. Αναμένεται εξάλλου να προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου ενώ αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία των κυβερνητικών βουλευτών από τη συνέλευση.

Το «παρών» έδωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας ενώ εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Φωτάκης. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά απέστειλε επιστολή, όπως και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στην εισήγηση του αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Νικάκης, είπε πως μετά την ολομέλεια στις 25/11 αναφορικά με φορολογικό και δικαστικό χάρτη διαπιστώθηκε ότι στο πρώτο θέμα ο υπουργός δεν δέχτηκε να μιλήσει μαζί με τους εκπροσώπους των δικηγόρων. Χαρακτήρισε «άκαμπτη» τη στάση της κυβέρνησης στο φορολογικό, που πιθανώς θα ψηφιστεί στις 20 Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται προτάσεις των δικηγόρων. Οποίος δεν δέχεται το τεκμαρτό θέτει τον εαυτό του σε έλεγχο για πέντε χρόνια. Ή θα δεχτείτε να πληρώσετε αυτό που τεκμαρτά συμπεραίνουμε ότι έχετε εισπράξει η θα δεχτείτε τον επί πενταετίας οικονομικό σας έλεγχο για να πληρώσετε πιθανώς τα τριπλά, μας λένε. Από τους άλλους κλάδους δεν κινήθηκε κανείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είμαστε μόνοι μας, όμως πρέπει να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Επειδή φαίνεται ότι είμαστε δυναμικοί και σοβαροί κάθε κυβέρνηση μας έχει απέναντι. Το φορολογικό νομοσχέδιο πλήττει κυρίως τους αδύναμους δικηγόρους. Μέχρι την ψήφιση εμείς θα απέχουμε. Θα εγκαταλείψουμε την κοινωνία χάρη ενός νομοσχεδίου; Αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ ως σύλλογος, τουλάχιστον το ΔΣ. Πρόταση μας είναι όχι στην τόσο μεγάλη αυστηροποίηση των μέτρων. Να μην στρέψουμε την κοινωνία εις βάρος μας. Να πάρουμε μια απόφαση λελογισμένη», ανέφερε ο κ. Νικάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε σχετικά: «Είναι ένα νομοσχέδιο που με έναν οριζόντιο, άδικο, κεφαλικό τρόπο επιβαρύνει επαγγελματικές ομάδες που στέκονται μάχιμες μέσα στην κοινωνία. Η διαβούλευση λήγει στις 27 του μήνα, ακολουθεί η επιτροπή της Βουλής και μετά πάει προς ψήφιση. Είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας που κάνετε. Θέλω να τονίσω ότι ο αγώνας είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα για να παλεύουμε για τα αιτήματά σας».

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης, από μεριάς του ανέφερε: «Είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες αρρυθμίας. Το ζήτημα είναι το ποσό αναστατώνει τους κλάδους. Προφανώς δεν είναι δίκαιο το οριζόντιο μέτρο. Μόνο συγκαταβατικά μπορούμε να σταθούμε ως δημοτική αρχή. Ζητάμε να στέκεται η πολιτεία πάντα σε όσους υπηρετούν μια κοινωνία».

«Πιστεύουμε ότι θα μείνει στα χαρτιά ο νέος δικαστικός χάρτης»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Βασίλης Νικάκης τόνισε πως όταν απεστάλη το πόρισμα για αναμόρφωση του χάρτη της Ελληνικής Δικαιοσύνης διαπιστώθηκε ότι είναι ανυπόγραφο.

«Πώς προκύπτει ότι αυτό είναι πόρισμα μιας επιστημονικής επιτροπής; Αυτό δείχνει την σοβαρότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τι σκέφτεται ότι είναι αυτό το ανυπόστατο έγγραφο; Είναι φήμες, διαδόσεις. Τι θέλουν να κάνουν; Να μας σφυγμομετρήσουν. Αναφέρεται στις σκέψεις της αόρατης αυτής επιτροπής ότι θα υπάρξει κεντρικό Πρωτοδικείο και περιφερειακά. Δεν αναφέρουν πως θα λειτουργούν. Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο λειτουργίας δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με σαφήνεια και βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικάκης υπογράμμισε ότι κάνεις δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική απόφαση του υπουργείου για το μέλλον του Εφετείου Δυτικής Στερεάς και ενδεχομένως αυτό να γίνει γνωστο με το σχέδιο νόμου που στα  μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση.

«Στις 5 Δεκεμβρίου μέλη της επιτροπής αυτής θα επισκεφθούν Πάτρα και Αγρίνιο. Κάνεις δεν θα δεχτεί την συγχώνευση. Ούτε στην Πάτρα αλλά ούτε και στο Αγρίνιο. Είναι δυνατόν να μεταφερθούμε εμείς από το Αγρίνιο με τέτοιες κτιριακές υποδομές και πληθυσμό 150.000; Οι του Μεσολογγίου δεν θέλουν να συνεργαστούν, παρότι τους είπα ότι δεν θέλουμε να κλείσει το Πρωτοδικείο στο Μεσολόγγι. Η Λευκάδα μας προτιμά. Έχουμε να δώσουμε μεγάλο αγώνα. Θα τολμήσουν να κλείσουν το Πρωτοδικείο μας; Αν το κάνουν θα πρέπει οι μισοί από αυτούς να πάνε να νοσηλευτούν. Να εγκαταλείψουμε αυτό το κτήριο εδώ να πάμε που; Στις αποθήκες του Μεσολογγίου; Κι αυτές πρέπει να αναβαθμιστούν. Αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης για ποιον νέο δικαστικό χάρτη μιλάμε; Ευθυνόμαστε βέβαια και εμείς γιατί δεν αντιμετωπίζουμε το λειτούργημά μας με σθεναρότητα και στιβαρότητα. Πιστεύουμε ότι θα μείνει το σχέδιο στα χαρτιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Θα δούμε τη στάση μας μελλοντικά. Θέλαμε οι πολιτικοί μας να μας στηρίξουν. Διακινήθηκε ότι με το νέο δικαστικό χάρτη θα ανακοινωθούν και οι βιοτεχνικές φυλακές Αγγελοκάστρου. Μακάρι να το ανακοινώσουν τώρα γιατί θα έχουμε ισχυρό πάτημα να παραμείνει το Εφετείο.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 180 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.