Παρασκευή, 26η Ιουλίου 2024  11:33 μμ
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 22:26

Αγρίνιο: Ξεκίνησαν οι εργασίες στο ρέμα του «Λυκοραχίτη» – Αλλάζει όψη (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο ρέμα του «Λυκοραχίτη». Αλλάζει όψη όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία του νέου πάρκου γίνονται σε έκταση 1.200 μέτρων μεταξύ του Αγίου Θωμά και της περιμετρικής οδού, πλησίον του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένας νέος πνεύμονας ζωής και πρασίνου θα δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο Αγρίνιο. Θα αναδειχθεί και θα παραδοθεί  στους δημότες το τμήμα του ρέματος του «Λυκοραχίτη» στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Θωμά και της περιμετρικής οδού, πλησίον του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου.

Το έργο γίνεται στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου. Προβλέπεται η ανάδειξη του υπάρχοντος πέτρινου τοξωτού γεφυριού, η δημιουργία πεζοδρόμων, μονοπατιών και χώρων αναψυχής.

Προβλέπεται επίσης δενδροφύτευση, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και η κατασκευή συνοδών έργων υποδομής, δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, φωτισμού κλπ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αγρινίου συνεργάστηκαν για μελέτες αντιπλημμυρικών έργων σε οριοθετημένα ρέματα του σχεδίου πόλης του Αγρινίου, όπως αυτή του ρέματος του «Λυκοραχίτη», αλλά και άλλων. Τα ρέματα που διασχίζουν την πόλη του Αγρινίου είναι του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Κωνσταντίνου, του «Ρεμπελιά», του «Κατουρλή» και του «Λυκοραχίτη», που παρουσιάζει τρεις κλάδους.

Ο Δήμος Αγρινίου με χρήματα της Περιφέρειας παρεμβαίνει έχοντας διττό σκοπό. Να κάνει στο πλαίσιο παρεμβάσεων σε ρέματα της περιοχής του Αγρινίου αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης.

Το πλάνο του Δήμου Αγρινίου για το «Λυκοραχίτη», όπου τα έργα ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της κοίτης του ρέματος, το οποίο είναι οριοθετημένο, παρεμβάσεις στις πλαγιές του ρέματος, ώστε να είναι επισκέψιμο και συντήρηση και ανάδειξη του γεφυριού της Καλογριάς.

Το γεφύρι της Καλογριάς, στο συγκεκριμένο τμήμα στο ρέμα του «Λυκοραχίτη» είναι ένας «άγνωστος» παράδεισος με επιβλητικά δένδρα τα οποία δεν θα αλλοιωθούν, πράσινο και την ομώνυμη πηγή. Σύμφωνα με παλιούς κατοίκους της περιοχής, τον προηγούμενο αιώνα επισκέπτονταν την περιοχή καλόγριες, των οποίων ο προορισμός ήταν μοναστήρι που εικάζεται πως υπήρχε πλησίον του Αγίου Θωμά.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης μιλώντας στη «Σ» για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο των 18 μηνών που προβλέπει η εργολαβία, τόνισε:

Ο Δημήτρης Τζιώλης

«Το ρέμα του «Λυκοραχίτη» στο τμήμα μεταξύ του Αγίου Θωμά και της περιμετρικής οδού θα μετατραπεί σε πάρκο ουσιαστικά. Από το Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού του ρέματος. Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να υπάρξει διαμόρφωση της κοίτης, θα υπάρχει κοιτόστρωση, ενώ και από τις δύο πλευρές τις θα υπάρχει πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος. Θα υπάρχει πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος σε όλο το μήκος της παρέμβασης στο «Λυκοραχίτη» στη συγκεκριμένη περιοχή. Η έκταση της παρέμβασης είναι 1.200 μέτρα, ενώ στα τελευταία 50 μέτρα δεν θα υπάρχει ποδηλατόδρομος. Εκεί θα κατασκευαστεί γεφύρι που θα συνδέσει τις δύο πλευρές. Ο χώρος της διαμόρφωσης θα έχει φυσικά πρόσβαση από την οδό Κολοκοτρώνη, όπως και από την περιμετρική οδό. Κατά τόπους με σκαλάκια που προβλέπεται να κατασκευαστούν ο περιπατητής που θα είναι χαμηλά στην κοίτη θα έχει πρόσβαση σε ψηλά σημεία του «Λυκοραχίτη».

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται να γίνει σε 18 μήνες, ενώ μέχρι τώρα ο εργολάβος «έτρεχε» ανενόχλητος τις εργασίες, γιατί βοηθούσε ο καλός καιρός. Λόγω των καιρικών συνθηκών εκτελούνται οι εργασίες που μπορούν να γίνουν, γιατί το πεδίο των εργασιών να επαναλάβουμε είναι μέσα σε ρέμα, αλλά όπως και αν εξελιχθεί ο καιρός στο 18μηνο θα είναι έτοιμο το έργο. Γι’ αυτό μάλιστα έγινε ο καθαρισμός τον Σεπτέμβριο, τότε δηλαδή που ξεκίνησε το έργο, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει προσβάσεις από διάφορα σημεία και να μπορεί να δουλεύει κανονικά σε κάθε περίπτωση.

Στο πλαίσιο του έργου, της διαμόρφωσης του σημείου σε πάρκο, θα αναδειχθεί και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Καλογριάς που υπάρχει στο σημείο. Προβλέπεται η αναστύλωσή του. Θα συντηρηθεί και θα γίνει η διαμόρφωση των πρανών γύρο – γύρω ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάδειξης του.

Σε διάφορα σημεία του χώρου της παρέμβασης το πλάτος ποικίλει. Σε κάποια σημεία είναι ιδιαίτερα πλατύς, υπάρχουν αρκετά πλατώματα, και εκεί θα δημιουργηθούν σημεία αναψυχής με κιόσκια, ενώ ακριβώς κάτω από την οδό Κολοκοτρώνη είναι στενός ο χώρος, αλλά φυσικά η πρόσβαση του κόσμου, των περιπατητών, θα είναι κατάλληλη και άνετη. Θέλουμε να είναι επισκέψιμος ο χώρος και να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο σημείο για τους περιπατητές, τους κατοίκους της περιοχής, για τους ποδηλάτες, αλλά και για όλον τον κόσμο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 441 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News