Πέμπτη, 29η Φεβρουαρίου 2024  2:35 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 14:16

Ποιες αλλαγές στον εξωδικαστικό διεκδικούν οι servicers

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φειδωλή στην αποδοχή των αιτημάτων που διατύπωσαν οι servicers προς το οικονομικό επιτελείο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών χαρακτηρίζουν πηγές των εταιρειών διαχείρισης την κυβέρνηση.

Ορισμένες διορθώσεις στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή έγιναν αποδεκτές, ωστόσο το μέγα ζητούμενο, λόγω αυξημένου κόστους, που ήταν η 3μηνη παράταση για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης των δανειοληπτών, δεν έγινε αποδεκτή. Αυτό, σύμφωνα με πηγές των servicers, ανεβάζει το κόστος κατασκευής της πλατφόρμας σημαντικά καθώς οι προδιαγραφές ομοιάζουν με εκείνες του e-banking.

Επίσης, δεν έγινε αποδεκτό -και δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι επ' αυτού- το αίτημα των servicers ο τίτλος να είναι εκτελεστός, εφόσον ο δανειολήπτης χάσει/εγκαταλείψει την εξωδικαστική ρύθμιση. Κι αυτό με δεδομένο ότι υψηλό ποσοστό των ρυθμιζόμενων δανείων μέσω του εξωδικαστικού «ξανασκάνε» σε κάποιους μήνες.

Δεκτή η προκαταβολή

Στον αντίποδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων βάσει του οποίου για να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση δάνεια που έχουν καταγγελθεί, πρέπει ο δανειολήπτης να πληρώσει το 10% της συνολικής οφειλής.

Μπορεί το αίτημα αυτό να μην αποτυπώνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ωστόσο πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι θα εξειδικευτεί/αποτυπωθεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Τα «τυράκια» του Φορέα

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων πιο ελκυστικό αφενός για τους δανειολήπτες, αφετέρου, για τα ξένα funds (σ.σ. προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείρισή του), προχωρά σε δύο βασικές αλλαγές:

  • Πρώτον, στην άρση της υποχρέωσης του οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών σε περίπτωση που ασκήσει νωρίτερα το δικαίωμα επαναγοράς και
  • Δεύτερον, εξομοιώνεται το φορολογικό καθεστώς του Φορέα με εκείνο των εταιρειών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα και προβλέπεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς. Από την έκπτωση αυτή θα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και ο οφειλέτης, κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς.

Αναστασία Παπαϊωάννου - euro2day.gr

Διαβάστηκε 213 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.