Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  3:39 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 12:38

Νοσοκομείο Αγρινίου: “Εκκενώθηκε” απο Πυροσβεστική,ΕΛ.ΑΣ.,ΕΚΑΒ και Πολιτική Προστασία…(εικόνες & βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας και μερικής εκκένωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου σε περίπτωση σεισμού

Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίχθησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου με σκηνές να έχουν στηθεί στον περίβολο του νοσηλευτικού ιδρύματος, στις οποίες είχαν διακομισθεί τα επείγοντα περιστατικά, ενώ άτομα της Πυροσβεστικής επιχειρούν να απεγκλωβίσουν με κάθε τρόπο και με την συνδρομή γερανοφόρου οχήματος άτομα από κάθε όροφο του κτιρίου.

Σκοπός της αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας, της πολιτικής προστασίας και του ΕΚΑΒ που μετείχαν στην επιχείρηση, στελέχη των οποίων έσπευσαν στο σημείο άμεσα, ήταν να μην προκληθεί ανησυχία στους νοσηλευόμενους και στο προσωπικό, όπως επίσης όλοι να απεγκλωβιστούν από το Νοσοκομείο με επιτυχία, όπως επίσης να βελτιωθούν οι δεξιότητες, η στάση και η συμπεριφορά των εργαζομένων και του Νοσοκομείου σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς μιλάμε για το σενάριο άσκησης σε περίπτωση σεισμού που υλοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 21/11/23 στο Νοσοκομείο Αγρινίου


Η άσκηση διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία και εντός των αυστηρών χρονικών και όχι μόνο πλαισίων που απαιτούνται κατά τις ασκήσεις αυτές, αλλά και υπό την επίβλεψη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) βάσει των επιχειρησιακών σχεδίων «Σώστρατος» και «Περσέας».

Για τις ανάγκες της άσκησης, αλλά κυρίως της εκπαίδευσής τους μετείχαν και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, αλλά και σπουδαστές επαγγελμάτων υγείας.

Ειδικότερα, τόσο οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, όσο και οι σπουδαστές μετείχαν ως εικονικοί ασθενείς οι οποίοι έπρεπε να απεγκλωβιστούν από τις διασωστικές αρχές.

Το σενάριο της άσκησης για την περίπτωση σεισμού προέβλεπε πως ένα μέρος του κτιρίου του Νοσοκομείου έπεσε και είχε τυλιχθεί στις φλόγες!

Στις σκηνές που στήθηκαν στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου, όπως προαναφέραμε, μεταφέρθηκαν τα εικονικά επείγοντα περιστατικά, καθώς το σενάριο ήθελε ο χώρος των επείγονταν περιστατικών να διαθέτει πολλές καταστροφές, ενώ ασθενείς από 5 κλινικές, ασθενείς που υποδύονταν σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Αγρινίου, θα έπρεπε να βγουν από τις διασωστικές αρχές από τα παράθυρα του Νοσοκομείου και τις σκάλες, ώστε και οι ίδιοι να έχουν την εμπειρία της άσκησης που έγινε υπό σκληρές συνθήκες, αλλά παράλληλα να εκπαιδευτούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ, της δημοτικής αστυνομίας, της πολιτικής προστασίας, αλλά και το Νοσοκομείου Αγρινίου.

Να τονίσουμε πως το σενάριο αυτό εμπεριέχει πολλά ακόμη μικρότερης κλίμακας σενάρια ώστε η εκπαίδευση να διαθέτει ευρύτητα και να «ακουμπά» κάθε έκτακτη κατάσταση που μπορεί να προκύψει.

Συνολικά 30 άτομα από κάθε εμπλεκόμενο φορέα έδιναν τις οδηγίες μέσω ασυρμάτων, ενώ όπως προβλέπει κάθε αντίστοιχο σενάριο – άσκηση – υπήρχαν άτομα με ντουντούκες που καθοδηγούσαν τον κόσμο και άτομα με ειδικό ρόλο που αναγνωρίζονταν από τα περιβραχιόνια που φορούν.

Μέσα από την άσκηση αυτή δόθηκε η ευκαιρία στους επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων να συντονιστούν καλύτερα για κάθε πιθανότητα που μπορεί να προκύψει εκτός της άσκησης, ενώ για τις ανάγκες της άσκησης απέκτησαν συγκεκριμένο ρόλο που θα έχουν και σε κάθε πιθανό πραγματικό δυσάρεστο γεγονός

Επίσης, η εκκένωση χώρων του Νοσοκομείου έγινε χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, οι οποίοι ενημερώθηκαν από την προηγούμενη ημέρα για την άσκηση, όπως επίσης και σε προγενέστερο χρόνο από την έναρξή της, ενώ από την προηγούμενη μέρα είχαν στηθεί  οι σκηνές στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου.

Πέραν όμως του εντυπωσιακού της άσκησης, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρων όλων όσων δεν μετείχαν αλλά και αυτών που μετείχαν καθώς επίσης των ασθενών και των συνοδών τους, έγινε εμπεριστατωμένη δουλειά από όλες τις υπηρεσίες και η διεξαγωγή μιας τέτοιας άσκησης, τέτοιας κλίμακας, μόνο προς όφελος είναι όλων των συμμετεχόντων υπηρεσιών και των στελεχών τους, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

sinidisi.grΔιαβάστηκε 194 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.