Παρασκευή, 24η Μαίου 2024  12:17 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 19:25

Μήπως εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον; – Δείτε ποια είναι τα πέντε «σημάδια»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια νέα μελέτη του MIT Sloan, διαπίστωσε ότι το τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παραιτούνται.

Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν μόνο υψηλό μισθό, ευελιξία και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Θέλουν επίσης να αισθάνονται ψυχολογικά ασφαλείς στην εργασία τους.

Μάλιστα, μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Υγείας McKinsey διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους παγκοσμίως βιώνει υψηλά ποσοστά τοξικής συμπεριφοράς στην εργασία του.

Αν φοβάστε να πηγαίνετε στη δουλειά κάθε μέρα, μπορεί να έχετε «κολλήσει» σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Ακολουθούν 5 σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσετε παρακάτω.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας είναι εξαντλητικός

Η δουλειά σας πρέπει να σας γεμίζει ενέργεια και όχι το αντίθετο. Αν είστε σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας, αυτό μπορεί να αποτελεί κόκκινο σημαιάκι για το περιβάλλον που εργάζεστε.

Όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να εμφανίσετε κόπωση από την εργασία σας, η οποία αποτελεί παγκόσμια επιδημία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, σωστά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα ή και καρδιακή προσβολή.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας είναι αποθαρρυντικός

Ένα άλλο σημάδι ότι βρίσκεστε μέσα σε μια αρνητική εργασιακή κουλτούρα είναι ότι αισθάνεστε συνεχώς αποθαρρυμένες.

Αν βιώνετε τοξικές συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο για χρόνια, η αυτοπεποίθησή σας μπορεί να έχει φθαρεί ακόμη και σε σημείο που να αρχίσετε να αμφισβητείτε τις ικανότητές σας. Αν αυτό συμβαίνει, ίσως ήρθε η ώρα να βρείτε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας προωθεί ανθυγιεινά όρια

Οι τοξικές εργασιακές κουλτούρες συχνά εξομαλύνουν την έλλειψη υγιών ορίων. Για παράδειγμα, ο προϊστάμενός σας μπορεί να σας ζητήσει να είστε διαθέσιμοι να απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Ή αναμένεται να μένετε μέχρι αργά κάθε βράδυ για να ολοκληρώσετε έργα. Επίσης, όταν περιβάλλεστε από συναδέλφους που παραπονιούνται συνεχώς για τη δουλειά, αυτό μπορεί να σας κουράσει.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, ειδικά η αρνητικότητα. Την ίδια στιγμή, μια θετική εργασιακή κουλτούρα θα πρέπει να εξασφαλίζει ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον για τους εργαζόμενους. Όταν όμως η παρενόχληση και ο εκφοβισμός γίνονται ανεκτά, αυτό συμβάλλει σε έναν τοξικό χώρο εργασίας.

Το ίδιο σημαντικός είναι και ο σεβασμός σε μία δουλειά. Όταν υπάρχει έλλειψη αυτού, τότε σίγουρα βρίσκεστε σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας δεν υποστηρίζει την επαγγελματική ανάπτυξη

Αν το αφεντικό σας συνεχίζει να σας υπόσχεται ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν υλοποιούνται, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Μια υγιής εργασιακή κουλτούρα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να ακονίζουν τις δεξιότητές τους και να μαθαίνουν νέα πράγματα. Εάν η εταιρεία σας δεν επενδύει στην επαγγελματική σας ανάπτυξη, ίσως ήρθε η ώρα να αποχωρήσετε.

Ένας τοξικός χώρος εργασίας στερείται διαφάνειας

Το σήμα κατατεθέν μιας υγιούς εργασιακής κουλτούρας είναι η ανοιχτή επικοινωνία. Όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, οι εργαζόμενοι χάνουν την εμπιστοσύνη στους ηγέτες τους και, τελικά, στους συναδέλφους τους. Σε αυτό το σημείο, τα κίνητρα, η δέσμευση και η αφοσίωση ολόκληρης της ομάδας μειώνονται.

Εάν ο διευθυντής σας αποκρύπτει εν γνώσει του πολύτιμες πληροφορίες, ρωτήστε τον σχετικά. Αν δεν μπορείτε να πάρετε μια λογική απάντηση, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να ψάχνετε για δουλειά αλλού.

pronews.gr

Διαβάστηκε 453 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.