Πέμπτη, 22η Φεβρουαρίου 2024  10:59 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 14:15

Ο ΥφΑΑΤ, Σταύρος Κελέτσης στο 1ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

1ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο- Στ. Κελέτσης: Η αυτάρκεια και η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων τα δύο από τα βασικότερα ζητήματα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία

«Η αυτάρκεια και η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων της χώρας αποτελούν δύο από τα βασικά ζητήματα για τα οποία εργαζόμαστε ώστε να χτίσουμε το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης κατά την ομιλία του στο 1ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο που πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου στη Λίμνη Τριχωνίδα, Αιτωλοακαρνανίας.

«Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν και έκαναν επίκαιρη την αξία του αγροτικού τομέα, της πρωτογενούς παραγωγής και της εξασφάλισης στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της αυτάρκειας της χώρας. 

Το ένα ζητούμενο είναι λοιπόν η αυτάρκεια. Ταυτόχρονα όμως και  η ανταγωνιστικότητα. Παραγωγή ποιοτικών, ξεχωριστών προϊόντων σε ανταγωνιστική τιμή. Αυτό, είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους. Και για την εξασφάλιση χαμηλών τιμών στην εσωτερική αγορά της χώρας αλλά και για τη δυνατότητα ζήτησης και εξαγωγής των ελληνικών προϊόντων σε άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Κελέτσης. 

Ο Υφυπουργός επεσήμανε επίσης ότι  «η κλιματική αλλαγή ένας παράγοντας που πρέπει πλέον να ληφθεί σοβαρά υπόψη, στη χάραξη οποιασδήποτε αγροτικής πολιτικής αλλά και στην οργάνωση γενικότερα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Κράτους».

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία υπογράμμισε: «Κινηθήκαμε με γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από τις αποζημιώσεις, παρουσιάσαμε ένα σχέδιο ολικής επαναφοράς, ανασύνταξης των δυνάμεων και της αγροτικής οικονομίας. Ειδικά για την Κτηνοτροφία εξασφαλίσαμε τους πόρους και μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων ενός Μέτρου ξεχασμένου, του 5.2,  και με κάλυψη 100% θα προχωρήσουμε στην ανασύσταση των κοπαδιών, του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε νέες βάσεις, οργανωμένα, στο πλαίσιο λειτουργίας κτηνοτροφικών Ζωνών ή Πάρκων που νομοθετούμε σε νέες βάσεις. 

Όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας έτσι και στο σύνολο της αγροτικής μας πολιτικής ό στόχος είναι ένας: δεν πρέπει να χάσουμε ούτε χρόνο,  αλλά και ούτε ένα ευρώ. Η Εκμετάλλευση στο έπακρο των  ευρωπαϊκών πόρων είναι επίσης ένα από τα ζητούμενα για μια αποτελεσματική αγροτική πολιτική».

Ο Υφυπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου λέγοντας πως «αγγίζει όλα τα θέματα που προανέφερα και μας απασχολούν: Την κλιματική κρίση, την αντιμετώπιση, την προσαρμογή και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, την φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και την αειφορία, την ψηφιοποίηση στον τομέα της γεωργίας , την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας  ΚΑΠ».

Το 1ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο διεξάγεται παράλληλα με την Έκθεση AGROWN και αποτελεί μια πρωτοβουλία του ειδησεογραφικού οργανισμού ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ σε συνεργασία με τον ειδησεογραφικό οργανισμό ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Διαβάστηκε 159 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία