Κυριακή, 7η Ιουλίου 2024  3:20 μμ
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 18:50

Λείπουν “χέρια”: Μεγάλες οι ανάγκες στον πρωτογενή τομέα της Αιτωλοακαρνανίας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεγάλες είναι οι ανάγκες τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία, τη Δυτική Ελλάδα και τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας για εργάτες τρίτων χωρών και κυρίως για εργάτες γης.

Μάλιστα, κατά την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς, οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία διαπιστώθηκε πως πολλοί ελαιοπαραγωγοί να μην έχουν τη δυνατότητα να μαζέψουν όλη τους τη σοδιά!

Η απώλεια αυτή «μεταφράζονταν» και σε χρήματα αν αναλογιστεί κανείς πως η τοπική οικονομία είναι αλληλένδετη με την αγροτοκτηνοτροφία, μπορεί να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της απώλειας και της ζημιάς. Και αυτό γιατί παράλληλα σε μια προσπάθεια να βρεθούν «χέρια», τα μεροκάματα ανέβηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το κόστος παραγωγής. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν ανάγκες και σε άλλους τομείς, ανάγκες που θα μπορούσαν να καλύψουν εργάτες τρίτων χωρών.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες στο σύνολό τους τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προσπάθεια για την έλευση εργατών γης οργανωμένα από τις Περιφέρειες και την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό κάθε δύο χρόνια οι περιφέρειες είναι υποχρεωμένες μετά από διαβούλευση με τους εργοδοτικούς φορείς να συμπληρώσουν και να στείλουν στο Υπουργείο Εργασίας τι πιθανές ανάγκες θα έχουν για τη διετία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έλαβαν τα τμήματα ανάπτυξης έγγραφο τον Οκτώβριο του 2022 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσουν σε διαβούλευση με τους εργοδοτικούς φορείς για τις εκτιμώμενες ανάγκες σε εργατικό και ειδικευμένο προσωπικό για τα έτη 2023 – 2024.

Πραγματικά έγινε η διαβούλευση με τους εργοδοτικούς φορείς, κλήθηκαν όλοι με κάθε τρόπο που μπορεί να κληθούν, πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση και μετά από αυτή την διαδικασία εστάλησαν στο Υπουργείο οι ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας και ως εκ τούτου εκδόθηκε ΚΥΑ (35400/23), με τις ανάγκες που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σε εργατικό δυναμικό για το 2023 – 2024, τόσο για εξαρτημένη εργασία, όσο και για εποχική. Η εξαρτημένη είναι για εργασία πάνω από 1 χρόνο και η εποχική για εργασία 8 μηνών.

Παρ’ όλα αυτά όμως εντός του 2023 υπήρχαν μεμονωμένα αιτήματα από φορείς για επιπλέον προσωπικό από τρίτες χώρες, τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες έστειλαν στο Υπουργείο. Ωστόσο, προ ενός μηνός το υπουργείο έστειλε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητούσε συμπληρωματική εκτίμηση για τις ανάγκες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως προς το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες.

Η διαδικασία, μετά την αποστολή του εγγράφου από το υπουργείο, προέβλεπε την εκ νέου πρόκληση φορέων, οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίθηκαν όλοι αυτή την φορά, αλλά η υπηρεσία ανάπτυξης ήρθε σε επαφή με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία διαθέτει περισσότερα στοιχεία για τις ανάγκες αυτές, συμπληρώθηκε νέος πίνακας, ο οποίος στάλθηκε στο υπουργείο, προκειμένου να έχουμε στη Δυτική Ελλάδα συμπληρωματικούς εργάτες.

Συγκεκριμένα για αλιεργάτες δόθηκαν 350 εργάτες από την ΚΥΑ του 2023, εκ των οποίων 26 δόθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Αποκεντρωμένη, 324 είναι διαθέσιμες γενικά και ζητήθηκαν από τις υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας ακόμη 50. Για ανειδίκευτους εργάτες μεταποίησης 1 άτομο δόθηκε από την ΚΥΑ, 1 απασχολείται και ζήτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ακόμη 5. Για γαζωτές έδωσε 650 άτομα η ΚΥΑ γενικά, 13 έδωσε η Αποκεντρωμένη στην Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη 37 κενές θέσεις για την «ειδικότητα» αυτή και η Δυτική Ελλάδα ζήτησε περισσότερες από 120 θέσεις να καλυφθούν.

Για οικιακές βοηθούς η ΚΥΑ έδωσε γενικά 30 άτομα/θέσεις, 14 απασχολούνται, είναι 26 θέσεις κενές και ζητήθηκαν από την Δυτική Ελλάδα ακόμη 20 άτομα. Για ανειδίκευτους εργάτες γης 440 άτομα έδωσε γενικά η ΚΥΑ, δεν υπάρχει καμία κενή θέση στη Δυτική Ελλάδα καθώς απορροφήθηκαν όλα τα άτομα και ζητήθηκαν επιπλέον από τη Δυτική Ελλάδα 650 άτομα. Για εποχικούς εργάτες, ανειδίκευτους δηλαδή εργάτες γεωργίας και κτηνοτροφίας, η ΚΥΑ έδωσε 10.000 άτομα γενικά, δόθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Αποκεντρωμένη 5.000 άτομα, έμειναν υπόλοιπο 5.000 κενές θέσεις γενικά και ζήτησε η Δυτική Ελλάδα επιπλέον 5.000 άτομα.

Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, στην παρούσα φάση οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένουν να δημοσιευτεί η νέα ΚΥΑ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 426 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία