Κυριακή, 7η Ιουλίου 2024  2:23 πμ
Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 14:30

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία» του Δημήτρη Παπαποστόλου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κυκλοφόρησε σε βιβλίο με CD από τον Μουσικό Εκδοτικό Οίκο Παπαγρηγορίου – Νάκας η “Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία” του Δημήτρη Παπαποστόλου.

Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος,  έγινε στις 18 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, σε μια άκρως συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Στο ακροατήριο φίλοι του συνθέτη, συνεργάτες, χορωδοί αλλά και συμπολίτες απ’ το Χαλάνδρι και τον τόπο καταγωγής του, το Αγρίνιο, που ήρθαν για να τιμήσουν τον Δημήτρη Παπαποστόλου, τον οποίο, όπως δήλωσαν, αγαπούσαν, όχι μόνο για τη μουσική του αλλά και για το ήθος και την προσωπικότητα του.

Το ακροατήριο καλωσόρισε, εκ μέρους του Συλλόγου “Παρνασσός”, ο καθηγητής κ. Σταμάτης Γεωργούλης, ενώ η κα Μαρία Τσολιά απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα  Απόδημου Ελληνισμού  και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Χρυσουλάκη. Η κα Τσολιά, μεταξύ άλλων, ανέφερε “τιμούμε σήμερα τη μνήμη και το έργο ενός πολύ σπουδαίου μουσικού, ενός μεγάλου Έλληνα που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ουσίας της ελληνικής, βυζαντινής, δημοτικής, αλλά και της εκκλησιαστικής μουσικής”. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Δημήτρης Παπαποστόλου ήταν ένας Διεθνής Έλληνας, αλλά και σε κάποια περίοδο της ζωής του, Έλληνας της διασποράς. “Τιμούμε τη μνήμη του…και ως Έλληνες αισθανόμαστε περήφανοι για το έργο και την παρακαταθήκη του”, κατέληξε η κα Τσολιά.

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κωστής Τσιάκαλος, ενώ μίλησαν κατά σειρά:

Ο καθηγητής και επιμελητής της έκδοσης Ευάγγελος Κατσιναβάκης, ο οποίος σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές τις εξελικτικές τάσεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων και καθόρισε τη θέση της Συμφωνικής Ορθόδοξης Λειτουργίας, ως έργου κομβικού στην εξελικτική αυτή πορεία.  Τόνισε, επίσης, πως ο Δημήτρης Παπαποστόλου συνδύασε με απόλυτη επιτυχία  μια αυθεντική ελληνική αρμονία με μουσικά ρυθμικά στοιχεία πρωτοφανή στην ορθόδοξη λειτουργική. Χαρακτήρισε τη Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία ως έργο με υψηλότατο επίπεδο συνθετικής έμπνευσης.

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε εμφατικά στη γνωριμία του  με τον Δημήτρη Παπαποστόλου και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή του έκαναν βαθιά εντύπωση  οι τρόποι που ο τελευταίος είχε επινοήσει να επεξεργάζεται πολυφωνικά το βυζαντινό μέλος, χωρίς απώλεια του ιδιαίτερου ήθους και ύφους του, αλλά αντιθέτως, με περαιτέρω ενίσχυση της πνευματικότητάς του μέσα από την αρμονία.  “Ο Παπαποστόλου είχε τον αλχημιστικό τρόπο να επιλύει πράγματα στη μουσική, θεωρητικά μη επιλύσιμα.  Δεν γίνονται αυτές οι επεμβάσεις, χωρίς ταλέντο, όσο και να έχεις μελετήσει και ο Παπαποστόλου διέθετε αυτό το ταλέντο”, συμπλήρωσε. Τέλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Παπαποστόλου, τονίζοντας πως ότι η ευγνωμοσύνη αυτή θα “εκφραστεί από πάρα πολλούς άλλους Έλληνες συνθέτες στο μέλλον”.

Ο Άκης Γκολφίδης, μηχανικός ήχου, ανέφερε ότι οι αμέτρητες ώρες των ηχογραφήσεων πολυάριθμων έργων του Δημήτρη Παπαποστόλου και ο διαρκής προβληματισμός και η αναζήτηση του τέλειου ήχου εκ μέρους του τελευταίου, αποτέλεσαν για εκείνον πολύτιμες και πολλαπλά διδακτικές εμπειρίες. Ο Δ.Π. παρομοίαζε τον ήχο με γκάμα χρωμάτων και του έδινε να καταλάβει το ρόλο του κάθε χρώματος στην ηχητική παλέτα.

Ο  Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, Θωμάς Λουζιώτης, τόνισε πως αισθάνθηκε τυχερός που τον γνώρισε, έμαθε πολλά από τον Παπαποστόλου που ήταν πάντα αυστηρός στην ποιότητα του ήχου και ότι ικανοποιείτο μόνο όταν “επετύγχανε την απόλυτη ισορροπία”. Σημείωσε, επίσης, ότι  έμαθε πολλά από εκείνον, όχι μόνο για τη μουσική, αλλά και για τις αξίες της ζωής, γιατί “ο Παπαποστόλου δεν ήταν μόνο μουσικός και συνθέτης, αλλά και φιλόσοφος”.

Τέλος, η αγαπημένη σύζυγος του συνθέτη Λίνα Παπαποστόλου, με μεγάλη συγκίνηση, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν στην έκδοση της Συμφωνικής Ορθόδοξης Λειτουργίας, αλλά και όλους που συμμετείχαν στην παρουσίαση, που με την αγαπητική τους προσέλευση μετέτρεψαν την εκδήλωση σε γιορτή.

Την παρουσίαση έκλεισε η ηθοποιός Λουκία Πιστιόλα, η οποία διάβασε ένα συγκινητικό κείμενο του Δημήτρη Παπαποστόλου, το “Υστερόγραφο”.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 347 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News