Τρίτη, 5η Μαρτίου 2024  3:30 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 20:19

Λιγότερα εμπόδια για τους νέους στη γεωργία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόνο το 12% των διαχειριστών αγροκτημάτων είναι κάτω των 40 ετών - Οι νέοι αγρότες χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση σε γη και δάνεια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της άρσης των φραγμών στην πρόσβαση των νέων στη γεωργία.

Το ψήφισμα για την ανανέωση των γενεών στις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ του μέλλοντος, που εγκρίθηκε χθες, Πέμπτη19 Οκτωβρίου,  με 447 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 7 αποχές, προειδοποιεί ότι η δημογραφική πτώση είναι πιο έντονη στους αγροτικούς πληθυσμούς, παρά σε άλλα μέρη της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν πολιτικές που δημιουργούν δίκαιο και αξιοπρεπές εισόδημα και ποιότητα ζωής για τους αγρότες και τις οικογένειές τους, για να ενθαρρύνουν την ανανέωση των γενεών στις εκμεταλλεύσεις της ΕΕ.

Πρόσβαση στη γη για νέους αγρότες

Οι νέοι αγρότες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να απορριφθούν οι αιτήσεις δανείου για να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις γεωργικές τους επιχειρήσεις, επισημαίνει το εγκριθέν κείμενο. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να προσφερθούν χαμηλότερα επιτόκια και στήριξη για την πρώτη δόση του δανείου καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους νέους αγρότες.

Η υψηλή τιμή και η χαμηλή διαθεσιμότητα γης είναι ένα άλλο εμπόδιο που εντοπίζει το ψήφισμα. Το Κοινοβούλιο καλεί συνεπώς την Επιτροπή να αξιολογήσει τη δυνατότητα ανάληψης δράσης σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω νομοθετικών πράξεων, για τη βελτίωση της λειτουργίας των εθνικών αγορών γεωργικής γης, την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων γεωργών στη γη και τη συμβολή στην αντιμετώπιση ζητημάτων συγκέντρωσης γης και αρπαγής γης. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο της ΕΕ για τις γεωργικές εκτάσεις για την παρακολούθηση των τάσεων και των τιμών για την πώληση και την ενοικίαση γης, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές γης στην ΕΕ.

Οικονομική στήριξη και στοχευμένη νομοθεσία

Το ψήφισμα ζητά εθνικές στρατηγικές για την προώθηση της αλλαγής των γενεών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης για τις μεταβιβάσεις γης και την προστασία των συντάξεων.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μια θέση διευκολυντή για τη διαδοχή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που θα μπορεί να παρέχει καθοδήγηση κατά τη μεταφορά γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τη μια γενιά στην άλλη.

Οι κοινοτικές και εθνικές πολιτικές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες των νέων αγροτών, λένε οι ευρωβουλευτές και προτείνουν στην Επιτροπή να διασφαλίσει ότι αυτές οι ανάγκες αντικατοπτρίζονται στις εκτιμήσεις επιπτώσεων για τις νέες πολιτικές.

Εκπαίδευση και διαδίκτυο σε αγροτικές περιοχές

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι νέοι αγρότες είναι πιο πιθανό να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες και να εφαρμόσουν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Ως εκ τούτου, το ψήφισμα τονίζει την ανάγκη να παρέχεται στους νέους αγρότες πρόσβαση σε αξιόπιστο Διαδίκτυο καθώς και εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες, επιχειρηματικό σχεδιασμό ή καινοτόμες πρακτικές.

Η εισηγήτρια του ΕΚ Isabel Carvalhais (S&D, PT) δήλωσε: «Οι νέοι που ξεκινούν μια επαγγελματική δραστηριότητα στη γεωργία αντιμετωπίζουν ισχυρούς φραγμούς που απαιτούν μια πιο έντονη και αποτελεσματική δράση από διαφορετικές εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Η έκθεσή μας είναι μια συμβολή για τον καθορισμό μελλοντικών πολιτικών και μέτρων για τη στήριξη των νέων αγροτών. Οι νέοι αγρότες πιστεύουν ότι υπάρχει μέλλον στη γεωργία. Εναπόκειται στην πολιτική να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να κάνει αυτό το μέλλον πιο λαμπρό».

Το 2020, το 57,6% των διαχειριστών αγροκτημάτων ήταν τουλάχιστον 55 ετών και περίπου μόνο το 12% των διαχειριστών αγροκτημάτων ήταν κάτω των 40 ετών.

Διαβάστηκε 196 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία