Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  6:26 μμ
 
wm small
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 22:26

1.523 χαμένες ψυχές...

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε ένα μόνο χρόνο, ο πληθυσμός στην Αιτωλοακαρνανία μειώθηκε δραματικά.

Πριν από μερικούς μήνες, η ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού, που διενεργείται ανά δεκαετία (ΕΔΩ), τα οποία και δεν μας εξέπληξαν, καθώς ήταν τόσο απογοητευτικά όσο περιμέναμε!

Χθες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία της φυσικής μεταβολής του πληθυσμού για το 2022. Σύμφωνα με αυτά, στην Αιτωλοακαρνανία είχαμε 1.469 γεννήσεις και 2.992 θανάτους. Δηλαδή, σε ένα μόλις χρόνο, το 2022, στην Αιτωλοακαρνανία των μεγάλων οραμάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, είχαμε φυσική απώλεια 1.523 ανθρωπίνων ψυχών.

Τα συμπεράσματα, δυστυχώς δεν αλλάζουν. Και είναι άκρως απογοητευτικά, ανησυχητικά: Η Αιτωλοακαρνανία πεθαίνει, τα χωριά ερημώνουν, οι νέοι αδυνατούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Κι αν έτσι συνεχίσουμε, δεν ξέρουμε τι και ποιος θα μείνει στο τέλος ζωντανός σ’ έναν νομό που, με εξαίρεση ίσως τις πόλεις, σε λίγο θα μοιάζει περισσότερο ανθρωπολογικό μουσείο, αν όχι με απέραντο νεκροταφείο.

Μπορείτε αναλυτικά να δείτε το σχετικό αρχείο της ΕΛΣΤΑΤ, εδώ

Δεν πρόκειται για ένα σενάριο που προβάλλεται ως ενδεχόμενο, αλλά για μια θλιβερή πραγματικότητα την οποία ήδη βιώνουμε και η οποία απειλεί την ίδια μας την υπόσταση ως κοινωνία, έθνος και πολιτισμό.

Αν τα στοιχεία που επισήμως δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ συνδυαστούν και με αυτά της συνεχιζόμενης εσωτερικής μετανάστευσης, είτε προς τα αστικά κέντρα του νομού και ιδίως το Αγρίνιο, είτε προς την Αθήνα ,κυρίως, αλλά και προς το εξωτερικό (και όχι μόνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τα τελευταία χρόνια και προς ανατολάς, ακόμη και σε κράτη της Β. Αφρικής), εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο απόλυτα ασφαλές συμπέρασμα ότι σε πολύ λίγα χρόνια η ενδοχώρα τουλάχιστον θα έχει ερημώσει.

Τα σημάδια σήμερα είναι κάτι περισσότερο από εμφανή, δυστυχώς ακόμη και σε περιοχές που όχι πολλά χρόνια πριν ήκμαζαν, σε περιοχές που, θεωρητικά τουλάχιστον, πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσουν πρότυπο αγροτικής ζωής με ποιότητα.

Διαβάστηκε 352 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.