Κυριακή, 16η Ιουνίου 2024  2:51 μμ
 
wm small
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023 14:11

Ο Αγρινιώτης γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας στην έκθεση γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε ένα από τα εμβληματικότερα Μουσεία της Ελλάδας, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο γνωστός γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας, με την Προτομή του κορυφαίου Έλληνα, από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, του Ολυμπιονίκη, Στρατιωτικού και Πολιτικού Παντελή Καρασεβδά.

Πληροφορίες για την έκθεση:

Την έκθεσή διοργανώνει η Εφορεία Γλυπτικής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος.

Eγκαίνια: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου – ώρα: 17:00 – 20:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Κυριακή 8:00 – 20:00 Τρίτη 13:00 – 20:00

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να
απευθύνονται στο Ε.Ε.Τ.Ε.
Τηλέφωνο: 210 3300016 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1914 και θεωρείται ως ένα από τα ιστορικότερα και μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας. Από το 1930 στεγάζεται στη Βίλα «Ιλίσσια», που κατασκευάστηκε την περίοδο 1840-1848 ως οικία της Δούκισσας της Πλακεντίας και βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 22, στην Αθήνα.Το συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από 25.000 εκθέματα με μοναδικές συλλογές εικόνων, γλυπτών, αντικειμένων μικροτεχνίας, τοιχογραφιών, κεραμικών, υφασμάτων, χειρογράφων αλλά και αντιγράφων από τον 3ο αιώνα μΧ μέχρι την σύγχρονη εποχή. Τα εκθέματα προέρχονται από τον ελλαδικό και γενικά τον βαλκανικό χώρο.

Ο Παντελής Καρασεβδάς

Ο Π. Καρασεβδάς γεννήθηκε το 1876 στον Αστακό, εγγονός αγωνιστή της Εξόδου του Μεσολογγίου. Μέντορας του ήταν ο γιατρός Χρήστος Γαζής, γιος του Γεώργιου Γαζή, γραμματέα και βιογράφου του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Ως Στρατιωτικός, συμμετείχε σε όλα τα πολεμικά μέτωπα της δεκαετίας 1912-22 και έλαβε όλους τους βαθμούς έως του έφεδρου συνταγματάρχη για πολεμικές ανδραγαθίες και το βαθμό του υποστρατήγου λόγω αναπηρίας. Υπήρξε πολλές φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, με τη σημαία του Κόμματος των Φιλελευθέρων έχοντας στενή προσωπική φιλία από τη περίοδο της Κρητικής Επανάστασης (1896) με τον αρχηγό του Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ανέπτυξε την πολιτική του δράση τη περίοδο του Μεσοπολέμου. Ανήκε στους αδιάλλακτους, που απαιτούσαν την άμεση ανακήρυξη του αβασίλευτου πολιτεύματος και αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στις δικτατορίες του Θ. Παγκάλου (1925), του Γ. Κονδύλη (1935) και του Ι. Μεταξά (1936). Διετέλεσε παράλληλα πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (1925-1935) και δύο φορές πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α. Ο. (1924-1926, 1928-1930). Την περίοδο 1924-1935 θα χρηματίσει μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΕΟΑ). Στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στην τριπλή κατοχή της χώρας, έλαβε μέρος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες. Θα αφήσει τη τελευταία του πνοή την επόμενη χρονιά, στο Αγρίνιο τις παραμονές των πρώτων μεταπολεμικών εκλογών, το 1946. Το 2022, κυκλοφόρησε η βιογραφία του «Παντελής Καρασεβδάς-Τρεις ζωές» του δημοσιογράφου Κωστή Τσιακανίκα και του διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας Νίκου Χούτα, (εκδόσεις Ινφογνώμων).

Στις 20 Αυγούστου 2021, τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της γενέτειράς του, τον Αστακό, η ορειχάλκινη προτομή του, έργο το γλύπτη Ευάγγελου Τύμπα.

Τους πρώτους μήνες του 2021, ο γλύπτης Ευάγγελος Τύμπας (1984) φιλοτέχνησε στο εργαστήριό του, στο Αγρίνιο, την προτομή του Παντελή Καρασεβδά (1877-1946), στρατιωτικού, πολιτικού και χρυσού ολυμπιονίκη της σκοποβολής στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι έλαβαν χώρα στην Αθήνα το 1896. Πρόκειται για την πρωτογενή μορφή σε λευκό γύψο – πρόπλασμα – της ορειχάλκινης προτομής, (0,72 Χ 0,62 Χ 0,32), η οποία απαντά από την 21η Αυγούστου 2021 στην κωμόπολη Αστακός Αιτωλοακαρνανίας και οφείλεται στην ευγενή χορηγία του Αποστόλη Πανταζή.

«Η γλυπτή σύνθεση κινείται στο πνεύμα του παραστατικού ρεαλισμού, στο πλαίσιο του οποίου εμφαίνονται επιπλέον ορισμένα παραπληρωματικά εικονογραφικά θέματα συναφή με την αθλητική ιδιότητα της τιμώμενης προσωπικότητας. Έτσι, η μορφή εικονίζεται σε νεαρή ηλικία, φορώντας την αθλητική ξεμανίκωτη φανέλα, όπου διακρίνονται, πάνω δεξιά, το εθνόσημο της πατρίδας της και, μπροστά, η λέξη ΕΛΛΑΣ. Στο μέσο του στέρνου, δεσπόζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Τα ατομικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της αποδίδονται επίσης ρεαλιστικά, αποτελώντας συνεπές πορτραίτο της. Διέπονται δε από απόλυτη συμμετρία και μετωπικότητα, δηλαδή ισότιμη αντιστοιχία των δύο πλευρών, στοιχεία που αποσκοπούν στην ισορροπία και την αρμονία του συνόλου. Με τη σειρά τους, το αρκετά μεγάλο κεφάλι με τη γερή οστέινη δομή, καθώς και το ευρύ στέρνο προϊδεάζουν για ένα ρωμαλέο και στιβαρό σωματότυπο, ο οποίος συνάδει απόλυτα με την αθλητική ιδιότητα και το στρατιωτικό ιστορικό του εικονιζομένου.

Αν και στην ευθυτενή και αγέρωχη στάση της, η μορφή αποπνέει την υπεροχή και τη σιγουριά του νικητή, εν τούτοις, εδώ, όλα έχουν συλληφθεί μέσα σε πνεύμα μετριοπάθειας, το οποίο παραπέμπει σε γνήσια υπερηφάνεια και πατριωτισμό. Ο δημιουργός επιδιώκει την εξύψωση της μορφής χωρίς ωστόσο να προσφεύγει στην έξαρση και τον εγωκεντρισμό. Η χαρά, τέλος, που πληρεί την όψη της ασφαλίζει την επινίκια φύση της στιγμής, ενώ τα σχεδόν ανεπαίσθητα μισάνοιχτα χείλη της δημιουργούν την εντύπωση ότι σιγοτραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας, ο οποίος ανακρούεται τιμής ένεκεν όταν ο ολυμπιονίκης στέκει πάνω στο πόντιουμ, στιγμή την οποία, αναμφίβολα στοχεύει να αναδείξει ο γλύπτης ως μείζον θέμα και μήνυμα του έργου του. Με το παρόν γλυπτό – όπως και με την πλειονότητα των δημιουργιών του Ευάγγελου Τύμπα – επιδιώκεται η διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως πολύτιμη παρακαταθήκη, δωρεά, στις επερχόμενες γενεές» έγραψε η Αντουανέττα Λογίου-Μπουρή Φιλόλογος – ιστορ. της τέχνης MALingu. , MALettres, MAHA, PhD.

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 320 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023 14:33
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.