Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  12:19 πμ
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 22:33

Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Αγρίνιο: Νέα όψη και εγκαίνια αρχές Νοεμβρίου (εικόνες)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Αγρίνιο: Νέα όψη και εγκαίνια αρχές Νοεμβρίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Στον πεζόδρομο της Βότση το κτίριο δείχνει τις αλλαγές που ολοκληρώνονται

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τις τελευταίες μέρες στους Αγρινιώτες κάνουν μεγάλη εντύπωση οι αλλαγές στους εξωτερικούς χώρους κτιρίου στον πεζόδρομο της Βότση σχεδόν απέναντι από την Δημοτική Πινακοθήκη. Το κτίριο βάφεται κι αλλάζει όψη, με αποτέλεσμα να το αναφέρουν πολλοί και στα κοινωνικά δίκτυα της πόλης. Φιλοξενεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, στη συμβολή των οδών Βότση και Αναστασιάδη, ανακαινίζεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες της υπηρεσίας.

Τα ιδιαίτερα αυξημένα δηλαδή περιστατικά κατάθλιψης, άγχους και τάσεων αυτοκτονίας σύμφωνα με τον Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χρήστο Σκαμνέλο, θα αντιμετωπίζονται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Ανήκει στο δυναμικό του νοσοκομείου Αγρινίου ως δομή και είναι φροντίδα της οικογένειας Τσικνιά που μπόρεσε να το προβλέψει ως οργανισμό και να καθιερωθεί έχοντας την αυτονομία του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το Κέντρο επισκέπτονται περισσότερα από 1000 άτομα το μήνα από όλη την Αιτωλοακαρνανία. «Θα αναβαθμιστεί απολύτως η ψυχική υγεία στην περιοχή», υποστηρίζει ο κ. Σκαμνέλος θυμίζοντας ότι το έργο έγινε με το όνομα του Κέντρου από το ΕΣΠΑ με κόστος πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

«Έχει φτιαχτεί ασανσέρ ειδικό για όλους και για ΑμεΑ, άλλαξαν οι χώροι, υπάρχει μόνωση, κλιματισμός για όλες τις εποχές, γενικά αφήσαμε πίσω την εγκατάλειψη» τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος. Εκτιμά ότι αρχές Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια, αφού τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθούν τα έργα και την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι εξωτερικές παρεμβάσεις και ό,τι χρειάζεται ο μηχανικός.

Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο και όλο αυτό το διάστημα η δομή φιλοξενούνταν στο ΚΕΦΙΑΠ, κοντά στον κόμβο του Σταδίου. Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας είναι ψυχιατρικές, τόσο για ενήλικους, όσο και για ανήλικους, για παιδιά.

Τι προσφέρει το Κ.Ψ.Υ.

Το κέντρο ψυχικής υγείας αποτελείται από μία ομάδα επαγγελματιών με διάφορες ειδικότητες, ψυχίατροι ενηλικων, παιδοψυχίατρος, κοινωνιολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας και οδηγός. Στα πλαίσια της λειτουργίας του κέντρου γίνεται προσπάθεια να αξιολογούνται, να οργανώνονται και να αναπτύσσονται ομαδικά οι περισσότερες δράσεις, έτσι ώστε να αξιοποιούνται ταυτόχρονα τόσο οι ατομικές δεξιότητες όσο και η συνολική δυναμική και λειτουργία της ομάδας.

Λειτουργεί από το 2006 παρέχοντας μια ποικιλία υπηρεσιών ψυχικής υγείας υψηλής ποιότητας, με έργο τόσο κλινικό σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, όσο και δράσεις προαγωγής ψυχικής υγείας στην Κοινότητα.

Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας που αποτελεί και την περιοχή ευθύνης του βάση της ψυχιατρικής τομεοποίησης   αλλά εξυπηρετεί τμηματικά και ανάγκες γύρω νομών στην ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Είναι οργανωμένο με βάση τις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, δηλαδή της αποασυλοποίησης, της παροχής υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στην κοινότητα, της εύκολης πρόσβασης, της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της συνεχιζόμενης φροντίδας, της έγκαιρης παρέμβασης, της προσαρμογής των υπηρεσιών με βάση τις κοινοτικές ανάγκες.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του  Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου παρέχονται αναλυτικά οι εξείς υπηρεσίες :

-ψυχιατρική εκτίμηση και διάγνωση (συνέντευξη, ψυχομετρία)

-τακτική ψυχιατρική παρακολούθηση / ψυχολογική παρακολούθηση

-βιολογική θεραπεία ψυχικών διαταραχών (ρύθμιση φαρμακευτικής αγωγής)

συνταγογράφηση φαρμάκων

-ψυχολογική θεραπεία ψυχικών διαταραχών (ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, συμβουλευτική))

-έκδοση πιστοποιητικών ψυχικής υγείας για διάφορες χρήσεις

-παρεμβάσεις πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας στην Κοινότητα (ομιλίες στην κοινότητα, ομιλίες σε σχολεία, ενημερωτικές ημερίδες, παρουσία σε τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)

-ψυχιατρική εφημεριακή κάλυψη Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου (επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά, Διασυνδετική Ψυχιατρική)

-ψυχιατροδικαστικές υπηρεσίες για τις Δικαστικές Αρχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε μία πληθώρα περιστατικών (Εισαγγελία, Πρωτοδικείο, Εφετείο)

-ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες (παιδοψυχίατρος)

-κοινωνική υπηρεσία

-εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στον τομέα της Ψυχιατρικής (εκπαίδευση Γενικών Ιατρών Νοσοκομείου Αγρινίου, μαθήματα Ψυχιατρικής στο ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής του Γ.Ν.Αγρινίου, εκπαίδευση-πρακτική σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας πχ ψυχολόγους κλπ)

-παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε τοπικά κέντρα Υγείας ως επισκέπτες (πχ Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας)

-ψυχιατρική κάλυψη δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Δήμου Αγρινίου (2 Ξενώνες αποκατάστασης και προστατευόμενα διαμερίσματα)

-επισκέψεις κατ’ οίκον από Επισκέπτριες Υγείας για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μακράς αποδέσμευσης (depots)

-Πρόγραμμα “Νοσηλείας κατ’ οίκον” σε συνεργασία με άτομα του ψυχοκοινωνικού δικτύου υποστήριξης ασθενών (ΕΣΠΑ 2019)

Στα πλαίσια της πολυετούς λειτουργίας του το Κ.Ψ.Υ.  έχει υλοποιήσει μία σειρά Πανευρωπαικών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των μελών-στελεχών του και τη διαρκή βελτίωση και των εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 565 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.