Πέμπτη, 22η Φεβρουαρίου 2024  11:43 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 18:22

Eπείγουσα παγκόσμια έκκληση για δράση για την επισιτιστική ασφάλεια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε κεντρική ομιλία στο 11ο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ICSD), ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu, απηύθυνε ένα ισχυρό παγκόσμιο κάλεσμα για δράση, προτρέποντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια και τα πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η διάλεξη του Qu επικεντρώθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Ξεκίνησε αναγνωρίζοντας τον ιστορικό ρόλο του FAO στην αντιμετώπιση της σχέσης μεταξύ φτώχειας και υποσιτισμού, ενώ τόνισε την αφοσίωση του Οργανισμού στη διατροφή. Μεταβαίνοντας στο παρόν, σήμανε συναγερμό για τις κλιμακούμενες και συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO τόνισε την ανησυχητική τάση της αυξανόμενης παγκόσμιας πείνας τα τελευταία επτά χρόνια, που επιδεινώθηκε από την πανδημία COVID-19 και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Οι προβλέψεις που έγιναν στην τελευταία έκθεση του FAO για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο (SOFI) δείχνουν ότι σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να βιώνουν πείνα το 2030. Η παιδική υστέρηση παραμένει επίσης μια πιεστική ανησυχία και τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, ξεπερνώντας την πείνα σε ορισμένες περιοχές.

Το περιβαλλοντικό κόστος των συστημάτων αγροδιατροφής

Ο Qu ανέλυσε επίσης τις τρέχουσες επιζήμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συστημάτων αγροδιατροφής, καθώς συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την απώλεια βιοποικιλότητας και τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες. Το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που σχετίζεται με αυτά τα ζητήματα είναι σοβαρό και ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2020, τα συστήματα αγροδιατροφής εξέπεμψαν 16 δισεκατομμύρια τόνους CO2, με διάφορες πηγές εκπομπών. Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το 30% της συνολικής παγκόσμιας γης υποβαθμίζεται, πάνω από το 20% των υδροφορέων του πλανήτη υφίσταται υπερεκμετάλλευση και η αγροβιοποικιλότητα απειλείται. Υπάρχουν κυκλικές, αλληλένδετες επιπτώσεις στα γεωργικά και άλλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων περιβάλλοντος και υγείας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Διευθυντής του FAO απηύθυνε μια επιτακτική έκκληση για δράση, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη μετασχηματισμού των συστημάτων αγροδιατροφής για ουδετερότητα άνθρακα. Αυτός ο μετασχηματισμός απαιτεί βελτιωμένη διαχείριση των φυσικών πόρων, αυξημένη παραγωγικότητα (παράγοντας περισσότερα με λιγότερες εισροές), βελτιωμένα πρότυπα και συμπεριφορά κατανάλωσης, βιώσιμες πρακτικές παραγωγής και καθαρότερη χρήση ενέργειας.

Η σημασία του FAO και των «Τεσσάρων Καλύτερων»

Ο Qu επανέλαβε τη σημασία του Στρατηγικού Πλαισίου του FAO 2022-31, με επίκεντρο τα "Τέσσερα καλύτερα" - καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή.

Εξήγησε ότι η έννοια των «Τεσσάρων Καλύτερων» χρησιμεύει ως οργανωτική αρχή σε αυτό το πλαίσιο, αντανακλώντας τις διασυνδεδεμένες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις των συστημάτων αγροδιατροφής. Αυτές οι αρχές ενθαρρύνουν μια στρατηγική και προσανατολισμένη στα συστήματα προσέγγιση σε όλες τις παρεμβάσεις του FAO. Ο Qu εισήγαγε επίσης τέσσερις οριζόντιους «επιταχυντές» – τεχνολογία, καινοτομία, δεδομένα και συμπληρωματικά στοιχεία όπως η διακυβέρνηση, το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι θεσμοί – που θα πρέπει να ενσωματωθούν σε προγραμματικές παρεμβάσεις για να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO τόνισε περαιτέρω την επιτακτική ανάγκη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική συστημάτων αγροδιατροφής για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων απειλών που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Τόνισε τη σημασία της άμεσης δράσης για την προστασία των μέσων διαβίωσης, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας και την εξασφάλιση διαρκών αποτελεσμάτων.

Ο Qu αναφέρθηκε στην πρόκληση της ανάγκης να σιτιστούν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι έως το 2050 και τόνισε την ύψιστη σημασία της επιτάχυνσης του αντίκτυπου των προγραμματικών παρεμβάσεων του FAO με παράλληλη ελαχιστοποίηση των ανταλλαγών.

Ο FAO έχει προσδιορίσει 20 τομείς του προγράμματος προτεραιότητας που ευθυγραμμίζονται με τα "Τέσσερα καλύτερα". Οι βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την πράσινη καινοτομίατο One Health , τη δίκαιη πρόσβαση για παραγωγούς μικρής κλίμακας , την ψηφιακή γεωργία , την υγιεινή διατροφή για όλουςτην αποκατάσταση των οικοσυστημάτωντη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση διαφανών αγορών και εμπορίου.

Οι προτεραιότητες του FAO επεκτείνονται στην ισότητα των φύλων, στην ενδυνάμωση των αγροτικών γυναικών, στα βιώσιμα αστικά συστήματα τροφίμων και στα ανθεκτικά συστήματα αγροδιατροφής. Οι ειδικές πρωτοβουλίες για την κλιμάκωση των επενδύσεων και η πρωτοβουλία Hand-in-Hand, είναι αφιερωμένες στη συλλογική δράση σε κλίμακα, διευκολύνοντας τη μετασχηματιστική αλλαγή στα συστήματα αγροδιατροφής.

Ολομέλεια υψηλού επιπέδου στη σύνοδο κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η ολομέλεια υψηλού επιπέδου της ICSD, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η οποία περιλάμβανε την κεντρική παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή του FAO, συγκέντρωσε περισσότερους από 800 παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, καθηγητών, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και κυβερνητικών ηγετών από την περιοχή της Νέας Υόρκης.

Επιπλέον, περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες εγγράφηκαν ηλεκτρονικά. Στην ολομέλεια συμμετείχαν επίσης διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, η Amina Mohammed, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ και ο Gerd Müller, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO).

Το ICSD είναι ένα κορυφαίο διεθνές συνέδριο που συγκαλεί εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, υπηρεσίες του ΟΗΕ και ηγέτες του ιδιωτικού τομέα για να συνεργαστούν σε πρακτικές λύσεις για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Η εκδήλωση διευκολύνει τις συζητήσεις για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης.

Διαβάστηκε 201 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία