Τετάρτη, 9η Οκτωμβρίου 2024  8:13 μμ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 20:20

Μητρόπολη: Η απαγόρευση τέλεσης μυστηρίων σε ξωκλήσια και η εξαίρεση της Κουκουμίτσας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Όλα του γάμου δύσκολα» λέει ο λαός και η εύρεση εκκλησίας συχνά μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες σε ότι αφορά στις ημερομηνίες.

Στα μέρη μας υπάρχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα καθώς δεν επιτρέπονται να τελούνται γάμοι και βαπτίσεις σε ξωκλήσια κάτι που επιθυμούν και έχουν επιδιώξει πολλά ζευγάρια. Όλα αυτά αφορούν συγκεκριμένα την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Τις περασμένες ημέρες μέσω της ανακοίνωσης του προγράμματος του Μητροπολίτη Δαμασκηνού έγινε γνωστή η παρουσία του σε γάμο στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο στην Κουκουμίτσα της Βόνιτσας.

Αναγνώστες του agriniopress με αφορμή αυτήν την παρουσία του Σεβασμιότατου στο μυστήριο αναρωτήθηκαν πως γίνεται να τελεστεί κάποιο από τα μυστήρια σε ξωκλήσια. Για όσους στο παρελθόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενωθούν με δεσμά του γάμου σε εκκλησάκια και ξωκλήσια της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας δεν τα έχουν καταφέρει.

Αυτό διότι υπήρχε σχετική εγκύκλιος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά την οποία τηρεί πιστά και ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός, που επιτρέπει τα μυστήρια να τελούνται μόνο στους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης.

Για παράδειγμα κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην γειτονική Λευκάδα, αλλά και σε πολλές άλλες Μητροπόλεις. Για την περίπτωση της Κουκουμίτσας όμως σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εδώ και χρόνια μία «ειδική» άδεια, μια εξαίρεση για τους κατοίκους της Βόνιτσας , ώστε να τελούν όσοι επιθυμούν τα μυστήρια εκεί.

Επίσης με αυτόν τον τρόπο  διαψεύδονται και τα σενάρια περί «διακρίσεων».

Θυμίζουμε πως πριν από ένα χρόνο έλαβε αρνητική απάντηση από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό ο δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου σε αίτημα για τέλεση γάμων-βαπτίσεων σε ξωκλήσια.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 412 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.