Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  1:58 μμ
 
wm small
Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023 17:44

Αυτή είναι η βιταμίνη που μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους παιχνιδάκι!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

H βιταμίνη D παίζει πιθανώς ρόλο στην παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που ελέγχει την πείνα αλλά και το ποσοστό του λίπους που συσσωρεύεται στο σώμα, όπως αποδεικνύουν έρευνες.

Η βιταμίνη αυτή αποτελεί ένα λιποδιαλυτό στεροειδές, αναφέρει ο Δρ Girish Parmar, ενδοκρινολόγος, στο Nanavati Max Super Specialty Hospital της Βομβάης και όπως εξηγεί, βοηθά στην απώλεια σωματικού λίπους διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν μάλιστα, ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών που επηρεάζουν το βάρος, είπε ο Rattan.

«Αυτό που λέγεται, μην κολλάτε πολύ σε μία μόνο βιταμίνη. Σκεφτείτε τα θρεπτικά συστατικά ως όργανα σε μια ορχήστρα. Το καθένα παίζει έναν μοναδικό ρόλο. Όταν συνεργάζονται αρμονικά, δημιουργούν μια όμορφη συμφωνία», λέει ο Parmar.

Λαμβάνεται εξωγενώς σε μικρό ποσοστό μέσω κάποιων τροφών στην πρόδρομη μορφή της (D3) της οποίας η δράση είναι ανενεργή έως ότου περάσει από μια σειρά μεταβολικών διεργασιών από τον οργανισμό που την καθιστούν ενεργή.

Οι τροφές που αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης D είναι ο κρόκος του αυγού, τα πολύ λιπαρά ψάρια και το συκώτι.

Ωστόσο η μεταβολική επεξεργασία και το τελικό αποτέλεσμα διάθεσης και απορρόφησης της συγκεκριμένης βιταμίνης διαφέρουν από άτομο σε άτομο με αποτέλεσμα συχνά να μην είναι επαρκής για τις ανάγκες του ανθρώπου.

Πώς θα τη λάβουμε με φυσικό τρόπο

20΄ έκθεσης στο ηλιακό φως καθημερινά, ειδικά γύρω στις 12.00 μ.μ. όπου οι ακτίνες του ηλίου είναι κάθετες, βοηθούν στην σύνθεση βιταμίνης D και κατ’ επέκταση στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι ο ήλιος μας χαρίζει το καλύτερο δώρο υγείας και ομορφιάς το οποίο αν το συνδυάσεις με την κατάλληλη διατροφή, που κάποιες φορές μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιο σχετικό συμπλήρωμα, τότε θα διατηρήσεις τις μεταβολικές σου ορμόνες σε υψηλή απόδοση και το βάρος σου στα επιθυμητά επίπεδα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες D

Σολομός

Ο άγριος σολομός περιέχει περίπου 988 IU βιταμίνης D ανά μερίδα, ενώ ο σολομός εκτροφής περιέχει 250 IU κατά μέσο όρο. Αυτό είναι το 165% και το 42% της ημερήσιας πρόσληψης, αντίστοιχα.

Ρέγγες και σαρδέλες

Η ρέγγα περιέχει 1.628 IU βιταμίνης D ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Οι ρέγγες, οι σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, είναι επίσης καλές πηγές.

Τόνος σε κονσέρβα

Ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει 236 IU βιταμίνης D ανά μερίδα. Επιλέξτε ελαφρύ τόνο και καταναλώστε 170 γραμμάρια ή λιγότερο την εβδομάδα για να αποφύγετε τη συσσώρευση μεθυλ-υδραργύρου.

Στρείδια

Τα στρείδια είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και παρέχουν το 53% της ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη D. Περιέχουν επίσης περισσότερη βιταμίνη Β12, χαλκό και ψευδάργυρο από ό,τι μια πολυβιταμίνη.

Γαρίδες

Οι γαρίδες παρέχουν 152 IU βιταμίνης D ανά μερίδα και είναι επίσης πολύ χαμηλές σε λιπαρά. Περιέχουν χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Κρόκοι αυγών

Τα αυγά από κότες εκτροφής περιέχουν μόνο περίπου 30 IU βιταμίνης D ανά κρόκο. Ωστόσο, τα αυγά από όρνιθες που εκτρέφονται έξω ή ταΐζονται με τροφή εμπλουτισμένη με D, περιέχουν πολύ περισσότερη.

pronews.gr

Διαβάστηκε 521 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.