Δευτέρα, 6η Μαίου 2024  1:12 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 17:29

Αγρίνιο: Πώς η Ιωάννα Σερμιντζέλη μετατρέπει το ψωμί σε έργο τέχνης (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε βαφτίσεις, γάμους, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, σε εκδηλώσεις και χειροτονίες, οι κουλούρες της κ. Ιωάννας Σερμιντζέλη, βρίσκονται παντού, εντυπωσιάζουν και γίνονται ανάρπαστες!

Η κ. Σερμιντζέλη, πολύ γνωστή για την κοινωνική και πολιτιστική της προσφορά στην περιοχή του Αγρινίου, έχει και μια… καλλιτεχνική πτυχή στο πεδίο της… γεύσης, μετατρέποντας το ψωμί σε πραγματικό έργο τέχνης. Τόσο που δεν σου κάνει καρδιά να το κόψεις και να το φας…

«Θυμάμαι πάντα την μαμά μου να ζυμώνει κυρίως λειτουργιές και ψωμάκια που τα μοίραζε στα παιδάκια της γειτονιάς..
Θυμάμαι επίσης οτι τα Χριστούγεννα θα έφτιαχνε το Χριστοψωμο με καρυδια αμυγδαλα σουσαμι και με το ψαλίδι έκανε τα μαγικά της σχεδια. Το Πάσχα με τα κόκκινα αυτά και πάντα το ψαλίδι να κάνει θαύματα.
Όταν έφυγε, λες και ήθελα να της αποδείξω ότι μπορώ να συνεχίσω να καμαρώνει και να χαίρεται, άρχισα να ζυμώνω ψωμί πάντα με προζύμι όπως εκείνη», δηλώνει χαρακτηριστικά στο agriniopress για το πώς ξεκίνησε και πώς τελειοποίησε στη συνέχεια την τεχνική της.

Υπήρχαν σαφώς αποτυχίες ειδικά στην αρχή. Όμως η κ. Ιωάννα, δεν το έβαλε κάτω: «Μια φορά δεν μου έγινε την άλλη δεν το έψησα καλά εγώ εκεί ….συνεχίζω. Έφτιαχνα πια ψωμί ζηλευτό κάνω μίξη αλεύρων με καρύδια με σπόρους με μαυροκούκι και χαρίζω στους φίλους μου για να ακούσω τις εντυπώσεις τους».

Η συνέχεια παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και σχετίζεται όχι με τη νοστιμιά του ψωμιού, αλλά με την εντυπωσιακή εμφάνιση του, που απαιτεί τέχνη, γούστο, μεράκι και χρόνο: «Η κα Κατίνα Ντελη – Ξουργιά έκανε κάτι ξεχωριστό που με εντυπωσίασε. Της ζητάω να γίνω μαθήτρια της που με χαρά εκείνη δέχτηκε δίνοντας μου οδηγίες και λύνοντας τις απορίες μου. Σήμερα κάνω αυτά τα ψωμιά μόνη μου όμως μερικές φορές μας αρέσει και κανούμε παρέα. Μπορεί να γίνει ένα σχέδιο σε δύο ώρες μπορεί και τέσσερις», λέει η κ. Σερμιντζέλη.

«Αυτά τα ψωμιά τα κάνω για φίλους που τα εκτιμούν ως δώρο για τη χαρά τους. Μπορεί να κουράζομαι αλλά μ αρέσει όταν το βλέπω ολοκληρωμένο ψημένο όμορφο και βλέπω τη χαρά των φίλων μου», καταλήγει.

Δείτε μερικές από τις ζηλευτές δημιουργίες της Ιωάννας Σερμιντζέλη:

kouloures (1)

kouloures (2)

kouloures (3)

kouloures (4)

kouloures (5)

kouloures (6)

kouloures (7)

kouloures (8)

kouloures (9)

ioanna sermintzeli
Ιωάννα Σερμιντζέλη: «Αυτά τα ψωμιά τα κάνω για φίλους που τα εκτιμούν ως δώρο για τη χαρά τους. Μπορεί να κουράζομαι αλλά μ αρέσει όταν το βλέπω ολοκληρωμένο, ψημένο, όμορφο και βλέπω τη χαρά των φίλων μου»

kouloures (11)

kouloures (12)

kouloures (13)

kouloures (14)

kouloures (15)

kouloures (16)

kouloures (17)

kouloures (18)

kouloures (19)

agriniopress.gr
Διαβάστηκε 458 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.