Κυριακή, 5η Μαίου 2024  10:33 μμ
 
wm small
Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 16:50

Όταν ο κυριότερος κατασκευαστής αρμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού ήταν Αγρινιώτης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το καρναβάλι της Πάτρας έχει μια μακρόχρονη ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 γίνονται οι πρώτες οργανωμένες από συλλογικούς φορείς της Πάτρας για την οργανωμένη αναβίωση του καρναβαλιού. Σε αυτή κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένας Αγρινιώτης, ο ζωγράφος Γρηγόρης Παπαθεοδώρου.

Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929 και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου και ζούσε. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξη του “Γεννήθηκα το χίλια εννιακόσια είκοσι εννιά στο Αγρίνιο αλλά στα δυόµισι µου χρόνια ο πατέρας µου µετακόµισε όλη την οικογένεια στην Πάτρα (_) ασχολήθηκα από δεκατεσσάρων ετών µε διάφορα (.) επιγραφές ζωγραφική τόλµησα και κάτι πορτραίτα (.) όλο και κάτι τέτοια έφτιαχνα”.

Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος, αγιογράφος, γλύπτης, διακοσµητής και κατασκευαστής καρναβαλικών αρµάτων. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει τρεις βασιλιάδες Καρνάβαλους (1963, 1965, 1966), αλλά και πολλά άλλα
άρµατα για το ΠΚ. Επίσης έχει αγιογραφήσει πολλές εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή της
Αχαΐας και των γύρω νοµών. Παράλληλα έχει διακριθεί για τις ιδιαίτερες ζωγραφικές του
δηµιουργίες, συνήθως συνθέσεις µε συµβολικό περιεχόµενο και αφαιρετική τεχνοτροπία, µε
χαρακτηριστική χρωµατική κλίµακα.

Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου έφυγε από τη ζωή το 2022 σε ηλικία 91 ετών. Το έργο του είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ από το 1955 έως το 1966 υπήρξε ο κυριότερος κατασκευαστής αρμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού όπως αναφέρει και ο Δήμαρχος Πατρέων στο συλληπητήριο μήνυμα για το θάνατό του.

Το εικονιζόμενο άρμα του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου  δημιουργήθηκε το 1965 έχει ως θέμα έναν Βασιλια δυτικού τύπου, που σηκώνεται και κάθεται σε θρόνο.

Με πληροφορίες από

Ανδρέας Βούρτσης, Διπλωµατική Εργασία ΠΜΣ «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης Ιστορικών Πηγών». Τµήµα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήµιο. Πατρινό καρναβάλι: Τα άρματα του Βασιλιά Καρνάβαλου και οι κατασκευαστές του (1951-2011).

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 427 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.