Πέμπτη, 22η Φεβρουαρίου 2024  12:11 μμ
 
wm small
Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 02:09

Τι μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα το νέο φυσιολογικό;

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν με σαφήνεια ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει όλο και περισσότερο τον πληθυσμό, την οικονομία και τη φύση.

  • Καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές και αύξηση ασθενειών συνθέτουν το εφιαλτικό σενάριο, για το οποίο προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, με μια ακόμη έκθεσή του, προσπαθεί να μας προετοιμάσει και κυρίως να  ευαισθητοποιήσει τους υπευθύνους λήψης των αποφάσεων σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότεροι, ισχυρότεροι και μεγαλύτεροι καύσωνες

Οι καύσωνες, που είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία, γίνονται πιο συχνοί, μεγαλύτεροι και πιο έντονοι και θα συνεχίσουν να το κάνουν, σύμφωνα με όλα τα κλιματικά σενάρια.

Στη νότια Ευρώπη , ειδικά, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από 60 καλοκαιρινές ημέρες κατά τις οποίες οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία — δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός επιπλέον θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά μεταξύ ηλικιωμένων και ασθενών, εκτός εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής.

Οι καύσωνες είναι τα πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ευπάθεια του ευρωπαϊκού πληθυσμού λόγω της γήρανσης και της αστικοποίησης απαιτεί επείγουσα εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη απώλειας ζωών.

Πιο συχνές, ακραίες πλημμύρες

Οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να αυξηθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οδηγώντας σε αυξημένη συχνότητα πλημμυρών, ειδικά στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη. Είναι απαραίτητα μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας από τις χειρότερες επιπτώσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες τον Ιούλιο του 2021 στη Γερμανία και το Βέλγιο .

Η έκθεση του πληθυσμού και των περιουσιακών στοιχείων στον κίνδυνο συνεχίζεται με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των πλημμυρικών πεδιάδων, θέτοντας συχνά σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και εγκαταστάσεις, όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Μεταξύ 1980 και 2021, οι ζημιές λόγω πλημμυρών ανήλθαν σε σχεδόν 258 δισεκατομμύρια ευρώ και κατά μέσο όρο αυξάνονται κάθε χρόνο πάνω από 2%.

Πιο συχνές, έντονες ξηρασίες

Από το 2018, πάνω από τη μισή Ευρώπη έχει πληγεί από ακραίες συνθήκες ξηρασίας τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Οι ξηρασίες του 2022 μείωσαν σημαντικά τις αποδόσεις σε καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, σόγια ή ελαιόλαδο. Ένας άλλος ξηρός χειμώνας ήταν αυτός που πέρασε και για αυτό οι προοπτικές για το καλοκαίρι είναι απαισιόδοξες. Ο εξαιρετικά ξηρός και ζεστός χειμώνας σήμαινε χαμηλή χιονοκάλυψη και είχε ως αποτέλεσμα μικρή υγρασία του εδάφους, χαμηλές ροές ποταμών και μειωμένη αποθήκευση νερού σε ταμιευτήρες στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας και δυτικής Ευρώπης.

Οι μακροπρόθεσμες κλιματικές προβλέψεις δείχνουν ότι η νότια και η κεντρική Ευρώπη θα γίνουν ακόμη πιο ξηρές και θερμότερες κατά τον 21ο αιώνα με καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα.

Οι συνολικές οικονομικές απώλειες σε όλους τους οικονομικούς τομείς που συνδέονται με την ξηρασία αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα από τα σημερινά 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως με 1,5 βαθμούς Κελσίου (°C) της υπερθέρμανσης του πλανήτη, 31 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους 2°C υπερθέρμανσης και 45 δισεκατομμύρια ευρώ ανά θέρμανση 3°C με βάση επιστημονικά σενάρια.

Πιο εκτεταμένες πυρκαγιές

Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ευρώπη προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά οι κλιματικές συνθήκες - ξηρές και ζεστές περίοδοι με ισχυρούς ανέμους - καθορίζουν την ένταση και τον αντίκτυπό τους. Οι δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη νότια Ευρώπη, αλλά και όλο και περισσότερο την κεντρική και ακόμη και τη βόρεια Ευρώπη.

Από το 1980, 712 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη ως άμεσο αντίκτυπο των δασικών πυρκαγιών. Η εποχή των δασικών πυρκαγιών του 2022 ήταν η δεύτερη χειρότερη από το 2000, με πάνω από 5.000 km2 (διπλάσια έκταση από το Λουξεμβούργο) να κάηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) και να πληγεί μια περιοχή ρεκόρ περιοχών προστασίας της φύσης Natura2000.

Σύμφωνα με το σενάριο της κλιματικής αλλαγής υψηλών εκπομπών, ο νότος της Ευρώπης, ιδιαίτερα η Ιβηρική Χερσόνησος , θα παρουσιάσει αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ημερών με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κοντά σε άγρια ​​εδάφη και εκτίθενται σε υψηλά έως ακραία επίπεδα κινδύνου πυρκαγιάς για τουλάχιστον 10 ημέρες το χρόνο θα αυξηθεί από τώρα κατά 15 εκατομμύρια (+24%) σύμφωνα με το σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη 3°C.

Αύξηση των ευαίσθητων στο κλίμα ασθενειών

Μερικά είδη που μεταφέρουν ασθένειες είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ευρώπη (όπως τα τσιμπούρια που μπορούν να μεταδώσουν τη βορρέλιωση Lyme ή την εγκεφαλίτιδα που μεταδίδεται από κρότωνες), ενώ άλλα είναι διεισδυτικά (όπως το Aedes albopictus γνωστό και ως κουνούπι τίγρης που μπορεί να μεταδώσει τον δάγγειο πυρετό).

Ένα θερμότερο κλίμα σημαίνει ότι τόσο τα ενδημικά όσο και τα χωροκατακτητικά είδη μπορούν να εξαπλωθούν βορειότερα ή να υπάρχουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα από ό,τι στο παρελθόν. Η κλιματική καταλληλότητα για το κουνούπι τίγρης προβλέπεται να αυξηθεί σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να γίνει hot spot για το κουνούπι μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η ελονοσία θα μπορούσε επίσης να επανεμφανιστεί στην Ευρώπη λόγω της ευρείας παρουσίας του είδους κουνουπιών Anopheles που μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια. Η αυξημένη βροχόπτωση και η παρουσία στάσιμου νερού δημιουργεί περισσότερο βιότοπο για τα κουνούπια και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον ρυθμό τσιμπήματος των κουνουπιών και την ανάπτυξη του παρασίτου Plasmodium που προκαλεί ελονοσία.

Τι γίνεται για την προετοιμασία και την προσαρμογή;

Η προετοιμασία των κοινωνιών μας για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη καθοδηγείται από ένα πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ (κυρίως τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα) και τις εθνικές πολιτικές.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία (χώρες μέλη του ΕΟΧ) διαθέτουν ήδη εθνικές πολιτικές προσαρμογής. Ο ΕΟΠ παρακολουθεί τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της προσαρμογής της χώρας χρησιμοποιώντας πληροφορίες που έχουν αναφερθεί από τα κράτη μέλη και άλλες πηγές.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για τη σύνδεση των πολιτικών προσαρμογής με τομεακές πολιτικές, για παράδειγμα για την υγεία. Οι περισσότερες εθνικές πολιτικές προσαρμογής και στρατηγικές υγείας αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις της θερμότητας στα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά συστήματα. Αλλά λιγότερο από το ήμισυ καλύπτουν τις άμεσες επιπτώσεις της θερμότητας, όπως η αφυδάτωση ή η θερμοπληξία.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναβαθμιστεί η εφαρμογή μέτρων προσαρμογής, όπως σχέδια δράσης για τη θερμότητα-υγεία, η ενίσχυση του αριθμού των χώρων πρασίνου και μπλε (δέντρα και νερό) στις πόλεις που μπορούν να μειώσουν τις θερμοκρασίες και να μειώσουν τον κίνδυνο πλημμύρας, η επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση για ευαίσθητες στο κλίμα μολυσματικές ασθένειες.

Απαιτείται επειγόντως προσαρμογή στη γεωργία. 

Οι αγρότες μπορούν να περιορίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της επικίνδυνης θερμοκρασίας και της ξηρασίας προσαρμόζοντας τις ποικιλίες των καλλιεργειών, αλλάζοντας τις ημερομηνίες σποράς και τα πρότυπα άρδευσης. Χωρίς περισσότερη προσαρμογή, οι αποδόσεις και τα γεωργικά εισοδήματα προβλέπεται να μειωθούν στο μέλλον.

Η εφαρμογή των μέτρων στην πράξη συμβαίνει συχνά σε υποεθνικό επίπεδο, επομένως η δέσμευση των τοπικών και περιφερειακών αρχών για προσαρμογή είναι ζωτικής σημασίας. Πάνω από 4.500 πόλεις, κωμοπόλεις και δήμοι έχουν υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, έχουν δεσμευτεί για δράση για την προσαρμογή και περισσότερες από 300 περιφέρειες και τοπικές αρχές έχουν υπογράψει τον Χάρτη της Αποστολής της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Διαβάστηκε 314 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.