Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:18 μμ
 
wm small
Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 01:34

Αμβρακία Οδός: Στην τελική ευθεία τα έργα για το τελευταίο τμήμα Δρυμός-Βόνιτσα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην τελική ευθεία έχουν περάσει τα έργα για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού καθώς ήδη εκτελούνται εργασίες που αφορούν ασφαλτοστρώσεις σε όλο το μήκος του τελευταίου υπό κατασκευή τμήματος που θα συνδέσει την Παράκαμψη Αμφιλοχίας με την περιοχή της Βόνιτσας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου η παράδοση υπολογίζεται στα τέλη Φθινοπώρου και αυτό σημαίνει ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Με την απόδοση αυτού του τμήματος όλος ο άξονας της Αμβρακίας Οδού μήκους 48χλμ, από το Άκτιο μέχρι το νότιο άκρο της Αμβρακίας λίμνης θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Να θυμίσουμε πως τα έργα έχει αναλάβει η Mytilineos (το κατασκευαστικό της κομμάτι που είναι η ΜΕΤΚΑ) από τα τέλη του 2020.

Τα έργα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και με βάση τη σχετική νομοθεσία, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στην καταβολή του προβλεπόμενου πριμ έγκαιρης παράδοσης για την παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στις 31 Ιουλίου.

Με την παράδοση του τμήματος των 17 χιλιομέτρων βελτιώθηκε σημαντικά η προσβασιμότητα, η οδική ασφάλεια και η αύξηση της άνεσης και της ταχύτητας. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, “με την επιτάχυνση των εργασιών της παράκαμψης Αμφιλοχίας συνδυαστικά με τις εργασίες της απευθείας σύνδεσης με την Ιόνια Οδό τμήμα από Χ.Θ 31+500 έως Χ.Θ 48+940 επιτεύχθηκε πέραν των ωφελειών από τη μείωση των ατυχημάτων, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, τη μείωση του λειτουργικού κόστους των οχημάτων κλπ. η εξοικονόμηση δαπανών από την αποφυγή των συμβατικά προβλεπόμενων προσωρινών έργων προσαρμογής με το τοπικό δίκτυο που θα απαιτούσαν δαπάνες για την κατασκευή κλάδων εξόδου-εισόδου στον αυτ/μο και εμπλοκή της κυκλοφορίας της αρτηρίας με τα τοπικά δίκτυα μέσω δύο ισόπεδων διασταυρώσεων”.

Το ποσό το οποίο εγκρίθηκε ως πριμ έγκαιρης παράδοσης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέρχεται 4.407.334,45€ επιμεριζόμενου ως εξής :

α) για τη δαπάνη των εργασιών επιτάχυνσης του έργου: «Υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Περιοχής Άκτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 48+500» ποσό 3.905.505,44€ (χωρίς Φ.Π.Α.), η οποία θα πρέπει να ενταχθεί αρμοδίως στον επόμενο ΑΠΕ του έργου.

β) για τη δαπάνη των εργασιών επιτάχυνσης του έργου προαίρεσης : «Υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 48+500» ποσό 501.829,01€ (χωρίς Φ.Π.Α.) η οποία θα πρέπει να ενταχθεί αρμοδίως στον επόμενο ΑΠΕ του έργου.

Πηγή: ypodomes.gr

Διαβάστηκε 257 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.