Τετάρτη, 12η Ιουνίου 2024  7:32 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 20:04

Ένωση Αγρινίου: οδηγός των εξελίξεων στον αγροτικό χώρο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιατί ο Συνεταιρισμός αναδείχθηκε στον μεγάλο πρωταγωνιστή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η Ένωση Αγρινίου, με παρουσία σχεδόν ενός αιώνα στην ευρύτερη περιοχή δράσης της, έχει ήδη εξελιχθεί στον σημαντικότερο, αν όχι τον μοναδικό πυλώνα της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Είναι ο πραγματικά, μεγάλος σύμμαχος των αγροτών, ιδιότητα που οι ίδιοι οι αγρότες αναγνωρίζουν, αφού για κάθε τους ανάγκη στην Ένωση Αγρινίου απευθύνονται.

Έχοντας στο δυναμικό μας εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία  των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων της περιοχής και υποκαταστήματα έτσι κατανεμημένα, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μελών μας, έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς και συμβάλλουμε μέσω του ανταγωνισμού στην επίτευξη υψηλότερης οικονομικής προσόδου για τους παραγωγούς.

Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων: Επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, παραγωγής ζωοτροφών και παραγωγής αποξηραμένης μηδικής (pellets), επενδύοντας κεφάλαια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας τη δυναμικότητα των γραμμών παραγωγής και βελτιώνοντας ακόμα πιο πολύ την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Οι δραστηριότητες ωστόσο δεν εξαντλούνται εδώ.

Διαθέτουμε Ξηραντήρια αραβοσίτου, ενώ επ’ ωφελεία των αγροτών ασχολείται συστηματικά με την εμπορία Σπόρων και Λιπασμάτων, με την εμπορία Φυτοφαρμάκων, ακόμη και με την εμπορία Γεωργικών Εφοδίων και Μηχανημάτων, παρέχοντας έτσι ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους αγρότες, που ενισχύονται ασφαλώς μέσω του γραφείου ενημέρωσης για την τεχνική υποστήριξη και την ολοκληρωμένη καθοδήγηση για τα προγράμματα ή οτιδήποτε άλλο απασχολεί τον αγρότη.

Όλα αυτά αποτελούν βέβαια την καθημερινή πρακτική του Συνεταιρισμού μας και των περίπου 250 ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτόν, αναδεικνύοντάς τον και σε σημαντικό εργοδότη με αξιοσημείωτη συνεισφορά στην αύξηση της απασχόλησης για την περιοχή.

Το μείζον, ωστόσο, δεν είναι ο αριθμός των εργαζομένων, αλλά η προσπάθεια της Ένωσης για την συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού. Η Ένωση Αγρινίου, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, υλοποιεί σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς θεωρεί την καινοτομία μονόδρομο εκσυγχρονισμού του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής και η απαίτηση για δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, με παράλληλη διασφάλιση εισοδημάτων για την τοπική κοινωνία, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Συνεταιρισμού που δημιούργησε το Τμήμα ΑΠΕ, προχωρώντας σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το εν λόγω τμήμα κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο και να βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Ενώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η Ένωση Αγρινίου έχει αναγνωριστεί ως το παράδειγμα καλής πρακτικής και σήμερα διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε θέματα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Ο Συνεταιρισμός εστιάζει το ενδιαφέρον του στις νέες προκλήσεις, χωρίς, όμως, αυτό να λειτουργεί σε βάρος της παραγωγής. Έτσι, προχώρησε στην ίδρυση  σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας γάλακτος  με  την επωνυμία ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε., η οποία και διαθέτει τα βραβευμένα και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα Αμφιλοχίας Γη.

Μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει την προσπάθεια των κτηνοτρόφων της περιοχής, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για την δημιουργία και άλλων σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων.

Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε δημιουργήσει στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών, ακριβώς για να παρέχουμε στον αγρότη την ασφάλεια που έχει ανάγκη, απαλλάσσοντάς τον από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και άσκοπη ταλαιπωρία, προλαμβάνοντας, φυσικά, πιθανά λάθη και θεραπεύοντας καταστάσεις που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν εξαιρετικά μεγάλο κόστος.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η Ένωση Αγρινίου κατάφερε επίσης να έχει ρόλο κεντρικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χιλιάδες παραγωγοί κάθε χρόνο μας εμπιστεύονται τη δήλωση ΟΣΔΕ. Τόσο στο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων στο Αγρίνιο όσο και στα ανάλογα ΚΥΔ των θυγατρικών εταιριών σε όλη την επικράτεια, η εμπειρία και η κατάρτιση του προσωπικού αποτελούν εγγύηση για τους αγρότες, οι οποίοι σήμερα ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση και καθοδήγηση για τα Οικολογικά Σχήματα (echo shames), την Αναδιανεμητική Ενίσχυση, τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, τα Τομεακά Προγράμματα και όλες τις παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με σταθερά βήματα στο πλευρό της Cognitera, η αναπτυξιακή μας πορεία μας καθιστά κυρίαρχη δύναμη στο χώρο, συνεχίζοντας ενεργά να στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα, προσφέροντας σήμερα τις τεχνολογικές λύσεις του αύριο.

Παράλληλα, στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών, δημιουργήσαμε ένα από τα πλέον δραστήρια και παραγωγικά Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας- Κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα.  Με έμπειρα στελέχη, που προσφέρουν υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής φύσεως, λειτουργούμε κατά τρόπο το αποτέλεσμα του οποίου είναι οι αγρότες μας να απολαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή λήψη επιδότησης, καθώς και τη αποφυγή προστίμων και κυρώσεων.

Παράλληλα, το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας παρεμβαίνει για λογαριασμό των παραγωγών, επιλύοντας συχνά ανυπέρβλητα προβλήματα. Το Τμήμα έχει συμβάλλει, με παρεμβάσεις του προς το υπουργείο και τον οργανισμό πληρωμών, ώστε να επιτευχθεί η εισροή σημαντικών κονδυλίων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι στη Βιολογική Κτηνοτροφία ο νομός μας κατέχει το 30% του συνόλου των αιτήσεων της χώρας...

Εξίσου σημαντική υπηρεσία είναι αυτή που αφορά στην Εξισωτική Αποζημίωση, για την οποία έχουμε οργανώσει παράλληλο Τμήμα αντικείμενο του οποίου είναι να διεκπεραιώνει τις πολλές εκκρεμότητες που κάθε φορά ανακύπτουν και να αποστέλλει τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με κάθε λεπτομέρεια για το είδος της καλλιέργειας ή του ζωικού κεφαλαίου, ώστε να αποδίδονται οι αναλογούσες ενισχύσεις στους δικαιούχους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Τμήμα, καθώς εξίσου σημαντικό είναι και το συνολικό έσοδο για τους κτηνοτρόφους, τους οποίους και η Ένωση πιστώνει για την προμήθεια των ζωοτροφών που χρειάζονται.

Ανάλογη σημασία δίνουμε και στο Τμήμα που ασχολείται με την επιστροφή ΦΠΑ, αναλαμβάνοντας όλη τη σχετική διαδικασία για την επιστροφή του ποσού που δικαιούται κάθε παραγωγός.

Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος μας και στο θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης, όπου αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία για την αίτηση ενίσχυσης – φάκελο υποψηφιότητας του υποψηφίου, τεκμηριώνουμε, κατά τα προβλεπόμενα, τη σκοπιμότητά των επενδύσεων και τη συμβολή τους στην βελτίωση της συνολικής επίδοσης της γεωργικής εκμετάλλευσης του αιτούντος παραγωγού (οικονομική βελτίωση, περιβαλλοντική, κλπ.) στην μελλοντική κατάσταση σε σχέση με την υφιστάμενη.

Υποστηρικτικά, οργανώσαμε κατάλληλα το Τμήμα Αγροτικών Μελετών, όπου απευθύνονται οι παραγωγοί για την ενημέρωση και την χορήγηση των αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να διεκπεραιώνει με ταχύτητα και ασφάλεια για τον κτηνοτρόφο το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών, μέχρι την τελική έκδοση της άδειας, η οποία και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των παραγωγών στις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις.

Αναλαμβάνουμε ακόμη την εκπόνηση  μελετών  και την υποβολή των σχετικών φακέλων για τη χορήγηση αδειών χρήσης νερού, διεκπεραιώνοντας την όλη διαδικασία στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Με εμπειρία και άρτια οργάνωση, παρακολουθούμε την εξέλιξη κάθε αίτησης και παρεμβαίνουμε διορθωτικά, όπου χρειάζεται, προλαμβάνοντας πιθανά προβλήματα.

Επίσης:

Γεωργοτεχνικοοικονομικές μελέτες εκλογής γεωργικού ελκυστήρα, μελέτες ενεργειακών αναγκών αγροτικής εκμετάλλευσης φυτικής και ζωικής κατεύθυνσης, αλλά και μελέτες άρδευσης για τη βέλτιστη διαχείριση νερού, είναι υπόθεση της Ένωσης Αγρινίου και του σχετικού καλά οργανωμένου και πλήρως στελεχωμένου Τμήματος που έχουμε δημιουργήσει, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας να καλύπτουν κάθε πιθανή ανάγκη των παραγωγών μας.

Ακόμα και για το πρόγραμμα νέων αγροτών, κάθε φορά που προκηρύσσεται, ανα-γνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα με ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως με νέους ανθρώπους, παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη στους ενδιαφερομένους, αναλαμβάνοντας τη συμπλήρωση και υποβολή των σχετικών φακέλων.

Κατανοώντας τον ιδιαίτερο ρόλο και τη σημασία που έχει για τον παραγωγό η ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα – πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία– δημιουργήσαμε και λειτουργούμε  Κτηνιατρικό Γραφείο Παραγωγικών Ζώων, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στη μέριμνα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου σε όλη την περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση τήρησης βιβλίων των αγροτών και τη γενικότερη δυσκολία που έχει πλέον η διαδικασία, φροντίζουμε ακόμη και για τη συμπλήρωση-υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών, την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους υπόχρεους, την καταχώρηση τιμολογίων και παραστατικών, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες που περιλαμβάνει ένα πλήρως οργανωμένο Γραφείο Λογιστικής Εξυπηρέτησης.

Επίσης, δημιουργήσαμε τον ιστότοπο e-ea.gr, μέσω του οποίου οι παραγωγοί ενημερώνονται για θέματα ενδιαφέροντός τους, μπορούν δε μέσω της ειδικής εφαρμογής «η φωνή του αγρότη» να θέσουν το ερώτημά τους και να λάβουν στη διεύθυνσή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου υπεύθυνη απάντηση.

Το πλέγμα ολοκληρωμένων, παράλληλων υπηρεσιών μας στηρίζει τον αγρότη της περιοχής σε κάθε του βήμα και αναδεικνύει την Αιτωλοακαρνανία σε σημαντικό παράγοντα της αγροτικής οικονομίας. 

Διαβάστηκε 259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία