Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:59 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 23:58

Ένας Αγρινιώτης μας ταξιδεύει στην Δυτική Σαχάρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο  Στέφανος Μ. Μακρής, απο τα Καλύβια Αγρινίου, που εργάζεται σε λιμενικά έργα στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, στα μέσα Μαΐου πήγε για επαγγελματικούς λόγους στην περιοχή της δυτικής Σαχάρας και μεταφέρει τις εμπειρίες του αλλά και όμορφες εικόνες από έναν πραγματικά «άλλο» κόσμο!

Όπως εξηγεί, βρέθηκε τις τελευταίες 15 μέρες για δουλειά στην El Ouatia για την εκβάθυνση του λιμανιού, επίνειο του Tantan στη Δυτική Σαχάρα. Πήγε οδικώς ακολουθώντας τον βασικό αυτοκινητόδρομο στη Δυτική Σαχάρα που είναι ο Εθνικός Αυτοκινητόδρομος Ν1 που ξεκινάει από την Ταγγέρη (βόρειο Μαρόκο) και καταλήγει νότια στην Ντάχλα (Δυτική Σαχάρα). Το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου ακολουθεί την ακτογραμμή δίπλα στον Ατλαντικό ωκεανό. Μάλιστα υπάρχουν πολλά σημεία ελέγχου της αστυνομίας κατά μήκος του δρόμου.

Ο Στέφανος Μ. Μακρής λέει χαρακτηριστικά: «Μου ήταν αδύνατο να αφήσω την ευκαιρία βεβαίως και να μην εξερευνήσω την ευρύτερη περιοχή και φυσικά την έρημο. Πραγματικά καταλαβαίνεις σε αυτές τις περιπτώσεις την ομορφιά που κρύβουν τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Φαντάζομαι όπως εδώ και σε άλλα μέρη του πλανήτη με ακραίες συνθήκες, το πρώτο που συνειδητοποιείς είναι το πόσο μικρός κι ευάλωτος είναι ο άνθρωπος. Αυτό ήταν το πρώτο συναίσθημα. Από κει και πέρα με κατέλαβε δέος και θαυμασμός! Ένας τόπος που αξίζει να επισκεφθεί ο καθένας και ειδικά οι λάτρεις της φωτογραφίας».

Τα εδάφη αυτά, υπήρξαν μέχρι το 1975 Ισπανική αποικία και έκτοτε διεκδικούνται από το Μαρόκο και το Μέτωπο Πολισάριο. Το Μαρόκο ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας με την ονομασία, Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.

Ο Στέφανος Μακρής αναφέρει επίσης ότι, «… η Δυτική Σαχάρα είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, αποτελούμενη κυρίως από έρημο. Παλιότερα περνούσε από δω το διεθνές Ράλι Παρίσι – Ντακάρ (Paris-Dakar) όμως τώρα πλέον γίνονται κάποιοι διεθνείς αγώνες αλλά μικρότερης εμβέλειας. Δεν έπαψε ποτέ πάντως η Δυτική Σαχάρα να προσελκύει τους λάτρεις της μοτοσικλέτας. Μάλιστα έχω συναντήσει φίλους μου από Ελλάδα που οδήγησαν ως εδώ αλλά κι άλλους διαδικτυακούς φίλους….

Αντπαραβάλλοντας την πληθυσμιακή μείωση των τελευταίων ετών και την ερήμωση του χωριού μας, (Καλύβια) που παρατηρείται, ο Στέφανος Μ. Μακρής αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ στο Μαρόκο, ακόμα και σε πολύ απομακρυσμένα μέρη, όπως αυτό που βρίσκομαι στην El Ouatia, ανοίγουν εργοστάσια και τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να κρατήσουν ζωντανή την επαρχία».

Επιστρέφοντας στην βάση του στην Καζαμπλάνκα, ο Στέφανος Μ. Μακρής μας στέλνει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του.

Η Δυτική Σαχάρα

Το El Ouatia, που ονομάζεται επίσης “Ταν-Ταν”, είναι μια πόλη στο Μαρόκο στην άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού, με πληθυσμό 6500 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αλιευτικά λιμάνια του χώρας.

Δυτική Σαχάρα, ένας πραγματικά «άλλος» κόσμος!

Καθώς φεύγει κανείς από την Ταρφάγια, την νοτιότερη πόλη του Μαρόκου πριν τη Δυτική Σαχάρα, δεν είναι σίγουρος για το τι θα συναντήσει. Η Ταρφάγια είναι αλήθεια πως δεν προϊδεάζει τον ταξιδιώτη για τη συνέχεια. Η ίδια είναι μια χαμηλών τόνων πόλη, ράθυμη ίσως, με έναν γοητευτικό αέρα… ανεμελιάς να τη διακρίνει. Η συνέχεια ωστόσο είναι διαφορετική, με τις βραχώδεις και ερημικές εκτάσεις της hamada (πετρώδης έρημος) που συναντά ο ταξιδιώτης.

Το Chebika βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών του Djebel el Negueb και, λόγω της έκθεσής του στον ήλιο, είναι γνωστό ως “Παλάτι του Ήλιου” στα αραβικά. Απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλγερία.

Εθνικό Πάρκο Khenifis στο Μαρόκο

Το Εθνικό Πάρκο Khenifis και η λιμνοθάλασσα Khenifiss, ή Naïla, στην ακτή του Ατλαντικού, είναι ένα φυσικό και βιολογικό μέρος που έχει τεράστιες δυνατότητες οικοτουρισμού, βρίσκονται ανάμεσα στις πόλεις Tan Tan και Tarfaya. Η φυσική αξία του χώρου ενισχύεται από την παρουσία προϊστορικών και ιστορικών αρχαιολογικών καταλοίπων. Η έκταση του πάρκου είναι 1.850 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

kalyvia.gr

Διαβάστηκε 260 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.