Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:34 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 22:22

Νέες τρίωρες στάσεις εργασίας στα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Αγρινίου ενάντια στην αξιολόγηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέες τρίωρες στάσεις εργασίας στα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Αγρινίου ενάντια στην αξιολόγηση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Η συμμετοχή στην απεργία – αποχή για την ατομική αξιολόγηση φτάνει στο 50% για τα δημοτικά σχολεία και σχεδόν στο 100% για τα νηπιαγωγεία στην περιοχή εμβέλειας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με στόχο την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), κήρυξε νέο κύκλο τρίωρων στάσεων εργασίας για δεκαπέντε ημέρες, από την Πέμπτη 01/06 μέχρι και την Πέμπτη 15/6.

Η συμμετοχή στην απεργία – αποχή για την ατομική αξιολόγηση φτάνει στο 50% για τα δημοτικά σχολεία και σχεδόν στο 100% για τα νηπιαγωγεία στην περιοχή εμβέλειας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου, όπως τονίζει στη «Σ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου Θέρμου Μάρθα Σαράκη.

Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης ανέλαβαν τη διαδικασία της αξιολόγησης στην Αιτωλοακαρνανία μέσα στο πρώτο 20ημερο του Απριλίου, καθώς νωρίτερα εκκρεμούσαν τα αποτελέσματα για τους νέους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από τη νέα σχολική χρονιά.

Η κήρυξη τρίωρων στάσεων εργασίας κατά της αξιολόγησης, που πραγματοποιεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, δεν σημαίνει πως όλοι οι εκπαιδευτικοί στο εξής θα σταματούν να κάνουν μάθημα κάθε ημέρα επί τρεις ώρες.

Η στάση εργασίας από τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, τόσο πανελλαδικά, όσο και στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου, αφορά τους δασκάλους εκείνους που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση και υπέγραψαν τη μη συμμετοχή τους στην διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε ο αξιολογητής να μην μπορεί να κλείσει ραντεβού μαζί τους για την αξιολόγηση και οι εκπαιδευτικοί, που δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση, να δείξουν την αντίθεσή τους στον συγκεκριμένο τρόπο αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Μιλώντας στη «Σ» η κα. Σαράκη ανέλυσε τι ακριβώς ισχύει για τις επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας σε συνάρτηση με την αξιολόγηση και το εκπαιδευτικό έργο. Συγκεκριμένα η κα. Σαράκη επεσήμανε:

Η Μάρθα Σαράκη

«Oι στάσεις εργασίας προκηρύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από τη ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), δεν συμμετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, γιατί δεν αφορά και το εκπαιδευτικό έργο. Αυτές οι στάσεις εργασίας αφορούν όσους εκπαιδευτικούς συμμετέχουν στην απεργία – αποχή για την αξιολόγηση και μόνο. Η στάση εργασίας δηλαδή ισχύει μόνο όταν ο σύμβουλος εκπαίδευσης ως αξιολογητής κλείσει ραντεβού στον εκπαιδευτικό, παρόλο που ο εκπαιδευτικός έχει δηλώσει πως κάνει απεργία – αποχή από το συγκεκριμένο καθήκον, προκειμένου να μην μπει στην τάξη κατά το διάστημα που θα είναι ο αξιολογητής στο σχολείο και κατ’ αυτόν τον τρόπο να είναι καλυμμένος ο εκπαιδευτικός.

Για παράδειγμα, αν ο αξιολογητής κλείσει ραντεβού να επισκεφτεί ένα σχολείο αύριο, οι εκπαιδευτικοί που δεν επιθυμούν την αξιολόγηση θα κάνουν στάση εργασίας 10.00 με 12.00 για να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία της αξιολόγησης, δηλώνοντας έτσι και τη διαμαρτυρία τους για τον συγκεκριμένο τρόπο αξιολόγησης. Η στάση εργασίας προκηρύσσεται για όλη την Ελλάδα και είναι κυλιόμενη προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο εκάστοτε ο εκπαιδευτικός, αν και εφόσον χρειαστεί 1 με 2 ώρες, ώστε να είναι καλυμμένος νομικά.

Στην περιοχή εμβέλειας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου από τα στοιχεία που μας έχουν αποσταλεί, γνωρίζουμε πως οι νηπιαγωγοί στα σχολεία του Αγρινίου και του Θέρμου συμμετέχουν στην απεργία – αποχή σχεδόν στο 100%, ενώ στους δασκάλους των δημοτικών σχολείων η συμμετοχή είναι στο 50%. Το θετικό είναι πως στην περιοχή μας οι αξιολογητές σέβονται τους εκπαιδευτικούς όταν δηλώνουν απεργία – αποχή, διότι σε άλλες Διευθύνσεις καταγράφονται και ευτράπελα.

Στην περιοχή μας είναι ήσυχα τα πράγματα. Κάποιοι εκπαιδευτικοί έχουν δεχθεί να αξιολογηθούν και κυλά ομαλά η διαδικασία και όσοι δεν επιθυμούν την αξιολόγηση, αν δεν τους ενοχλήσει και πάλι ο αξιολογητής δεν χρειάζεται να δηλώσουν καν στάση εργασίας. Μόνο αν είναι πιεστικός ο αξιολογητής και επιμένει να έρθει στο σχολείο ενεργοποιείται το δικαίωμα για στάση εργασίας. Ως προς την αποχή να επαναλάβω πως μιλάμε για συγκεκριμένο καθήκον και όχι για το σύνολο της διδασκαλίας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 198 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.