Τρίτη, 23η Ιουλίου 2024  9:35 πμ
Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 18:27

Πανελλήνιες 2023: Ποιο είναι το ποίημα του Μπρέχτ που «έπεσε» στις εξετάσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ποίημα του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Καταφύγια στη Νύχτα», κλήθηκαν να αναλύσουν σήμερα οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) στο πλαίσιο των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023 όπου και εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων κλήθηκαν να απαντήσουν, βασιζόμενοι στο ποίημα του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα, για τα οφέλη του εθελοντισμού.

Το ποίημα του Μπρεχτ:

«Ακούω πως στη Νέα Υόρκη
Στη γωνιά της 26ης Οδού και του Μπροντγουαίη
Στέκει ένας άντρας κάθε βράδυ τους μήνες του χειμώνα
Και στους άστεγους που μαζεύονται βρίσκει ένα καταφύγιο για τη νύχτα
Κάνοντας εκκλήσεις στους διαβάτες.
Ο κόσμος έτσι δε θ’ αλλάξει.
Δε θα καλυτερέψουνε ανάμεσα στους ανθρώπους οι σχέσεις
Δε συντομεύει έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης
Μα ωστόσο λίγοι άνθρωποι βρίσκουνε καταφύγιο για τη νύχτα
Για μια νύχτα τους φυλάγεις απ’ τον άνεμο
Το χιόνι που προορίζονταν γι’ αυτούς πέφτει στο δρόμο.
Σαν διαβάσεις τούτο ‘δω, μην κλείσεις το βιβλίο, άνθρωπε.
Λίγοι άνθρωποι βρίσκουνε καταφύγιο για τη νύχτα
Για μια νύχτα τους φυλάγεις απ’ τον άνεμο
Το χιόνι που προορίζονταν γι’ αυτούς πέφτει στο δρόμο
Μα ο κόσμος έτσι δε θ’ αλλάξει
Δε θα καλυτερέψουνε ανάμεσα στους ανθρώπους οι σχέσεις
Δε συντομεύει έτσι η εποχή της εκμετάλλευσης».

Η ανάλυση του ποιήματος

Σε μία από τις δραστηριότητες που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι μαθητές ήταν «να αναφέρουν τρία (3) από τα θέματα που πραγματεύεται στο ποίημά του ο Μπέρτολτ Μπρεχτ».

Το ποίημα του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 14 Αυγούστου του 1956 εικάζεται πως γράφτηκε μεταξύ του 1929 και 1933, 16 χρόνια πριν ο Μπρεχτ ασχοληθεί πιο πολύ με την ποίηση.

Με μία πρόχειρη ανάλυση μπορεί να καταλάβει κανείς ότι ο Μπρεχτ στηλιτεύει το σύστημα του καπιταλισμού και ειδικότερα του Αμερικάνικου καπιταλισμού, ο οποίος στο «διάβα» του αφήνει πίσω εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, αλλά και κάνει πιο αδιάφορους τους ανθρώπους. Ειδικότερα, αν αναλογιστούμε τον πληθυσμό των μητροπόλεων και των αστέγων που υπάρχουν στη Νέα Υόρκη.

Το ποίημα πραγματεύεται τον χειμώνα και ειδικά τον «κρύο χειμώνα» που καταγράφεται στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Μπρεχτ, λίγοι είναι αυτοί που θα ενδιαφερθούν για τον συνάνθρωπό τους, ο οποίος στερείται στέγης σε έναν από τους πιο δύσκολους μήνες.

Στηλιτεύει, παράλληλα, και την ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία τείνει να βλέπει τους συνανθρώπους της αφ’ υψηλού και να κάνει την «καλή πράξη της χρονιάς» δίνοντας απλά λίγο φαγητό.

Πηγή: reader.gr

Διαβάστηκε 438 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News