Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:27 μμ
 
wm small
Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 20:03

Κυκλοφόρησε η «Πεμπτοπέμπτη», η σχολική εφημερίδα της Ε1 τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι μαθητές της Ε1 τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου εξέδωσαν τη δική τους σχολική εφημερίδα, την «Πεμπτοπέμπτη», όπως εύστοχα και με χιούμορ αποφάσισαν να ονομάσουν.

Οι 22 μαθητές του τμήματος, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Στέλιου Φούντα (φωτ.), επέλεξαν με τι θα ήθελαν να καταπιαστούν μέσα στο θεματικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε. Εργάστηκαν με όρεξη και υπευθυνότητα και είδαν τους κόπους τους να αποδίδουν καρπούς. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας προκάλεσε το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων συμμαθητών τους καθώς και των εκπαιδευτικών που δεν συμμετείχαν στο project.

Ο επικεφαλής του εγχειρήματος, αποδείχθηκε ότι έθεσε ψηλά τον πήχη γνωρίζοντας ότι τα παιδιά είναι σε θέση να εμπνευστούν από κάτι νέο και διαφορετικό. Η σύνταξη της σχολικής εφημερίδας αποτέλεσε μια πρόκληση για σκέψη, αναζήτηση υλικού και αποτελεσματικού τρόπου λειτουργίας στο πλαίσιο της ομάδας.


Το ερέθισμα δόθηκε, όπως μας ανέφερε ο παιδαγωγός Στέλιος Φούντας, από το μάθημα της Γλώσσας και συγκεκριμένα από την ενότητα «Επιστημονική Φαντασία» στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε έμφαση στη σύνταξη κειμένων. Πάνω στο θεματικό άξονα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη του μαθήματος, «οικοδομήθηκαν» τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει η «Πεμπτοπέμπτη».

Τα παιδιά γοητεύτηκαν από τη διαδικασία της σύνταξης κειμένων, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Κάλυψαν το 80% της ύλης κινούμενοι εντός των ορίων του μαθήματός τους, δηλαδή της λογοτεχνίας και της ενότητας που αφορούσε την επιστημονική φαντασία. Στη συνέχεια έδωσαν βάρος στις συνεντεύξεις ώστε να συμπληρωθεί το έντυπο και με άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Η διαδικασία λήψης των συνεντεύξεων και η αποτύπωση του περιεχομένου τους σε κείμενο, αποδείχθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαδικασίες για τους μαθητές – συντάκτες. Δεν κατάφεραν μόνο να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την τεχνική μιας συνέντευξης και αλλά, παράλληλα, να τιμήσουν και δύο πρόσωπα που εργάζονται και προσφέρουν στο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου. Πρόκειται για τη νοσηλεύτρια και την καθαρίστρια της σχολικής μονάδας.

Συγκίνηση πλημμύρισε τα παιδιά όταν πήραν στα χέρια τους το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Ανέτρεξαν σε όλα τα στάδια που προηγήθηκαν μέχρι να  δουν το όνομά τους τυπωμένο στο έντυπο. Σημαντική ήταν και διαδικασία της ανάγνωσης της εφημερίδας καθώς παρατηρούσαν πόσο διαφορετικά ήταν τα κείμενα μεταξύ τους, όπως άλλωστε και ο τρόπος σκέψης των μαθητών.

Μετά την πρώτη έκδοση της «Πεμπτοπέμπτης», που τύπωσε η «Συνείδηση» Α.Ε., η σκέψη όλων των μαθητών είναι στο επόμενο φύλλο που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει περίπου στα τέλη Νοεμβρίου. Στόχος είναι να εκδίδονται τρεις εφημερίδες κάθε σχολική χρονιά με σημαντικά οφέλη για όσους συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία τους αλλά και για τους αναγνώστες. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Φούντας, η ύλη πρόκειται να διευρυνθεί.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 199 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.