Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:48 μμ
 
wm small
Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 19:48

Η πάλη Ηρακλή-Αχελώου στο Δημαρχείο Αγρινίου. Πότε τοποθετήθηκε, ποιος ήταν ο δωρητής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λϊνου Υφαντή,

Αρχές της δεκαετίας του ’70 αποπερατώθηκε το Δημαρχέιο Αγρίνιου. Το μόνο που υπολείπονταν σε σχέση με τη σημερινή του μορφή ήταν να μπει το σήμα της πάλης του Ηρακλή με τον Αχέλωο. Πράγματι το 1974 ο Ασημάκης Χασουράκης δώρισε στο Δήμο Αγρινίου “το χαλκούν σήμα της πόλεως” το οποίο κατασκευάστηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε από το πρακτορείο Μαραβέγια από την πρωτεύουσα για να τοποθετηθεί “εις την μετώπην του Δημοτικού καταστήματος. Η απόφαση αυτή έχει αριθμό 79/1974 και ελήφθη στις 26-4-1974.

Η πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο αποτελούσε τότε το νέο σχετικά έμβλημα του Δήμου Αγρινίου, το οποίο είχε αντικαταστήσει τα δύο προηγούμενα τα οποία ήταν ο “Ιερός Σταυρός” επί Δημαρχίας Στάικου και αργότερα η Εθνική Σημαία.

Το έμβλημα είχε προσωρινά απομακρυνθεί λόγω των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη και  επαντοποθετήθηκε το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου από συνεργείο  με τη βοήθεια γερανού, έχοντας συντηρηθεί πρώτα.

Με πληροφορίες από

“Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και οι αναπαραστάσεις τους 1900-1980, εκδόσεις Γράμμα, Μεσολόγγι 2021”.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 479 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 19:52
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.