Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:02 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 22:01

Αγρίνιο: Λαμπαδηφορία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (εικόνες+video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια ιδιαίτερη λαμπαδηφορία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αγρίνιο, της οποία η αρχή έγινε από την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και ολοκληρώθηκε νωρίτερα στην πλατεία Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια σεμνή, αλλά εντυπωσιακή και πρωτότυπη, για την περιοχή εκδήλωση μνήμης που έχει ως σκοπό να τιμήσει την Γενοκτονία των Ποντίων, κατά την οποία «χάθηκαν» άδικα 353.000 ψυχές.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Θρησκευτικών – Πολιτιστικών και Ιστορικών Εκδηλώσεων για την εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών Προσφύγων, που συνδιοργανώνουν η  Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, με τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» και του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.

Η λαμπαδηφορία μέσω της Ελευθερίου Βενιζέλου και της οδού Παπαστράτου κατέληξε στην πλατεία. Καθ όλη την διάρκεια της πορείας η εκδήλωση τιμής έτυχε της ιδιαίτερου σεβασμού των Αγρινιωτών. Η λαμπαδηφορία με κάθε σεμνότητα αποτελεί μια εκ των σπουδαίων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται κάθε χρόνο στην πόλη!

Μετά την λήξη της σεμνής τελετής ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Αγρινίου και είναι υπό την αιγίδα της Ένωσης Δήμων, μέσω της οποία οι συμμετέχοντες δήμοι διεκδικούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων. “Πρέπει να μάθουμε να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε. Η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας” τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως: “κάποια στιγμή η Γενοκτονία θα πρέπει να αναγνωριστεί απ όλο τον κόσμο”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε: “η Γενοκτονία δεν είναι μόνο μια λέξη, αλλά εθνικό ζήτημα και καλά θα κάνει η συντεταγμένη πολιτεία να έρθει στη θέση των παιδιών και την Γενοκτονία να την πάει στο τραπέζι όχι της διαπραγμάτευσης, αλλά στο τραπέζι της αναγνώρισης. Μπορεί τα σώματά μας να ήρθαν στη Ελλάδα, την χώρα μας, αλλά οι ψυχές μας είναι ακόμη στον Πόντο.  Είναι εκεί μαζί με τις 353.000 ψυχές”.

sinidisi.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 195 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 00:30
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.