Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  2:57 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 22:33

Τα έργα και οι ημέρες του Γιάννη Αναστασίου στον Παναιτωλικό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρελθόν αποτελεί ο Γιάννης Αναστασίου από τον Παναιτωλικό. Ένας σημαντικός κύκλος έκλεισε για την ομάδα του Αγρινίου που, πλέον, βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προπονητή.

Στα δυο χρόνια της παρουσίας  του στον Τίτορμο, οι Αγρινιώτες «σουλουπώθηκαν» τόσο σε αγωνιστικό, όσο και οργανωτικό επίπεδο, αφήνοντας πίσω τις σεζόν που παρέμεναν στην κατηγορία με την «ψυχή στο στόμα».

Έζησαν ιστορικές στιγμές και νίκες, έπαιξαν όμορφο –κατά διαστήματα- ποδόσφαιρο, αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν την πολυπόθητη υπέρβαση.

Η εικόνα της ομάδας στα play-out, αλλά και γενικότερα φέτος, δεν ήταν ικανοποιητική. Τα χειροκροτήματα του κόσμου και η εκτίμηση προς το πρόσωπο του Αναστασίου, αντικαταστάθηκαν από αποδοκιμασίες και αμφισβήτηση.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα ήθελε να συνεχίσει στο Αγρίνιο, αλλά ύστερα από τις συζητήσεις που είχε με τη διοίκηση, πάρθηκε η απόφαση για συναινετικό διαζύγιο.

Στις παρακάτω γραμμές θα επιχειρηθεί μια αναδρομή των πεπραγμένων του στον Παναιτωλικό.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Προερχόμενος από μια σεζόν-μαρτύριο, με την παραμονή να εξασφαλίζεται στα μπαράζ κόντρα στην Ξάνθη, ο Παναιτωλικός χρειαζόταν ριζικές αλλαγές ώστε να αλλάξει ρότα. Ο Αναστασίου είχε πολύ δύσκολο έργο αναλαμβάνοντας τις τύχες του Τίτορμου. Έπρεπε να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο, που θα απαρτίζεται από αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές, αλλά και έναν σημαντικό κορμό παικτών από την ομάδα που «μαρτύρησε» για να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Το πρωτάθλημα του 2021-22 ξεκίνησε σχετικά καλά: ισοπαλία εντός με τον Αστέρα, διπλό στο Περιστέρι. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Συνεχόμενες εντός έδρας ήττες από τους «μεγάλους» και τον ΟΦΗ, άσχημα αποτελέσματα σε Γιάννενα (3-0) και «Βικελίδης» (5-1). Ο Παναιτωλικός του Αναστασίου δεν μάζευε βαθμούς, αλλά το ποδόσφαιρο που έπαιζε ήταν θελκτικό και επιθετικογενές. Ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ στάθηκαν ιδιαίτερα τυχερές, καθώς παρά τη μεγάλη πίεση και τις πολλές κλασικές ευκαιρίες που δέχθηκαν, «έκλεψαν» τη νίκη από τον Παναιτωλικό. Τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής της δουλειάς του Αναστασίου άρχισαν να αχνοφαίνονται.

Μετά την δέκατη αγωνιστική και την νίκη στο Αγρίνιο επί του Απόλλωνα, το «νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι». Σε αρκετά παιχνίδια, βέβαια, το αγρινιώτικο σύνολο παρουσίασε αυτοκτονικές τάσεις, πετώντας σημαντικούς βαθμούς. Παρά ταύτα, το 2021 έκλεισε με θετικό τρόπο: εντός έδρας νίκη επί του Ατρομήτου και πρόκριση στο κύπελλο επί της Νίκης Βόλου.

Ονειρική έναρξη του 2022, ιστορικές νίκες και μια ανάσα από τα ημιτελικά αλλά…

Οι πρώτες ημέρες του 2022 θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη του κόσμου του Παναιτωλικού, καθώς καταγράφηκαν ιστορικές νίκες. Σε διάστημα μιας εβδομάδας, ο Τίτορμος σόκαρε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (1-2), υπέταξε τον Ολυμπιακό στο Αγρίνιο (2-1 στο Κύπελλο) και φιλοδώρησε με τέσσερα γκολ τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Οι Αγρινιώτες άρχισαν να ονειρεύονται playoff και, επιτέλους, ο θεσμός του Κυπέλλου αντιμετωπίστηκε με θέρμη και σοβαρότητα. Ο Αναστασίου θεωρήθηκε τόσο από τους φιλάθλους, όσο κι από τον Κωστούλα ως «λίρα εκατό» για τον πάγκο της ομάδας.

Τα όνειρα, όμως, έσβησαν γρήγορα. Οι διαδοχικές ήττες από Άρη, ΠΑΣ, Ολυμπιακό και η λευκή ισοπαλία με τον «πεσμένο» Απόλλωνα τελείωσαν οποιαδήποτε σκέψη για είσοδο στα Play-offs.

Ακολούθησε η τεράστια χαμένη ευκαιρία να βρεθεί ο Παναιτωλικός στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Το γκολ ισοφάρισης του Καρέλη στο «Καραϊσκάκης» δεν στάθηκε αρκετό να δώσει πρόκριση. Ο Ντουάρτε αποβλήθηκε στο 88’ και ο Μασούρας έστειλε το ματς στην παράταση σκοράροντας στις καθυστερήσεις του ματς. Ο ίδιος παίκτης πέτυχε και το τέρμα πρόκρισης για τον ΟΣΦΠ στο 115’, στερώντας από τους Αγρινιώτες την παρουσία τους στα ημιτελικά, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Παρά τον οδυνηρό αποκλεισμό και τις ήττες που εκμηδένισαν τις πιθανότητες για είσοδο στην πρώτη εξάδα, το σύνολο του Αναστασίου έκλεισε εξαιρετικά την κανονική διάρκεια της περσινής σεζόν. Στα τέσσερα τελευταία ματς, πέτυχε 3 νίκες (η μία κόντρα στον Παναθηναϊκό με το απευθείας φάουλ του Μεντόζα) και μια ισοπαλία. 32 βαθμοί και ένατη θέση, με την παραμονή να έχει εξασφαλιστεί πριν καν ξεκινήσουν τα Playout.

Στα Playout οι Αγρινιώτες παρουσιάστηκαν αδιάφοροι, μετρώντας τρεις αλλεπάλληλες ήττες από τους ουραγούς του πρωταθλήματος. Έτσι, το καλό αγωνιστικό πρόσωπο που είχε η ομάδα καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν, επισκιάστηκε από τις κάκιστες τελευταίες εμφανίσεις.

Ο κόσμος, πάντως, αισιοδοξούσε πως με τον Γιάννη Αναστασίου στο τιμόνι και την επόμενη χρονιά, έχοντας ως βάση τη δουλειά που έγινε κατά την πρώτη του σεζόν στον αγρινιώτικο πάγκο, μπορεί να δει τον Παναιτωλικό πρωταγωνιστή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εύλογα ήρθε η ανανέωση για έναν ακόμα χρόνο.

Το Ζλάτιμπορ, ο ελπιδοφόρος (βαθμολογικά) πρώτος γύρος και το σοκ στο Κύπελλο

Η θερινή προετοιμασία της σεζόν που μόλις τελείωσε ήταν ιδιαίτερη. Οι Αγρινιώτες προτίμησαν να τη διεξαγάγουν στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Ζλάτιμπορ. Ο Αναστασίου είχε έναν πολύ καλό κορμό με ποιοτικότατους ποδοσφαιριστές ( Καρέλης, Κορνέλιους, Λάρσον, Φλόρες κλπ). Παράλληλα, στο τεχνικό τιμ έγιναν πολλές ανακατατάξεις, με βασικότερη τη φυγή του Ρούτερ.

Έλειπαν, όμως, βασικά κομμάτια του παζλ μετά τις αποχωρήσεις των Αντούνιες, Βέργου, Μεντόζα. Οι Μλάντεν και Πέδρο ήρθαν να αντικαταστήσουν τους δυο πρώτους. Η πιο πολυσυζητημένη μεταγραφή, βέβαια, του περασμένου καλοκαιριού ήταν αυτή του «δεκαριού», δηλαδή του αντί-Μεντόζα. Μετά από αναζητήσεις επί αναζητήσεων, ήρθε στο Αγρίνιο ο Κολοβός, που, όπως φάνηκε, δεν ήταν το καθαρό «10». Έτσι ο κόουτς Αναστασίου μετέτρεψε το σύστημα από 4-2-3-1 σε 4-3-3, παρατάσσοντας την ομάδα του με ένα «εξάρι» και δυο «οχτάρια».

Η αλλαγή αυτή είχε σημαντικό αντίκτυπο στο αγωνιστικό στυλ του Τίτορμου. Η ομάδα έπαιζε πιο συντηρητικά, κρατούσε ελάχιστα στην κατοχή της την μπάλα και επιτεθόταν στην κόντρα. Εξαίρεση αποτέλεσε η μεγάλη νίκη με 3-1 επί του Άρη, στα τέλη Αυγούστου, όπου ο Παναιτωλικός κυριάρχησε στο γήπεδο.

Από εκεί και πέρα, μπορεί να μην «έβγαζε μάτια», αλλά ήταν αποτελεσματικότατος. Ο Καρέλης «πετούσε φωτιές», πετυχαίνοντας το ένα γκολ μετά το άλλο. Το χατ-τρικ του και το 1-4 στα Γιάννενα ήταν από τις κορυφαίες στιγμές φέτος.

Γενικά ο Τίτορμος «αρνούταν» να χάσει από τις μικρομεσαίες ομάδες. Ειδικά εκτός έδρας, με τις φαρμακερές του αντεπιθέσεις πήρε σημαντικούς βαθμούς (νίκες σε Κρήτη-Γιάννενα-Λαμία, ισοπαλίες σε Περιστέρι-Τρίπολη-Νίκαια. Από την άλλη δεν μπόρεσε επ’ουδενί να εκμεταλλευτεί την έδρα του. Ηττήθηκε από όλους τους «μεγάλους» και τον Βόλο, ενώ δεν έκαμψε ούτε την αντίσταση του ουραγού Λεβαδειακού. Το τέλος του πρώτου γύρου τον βρήκε στην 7η θέση, 5 βαθμούς μακριά από την «εξάδα» και 8 από την επικίνδυνη ζώνη.

Βαθμολογικά οι Αγρινιώτες έμοιαζαν ασφαλείς, με το βλέμμα να είναι στραμμένο περισσότερο στα Playoff, παρά στα Playout. Η αγωνιστική τους εικόνα, όμως, δε θύμιζε σε τίποτα την περσινή παραγωγική σεζόν. Η χειρότερη στιγμή του πρώτου μισού, βέβαια, ήταν ο αποκλεισμός-σοκ από την Καλαμάτα στο Κύπελλο. Η περσινή αξιόλογη παρουσία είχε ανοίξει την όρεξη για ανάλογη και καλύτερη πορεία στις τάξεις του κόσμου της ομάδας, αλλά αυτή κόπηκε νωρίς. Ο Τίτορμος έπεσε θύμα μεγάλης έκπληξης στον θεσμό αυτό, με τον Αναστασίου να φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τον πρόωρο αποκλεισμό, κατεβάζοντας μια άκρως πειραματική ενδεκάδα κόντρα στη «Μαύρη Θύελλα».

Το σίριαλ Καμίνσκι, τα κενά στην άμυνα και τα τραγικά Playout

Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ένας μήνας-σταθμός για τα διοικητικά του Παναιτωλικού. Η πολυετής παρουσία του Κωστούλα στο τιμόνι της ομάδας φαινόταν πως λάμβανε τέλος, με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ στην οικογένεια Καμίνσκι.

Σταδιακά εντός του Εμιλέον άρχισαν να γίνονται σημαντικές αλλαγές, με τους ανθρώπους των Καμίνσκι να αποκτούν ενεργό ρόλο σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της ομάδας. Τα μεταγραφικά ήταν μια εξ αυτών. Ο μουντιαλικός Κορνέλιους και ο διεθνής Φλόρες αποχώρησαν από την ομάδα. Το κενό του Καναδού στόπερ δεν καλύφθηκε ποτέ, γεγονός που επηρέασε την ανασταλτική της λειτουργία.

Ο Παναιτωλικός του δεύτερου γύρου αντιμετώπισε σοβαρά αμυντικά προβλήματα και υπέστη βαρύτατες ήττες (0-4 από τον ΟΦΗ, 6-1 από τον ΟΣΦΠ, 4-1 από την ΑΕΚ). Η αγωνιστική του εικόνα επιδεινώθηκε περαιτέρω, με το έλλειμα παραγωγικότητας να είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Μια σημαντική μεταγραφή του Γενάρη, ο Χουάνπι, είχε ορισμένες εκλάμψεις ποιότητας, αλλά η ομάδα δεν είχε μάθει να παίζει με «δεκάρι» και χάθηκε στη γενικότερη μετριότητα.

Παρ’όλα αυτά, οι επιδόσεις του Τίτορμου κόντρα στους μικρομεσαίους, με νίκες επί του Βόλου, του Ιωνικού, του Ατρομήτου και οι ισοπαλίες με τον ΠΑΣ, την Τρίπολη, τη Λαμία και τον Λεβαδειακό, τον διατήρησαν στην 7η θέση στο τέλος της κανονικής περιόδου. Παρά το θετικό βαθμολογικό πλασάρισμα, ο Παναιτωλικός του Αναστασίου ήταν μια εκ των χειρότερων ομάδων σε πολλούς στατιστικούς δείκτες τόσο στο δημιουργικό, όσο και στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ακολούθησαν τα καταστροφικά play-out για τους Αγρινιώτες: σε 7 αγώνες «κατάφεραν» να συγκεντρώσουν μόλις έναν βαθμό, μετατρέποντας τη διαφαινόμενη άνετη παραμονή σε μια αγχωτική διαδικασία, που ουσιαστικά εξασφαλίστηκε με ένα γκολ του Πέδρο στο… 98’. Η δικαιολογημένη γκρίνια του κόσμου μεγάλωνε σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι, με τον Αναστασίου να μπαίνει στο στόχαστρο των αποδοκιμασιών, ως ένας εκ των βασικών υπευθύνων για την άσχημη εικόνα και τα αρνητικότατα αποτελέσματα.

Το κλιμα εσωστρέφειας, βέβαια, εντεινόταν από τη διοικητική αβεβαιότητα. Η μεταβίβαση των μετοχών στους Καμίνσκι μετατράπηκε σε ένα κακοπαιγμένο σίριαλ. Από εκεί που η συμφωνία έμοιαζε σίγουρη, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι άνθρωποι των Καμίνσκι, που είχαν λάβει θέση στα ενδότερα του Εμιλέον απομακρύνθηκαν και η εποχή Κωστούλα συνεχίζεται. Όλη αυτή η αστάθεια είναι δεδομένο πως επέδρασε αρνητικά και στο αγωνιστικό κομμάτι.

Συνοψίζοντας…

Η εποχή Αναστασίου στον Παναιτωλικό έλαβε κι επίσημα τέλος. Ο Αρτινός κόουτς φεύγει ως φίλος από το Αγρίνιο. Στον πρώτο χρόνο της παρουσίας του απέκτησε φανατικούς θαυμαστές. Οι μεγάλες νίκες που πέτυχε και το καλό ποδόσφαιρο που παρουσίασε ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία του μεταξύ των φιλάθλων του Τίτορμου. Το να νικά μια επαρχιακή ομάδα συλλόγους όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟ, ο ΟΣΦΠ, παίζοντας τους στα ίσια κι όχι με…«κλεφτοπόλεμο» δεν είναι αμελητέο, ούτε σύνηθες.

Παράλληλα, βοήθησε να ακουστεί το όνομα του Παναιτωλικού εκτός Ελλάδας. Φιλοξένησε τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ρόναλντ Κούμαν στο Αγρίνιο, βοήθησε στη διεξαγωγή μεγάλων φιλικών με συλλόγους όπως η Άντερλεχτ.

Από την άλλη πλευρά, η φετινή πορεία της ομάδας και, κυρίως, η αδυναμία της να παίξει δελεαστικό ποδόσφαιρο, τον έβαλε στο στόχαστρο του κόσμου. Οι βλέψεις για συνέχιση της καλής εικόνας δεν επιβεβαιώθηκαν, κάτι που φαίνεται πως αποτέλεσε και τη βασική αιτία της μη συνέχισης της συνεργασίας του με τους Αγρινιώτες.

Ανάλογα την οπτική του καθενός, πάντως, το ποτήρι μπορεί να θεωρηθεί είτε μισοάδειο είτε μισογεμάτο. Με τον Αναστασίου στον πάγκο δεν επετεύχθη κάποια σημαντική διάκριση, αλλά ούτε η ομάδα κινδύνεψε ουσιαστικά, όπως συνέβη τις δυο προηγούμενες σεζόν.

Εν κατακλείδει, ο Αναστασίου είχε θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό του Παναιτωλικού. Είτε κάποιος τον συμπαθεί είτε τον αντιπαθεί ποδοσφαιρικά, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την αξιόλογη παρουσία του στο σύλλογο. Μια παρουσία μετριοπαθής, σοβαρή και εξωστρεφής, με τις καλές και κακές στιγμές της, αλλά με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους της ομάδας, τους ποδοσφαιριστές,τους φιλάθλους της και τους δημοσιογράφους της πόλης.

Νικόλας Δρέλλιας

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 261 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.