Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:49 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 22:12

Αιτωλοακαρνανία: Τι θέλει η αγορά περιμένοντας να προκύψει κυβέρνηση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι θέλει η αγορά περιμένοντας να προκύψει κυβέρνηση. Η δίμηνη προεκλογική περίοδος δεν «τρομάζει» την τοπική αγορά, όμως οι προσδοκίες από την κυβέρνηση που θα προκύψει παραμένουν μεγάλες σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η χώρα οδηγείται σε δεύτερες συνεχόμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου, ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει στην τοπική αγορά είναι πως αυτή η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία. Μια εκτίμηση που βασίζεται και στο αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, που έδειξε ισχυρότατη πιθανότητα να σχηματιστεί τελικά με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Οι πολιτικές εξελίξεις όμως όσο αισιόδοξα κι αν τις αντιμετωπίσει κανείς, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν ιδίως τη μικρή επιχειρηματικότητα, όπως το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος, αλλά και η ρευστότητα.

Η αγορά, ωστόσο, πάντα έχει προσδοκίες για κάτι καλύτερο.  Τι χρειάζεται λοιπόν η τοπική αγορά και τι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει; Εκπρόσωποι της τοπικής αγοράς μιλώντας στη «Σ» τοποθετούνται, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ανά τη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Πάνος Τσιχριτζής μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο Πάνος Τσιχριτζής

«για το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι και τη δεύτερη κάλπη δηλαδή, θεωρώ πως δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη επίπτωση στην αγορά, καθώς δεν πιστεύω  πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί και θα είναι μέχρι και τις δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο θα έχει ιδιαίτερη παρέμβαση στην αγορά για να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Πιστεύω επίσης πως θα υφίσταται η ίδια κατάσταση στην οικονομία, όπως γνωρίζουμε όλοι. Ως προς την κατανάλωση θεωρώ πως το διάστημα των εκλογών έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης. Εφ’όσον τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως περιμένουμε βάσει των δεδομένων που έχουμε, αν και μόνο η κάλπη του Ιουνίου θα δείξει που θα οδηγηθούμε, πιστεύω πως θα έχουμε μια καλή πορεία στον τουρισμό, η οποία θα βοηθήσει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και θα πάμε πολύ καλύτερα τα πράγματα και από πέρυσι ή και από τις προηγούμενες χρονιές. Επομένως, όλα θα κινηθούν πέραν των προγραμμάτων που «τρέχουν», όπως τα επενδυτικά, τα προγράμματα για τις κατοικίες, την αλλαγή θερμοσιφώνων, για τα φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες. Όλα αυτά βοηθούν να κινηθεί η οικονομία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι κατασκευαστές σε ένα καλό επίπεδο. Από κει και πέρα η οικονομία της χώρας γενικότερα επηρεάζεται πάρα πολύ από τις διεθνείς εξελίξεις, από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώ πως θα είναι κάπως πιο σφιχτά τα πράγματα. Η τοπική αγορά θα συνεχίσει να πορεύεται όπως πορεύεται μέχρι και σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου Κώστας Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» σημείωσε:

nastoulis kostas
Ο Κώστας Ναστούλης

«οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικά οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης θέλουν κάτι που δεν αφορά κανένα κόμμα, αλλά σχετίζεται με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, διότι αυτή τη στιγμή βαραίνει πάρα πολύ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης. Είμαστε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, γιατί θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί αγοραστική δύναμη στη αγορά, αλλά διαφωνούμε στο ό,τι αυτό ταυτόχρονα είναι και συνάρτηση των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση. Για να υπάρχει ισορροπία θα πρέπει να αποφασιστεί κάποια στιγμή και να υπάρχει ένα ενιαίο μισθολογικό κόστος για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον εργαζόμενο, σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να ασφαλιστούν ακόμη περισσότεροι, να παταχθεί η μαύρη εργασία και να είναι όλοι ευχαριστημένοι, εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε όλοι να δημιουργήσουμε τις υποδομές για το μέλλον, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξαρτήτως ποιος ήταν κυβέρνηση, δεν υπήρχε μια ενιαία στρατηγική για το πώς θα αναπτυχθεί ο νομός μας».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

«μέσα στο κλίμα αυτό θα παραταθεί και το κλίμα της αναμονής στην κατανάλωση. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει μια ισχυροποίηση, θα υπάρξει πιθανόν και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό όμως δε σημαίνει πως επιλύονται τα προβλήματα του κλάδου και της κοινωνικής ζωής. Τα προβλήματα του κλάδου είναι δεδομένα. Οι τάσεις και οι προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που μάλλον θα είναι και η επόμενη, ήταν ενάντια στην μικρή επιχειρηματικότητα. Οι επιλογές με επιδοματικές πολιτικές, οι επιλογές ευκαιριακής πριμοδότησης στην κατανάλωση, οι επιλογές για τα παντός είδους καλάθια, οι επιλογές για τα παντός είδους pass δεν επιλύουν το πρόβλημα. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η αναφορά πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, πιθανότατα από την Αθήνα, αν θυμάμαι καλά, που αναφέρθηκε σε χρηματοδοτήσεις και σε ευκαιρίες χρηματοπιστωτικές. Δεν επιλύεται ένα πρόβλημα με μια ισχνή χρηματοδότηση, απ’ όπου κι αν προέρχεται και όποια και αν είναι αυτή η χρηματοδότηση, όταν η κατανάλωση είναι κάτω του αναμενόμενου, όταν τα πάγια έξοδα μιας εμπορικής επιχείρησης αυξάνονται και η καταναλωτική ικανότητα των πολιτών μειώνεται συνεχώς. Όταν τα απαιτούμενα για μια αξιοπρεπή διαβίωση έχουν εκτιναχθεί πως γίνεται να μιλάμε για χρηματοδοτήσεις και χρηματοπιστωτικές ευκαιρίες. Ποια θα είναι τα ερείσματα; Η κοινωνική πολιτική με ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία, στο νερό, στην παιδεία, όταν έχουν διακινηθεί και οδεύουν μάλλον προς εγκαθίδρυση θα επηρεάσουν συνολικά την κατανάλωση, αλλά και τις ζωές μας. Θέλουμε άλλες εξαγγελίες, εξαγγελίες για κοινωνική ουσιαστική πολιτική από κάτω μέχρι απάνω, με ελαφρύνσεις όπου δεν έχουν παραχθεί χρέη με δική μας ευθύνη, καθώς αυτά είναι παλαιοτέρων ετών, για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, όχι όμως στον μικροεπαγγελματία. Θέλουμε μια δυνατή κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, που να κοιτά πρώτα τον άνθρωπο. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τους πιο πολλούς και θα βοηθάει τους πιο πολλούς».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 190 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.