Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:45 μμ
 
wm small
Σάββατο, 20 Μαϊος 2023 13:33

Εκλογές 2023: Ποια έγγραφα γίνονται αποδεκτά, αν δεν έχετε ταυτότητα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι εκλογείς προκειμένου ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα αύριο θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα.

Για τη διευκόλυνση τους όμως, γίνονται δεκτά ακόμα και κομμένα δελτία ή προσωρινές βεβαιώσεις.

Παράλληλα, η αναγνώριση μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαβατήρια, άδειες οδήγησης, ατομικά βιβλιάρια υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν “κομμένα” δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Επιπλέον, όπως συμβαίνει κάθε φορά στις Εκλογές, γνωστοποιήθηκε ότι «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας, θα λειτουργήσουν τις ημέρες Σάββατο 20 Μαΐου και Κυριακή 21 Μαΐου κατά τις ώρες που θα οριστούν με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστηκε 240 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.