Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:59 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 18 Μαϊος 2023 12:25

Χρήστος Καπράλος (1909-1993), τριάντα χρόνια μετά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Χρήστου Καπράλου, του σπουδαίου γλύπτη του τόπου μας, και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η ΔΡΩ καλεί όλους να στρέψουν πάλι το βλέμμα στο διεθνούς εμβέλειας έργο του, να βρουν τις συνδέσεις του με το σήμερα και να θυμηθούν ξανά τα στοιχεία που κάνουν αυτό το έργο μέρος της τοπικής μας ταυτότητας.

Για τον λόγο αυτό η ΔΡΩ ξεκινά μια προσπάθεια καταγραφής μαρτυριών ανθρώπων που γνώρισαν τον Καπράλο, τον συναναστράφηκαν, είχαν συγγενικές ή φιλικές σχέσεις ή συνεργάστηκαν μαζί του.

Στόχος η δημιουργία αρχείου που θα εμπλουτίσει τη γνώση μας για τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Καπράλο και θα διασώσει μνήμες και πληροφορίες που κινδυνεύουν να χαθούν. Το αρχείο μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο με ποικίλους τρόπους (π.χ. από τη Γλυπτοθήκη στο Αγρίνιο, από το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα, από πανεπιστήμια και άλλους φορείς).

Η αρχή γίνεται με τη συνέντευξη του Απόστολου Κούστα, του σημαντικού μας χαράκτη και γλύπτη, την οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΔΡΩ https://drw.gr

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους-πρόσωπα και φορείς- να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, είτε ως πληροφορητές είτε ως καταγραφείς είτε ως συντονιστές των συνεντεύξεων.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι το φθινόπωρο του 2023 έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση στη Δημοτική Γλυπτοθήκη για να τιμηθεί ο Καπράλος με τον τρόπο που αρμόζει.

Κλείνουμε με την ευχή η προβολή του έργου και της ζωής του Καπράλου με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του να δώσει ώθηση για αναβάθμιση της μόνιμης έκθεσης και του κτιρίου της Γλυπτοθήκης Αγρινίου, που –σημειωτέον- παραμένουν χωρίς βελτίωση από το 1996 (όταν εγκαινιάστηκαν).

Διαβάστηκε 282 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.