Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  7:34 πμ
 
wm small
Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 18:59

Νεκτάριος Φαρμάκης: Αν δεν τρέξουν τα έργα θα συνεχίσουμε να «μπατάρουμε» ανατολικά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι πρόσφατες διεργασίες για τις επικείμενες εκλογές έχουν και αυτοδιοικητικό άρωμα, πολύ περισσότερο από την στιγμή που οι εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες έπονται αμέσως μετά το καλοκαίρι. Οι δηλώσεις των περιφερειαρχών στο πρόσφατο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν αποκαλυπτικές για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των Περιφερειών και για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί και ο Περιφερειάρχης Δ.Ε. Νεκτάριος Φαρμάκης πήρε την ευκαιρία να δείξει τι θεωρεί μείζον για την περιοχή.

Υπήρξε ξεχωριστή συζήτηση με θέμα την περιφερειακή διακυβέρνηση για την Ευρώπη με το υπουργείο Ανάπτυξης να τονίζει ότι η ΕΕ έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην περιφερειακή ανάπτυξη, ωστόσο στην Ελλάδα η περιφερειακή διακυβέρνηση μοιάζει «με κολυμβητή που κολυμπάει αντίθετα με το ρεύμα». Συγκεκριμένα ο υφυπουργός κ. Τσακίρης εξήγησε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έκαναν σοβαρή δουλειά όπως την περίοδο της πανδημίας, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι υπάρχει «διακυβέρνηση» από τις Περιφέρειες.

Από την άλλη, η ΕΕ μπορεί να αύξησε τα κονδύλια των περιφερειακών προγραμμάτων στα 8,1 δισ. με πολλά έργα και δράσεις και με απορρόφηση που έφθασε στο 90% (ενώ ήδη τρέχει και το νέο ΕΣΠΑ) όμως δεν το εκλαμβάνουν όλες οι περιοχές με τον ίδιο τρόπο το θεώρημα για τοπικές μικρές κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, στην Θεσσαλία ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός εστίασε στην γραφειοκρατία και στην αύξηση των μισθών ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για την αξιοποίηση των έργων ενώ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός έκανε παράπονα προς το Κέντρο, την Αθήνα, λέγοντας πως  «το κεντρικό κράτος πάσχει από αθηναϊκή πρεσβυωπία».

Αντίστοιχα η Περιφέρεια Ηπείρου, δια του κ. Καχριμάνη, εστίασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πως αυτή παίρνει αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας «δείχνουν ότι δεν μας εμπιστεύονται ή ότι δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία», ενώ το Βόρειο Αιγαίο- που βρίσκεται σε άλλη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν- έκανε παράπονα για τα… χέρια λέγοντας δια του κ. Μουτζούρη ότι «ενώ έχουμε την καλύτερη από ποτέ απορρόφηση κονδυλίων, δεν έχουμε αρκετά χέρια για να υλοποιήσουν τις δράσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο  Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ανέφερε ότι η Περιφέρειες χρειάζονται περισσότερη αυτονομία στη διαχείριση πόρων αλλά και στην ανάληψη αρμοδιοτήτων, έχουμε διανύσει μια απόσταση αλλά είμαστε περίπου στην μέσω του ευρωπαϊκού κεκτημένου και πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από ήδη υπάρχοντα μοντέλα.

Η διαφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Αντίθετα από όλους τους ανωτέρω όμως, όπως αναφέρθηκε, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δήλωσε το αυτονόητο, αυτό που ομολογείται στην περιοχή μας εδώ και δεκαετίες, ότι η περιοχή υστερεί στις υποδομές και ότι ενώ έχει γίνει πρόοδος στην αποκέντρωση, βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο κεφάλαιο. «Η Περιφερειακή Ανάπτυξη γέρνει ανατολικά», ήταν τα λόγια του, αποδεικνύοντας ότι εδώ οι προτεραιότητες είναι τελείως διαφορετικές από την υπόλοιπη χώρα. Εν ολίγοις, εδώ πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα από αυτά που αναμένονται στην υπόλοιπη χώρα, το πρόβλημά μας δεν είναι η γραφειοκρατία και τα εργατικά χέρια ακόμη, είναι ότι δεν έχουμε καν τους δρόμους για να συνδεθούμε με την υπόλοιπη χώρα.

Μιλώντας στην «Σ» ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης επιβεβαίωσε τα όσα έχουν γραφτεί για το «Φόρουμ» αλλά και γενικότερα τις εξελίξεις στον χώρο, κάνοντας λόγο για ανάγκη να γίνουν τα πρέποντα άμεσα, χωρίς καμία χρονοτριβή. «Δεν έχω κάποιον λόγο να αμφισβητήσω ότι θα γίνουν όλα όσα έχουν ιεραρχηθεί ως σημαντικότερα, άλλωστε ο ίδιος προχθές τόνισα ότι εμείς στην ΠΔΕ έχουμε ρίξει την ανεργία με ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη χώρα κι έχουμε απορροφήσει πόρους με γρηγορότερους ρυθμούς από άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της Τριχωνίδας για ειδικό χωρικό σχεδιασμό είναι μια μεγάλη επιτυχία που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη. Όμως εδώ πρέπει να φτιάξουμε κάποια τόσο θεμελιώδη πράγματα για τα οποία δεν έχουμε πλέον πολυτέλεια χρόνου. Στην Αιτωλοακαρνανία, αν δεν τελειώσουν έγκαιρα οι βόρειοι άξονες για την σύνδεση με Άκτιο και Λευκάδα, μαζί και το Άκτιο-Αμβρακία, θα έχει χαθεί το τρένο της εξαιρετικής τουριστικής συγκυρίας που υπάρχει. Αναμένοντας την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια, την σύνδεση με το Καρπενήσι για το Πλατυγιάλι κι αναμένοντας να μπούμε στον σιδηροδρομικό χάρτη, τα πράγματα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό προσπαθώ να καταδείξω».

Ο κ. Φαρμάκης θέλοντας να φέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε στον ειδικό χωρικό σχεδιασμό της Τριχωνίδας για την οποία εγκεκριμένος χωρικός σχεδιασμός υφίσταται μόνο σε ένα μικρό τμήμα της που ανήκει στη Δ.Ε. Αγρινίου. «Το ΓΠΣ Δήμου Αγρινίου ήταν το μοναδικό ΓΠΣ, ή άλλο ανάλογο σχέδιο, στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας που να είχε εγκριθεί μέχρι την ημέρα που εντάχθηκε το ειδικό χωρικό της Τριχωνίδας. Έχει περάσει όμως 1,5 χρόνος από την έγκριση αυτή και δεν υπήρξαν άλλες εξελίξεις. Αυτό προσπαθώ να περιγράψω. Αν δεν γίνουν ακόμη ταχύτερα βήματα σε αυτές τις θεμελιώδεις υποδομές που χρειαζόμαστε δεν θα πάψει η Ελλάδα να γέρνει ανατολικά», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 235 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.