Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:35 μμ
 
wm small
Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 00:26

Θεματικός τουρισμός και τοπική ανάπτυξη: Το επιτυχημένο παράδειγμα του ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Παπαθανασίου

Είναι ήδη γνωστό, πως το χρονικό διάστημα από 19 έως 24 Απριλίου 2023 διεξήχθη στο Αγρίνιο το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ, κατόπιν πρωτοβουλίας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν  εκτός από το τοπικό ΤΕΕ, τα Περιφερειακά Τμήματα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας,  Ανατολικής Κρήτης, Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας. Δεκάδες μηχανικοί από το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο, τη Δράμα, την Καβάλα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Άρτα και τη Θεσσαλονίκη,  συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους, βρέθηκαν την εβδομάδα μετά το Πάσχα στην περιοχή μας και είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μία εν πολλοίς άγνωστη για αυτούς  – και  όχι και τόσο δημοφιλή από τουριστικής άποψης – περιοχή.

Οι αποστολές των ομάδων περιηγήθηκαν σε ορισμένα χαρακτηριστικά και όμορφα σημεία του Ν. Αιτωλοακαρνανίας προεξεχούσης της λίμνης Τριχωνίδας, ενώ παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πτυχές της τοπικής γαστρονομίας και των προϊόντων της περιοχής. Το αποτέλεσμα, που καταγράφηκε υπήρξε εξόχως εντυπωσιακό και άκρως ελπιδοφόρο. Άπαντες οι συμμετέχοντες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι τόσο από τη θερμή φιλοξενία, όσο και από τις εικόνες και τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, που κατέγραψαν.  Έναντι οποιασδήποτε έτερης απόδειξης παρατίθεται η κατακλείδα σχετικής ανακοίνωσης του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, όπου αναφέρεται: «πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές, στο Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ για την ανάληψη της πρωτοβουλίας να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν μια πολύ απαιτητική διοργάνωση με τόσο επιτυχημένο και άρτιο τρόπο. Το σημαντικότερο στοιχείο ήταν ότι στα πλαίσια του πρωταθλήματος δόθηκε η ευκαιρία σε μηχανικούς από όλα τα σημεία της Ελλάδας να συναντηθούν στην όμορφη πόλη του Αγρινίου και να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα της καθημερινότητας τους».

Συσκεψη προέδρων Τ.Ε.Ε.

Παράλληλα, δεδομένης της διεξαγωγής του πρωταθλήματος δόθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης σύσκεψης των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ, παρουσία του Προέδρου του κεντρικού ΤΕΕ κ. Γ. Στασινού, όπου συζητήθηκαν αρκετά τεχνικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτής της σύσκεψης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας έθεσε επί τάπητος το θέμα του οδικού άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο  – Καρπενήσι  – Λαμία, αναπτύσσοντας την επιστημονικά στέρεη επιχειρηματολογία του τοπικού ΤΕΕ σχετικά με το θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν οι πάγιες θέσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας να υιοθετηθούν μέχρι κεραίας από τον Πρόεδρο του κεντρικού ΤΕΕ κ. Στασινό, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για τον εν λόγω οδικό άξονα και την αμέριστη αρωγή του στην προσπάθεια ολοκλήρωσής του.

Καθίσταται συνεπώς εύκολα αντιληπτό, πως η προσέλκυση και διοργάνωση αντίστοιχων αθλητικών, επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων πανελλήνιου βεληνεκούς μπορεί να επιφέρει πολύπλευρα και απολύτως αναζωογονητικά  – για την περίκλειστη τοπική μας οικονομία – αποτελέσματα. Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας στο σύνολό του έχει όλα τα εχέγγυα να αναπτυχθεί άμεσα σε όλα τα είδη του εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού, αρκεί να στηριχθεί εμπράκτως σε επίπεδο υποδομών και εγκαταστάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ευεργετική επίδραση σε όλους τους τομείς των αναπτυσσόμενων εντός αυτού οικονομικών δραστηριοτήτων, παρέχοντας προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και ο Πρόεδρος του έδειξαν το δρόμο της επιτυχίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, πως η πολυπόθητη εξωστρέφεια της περιοχής μας και η συνεπακόλουθη ανάπτυξή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ξεκάθαρης στόχευσής της και της τεχνοκρατικής προσέγγισής της.

*Τοπογράφος Μηχανικός

Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Μηχανικοί του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας στη λίμνη Τριχωνιδα.
Έπαθλα του πρωταθλήματος

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 250 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.