Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:27 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 22:40

Φρούτα, λαχανικά, γάλα στα σχολεία: μόνο το 20% των μαθητών της ΕΕ καλύπτεται από το πρόγραμμα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα και απλούστευση του προγράμματος της ΕΕ στα σχολεία για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μετά από τη συζήτηση της Δευτέρας στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τρίτη ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία με 534 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 23 αποχές.

Μεγαλύτερος και ορθότερα κατανεμημένος προϋπολογισμός

Τα διανεμόμενα προϊόντα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, βιολογικά και τοπικά

Παρά την μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη μέλη από σχολεία για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει πολλούς μαθητές, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Ως εκ τούτου, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση.

Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη μέλη σε άλλα.

Τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Ποιοτικά προϊόντα απλούστερα διανεμημένα

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διανέμονται στα σχολεία της ΕΕ θα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίπους, αλατιού ή γλυκαντικών, βιολογικά, που παράγονται τοπικά και με ποιοτικές ενδείξεις, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα πρέπει να είναι απλούστερη για να είναι ελκυστική, ζητούν οι ευρωβουλευτές, απαιτώντας μείωση της γραφειοκρατίας για τα σχολεία. Προτείνουν επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Δηλώσεις

Θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία για τα συμμετέχοντα σχολεία

Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Carmen Avram (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό, τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, και όλοι από κοινού πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη περισσότερων σχολείων και γεωργών στο πρόγραμμα.

Η προμήθεια φρέσκων και τοπικών φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας.

Δεν μπορούμε να φειδόμαστε χρημάτων στην παροχή υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων στα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.»

Σχετικές πληροφορίες

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία λειτουργεί με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου εξετάζει ενδελεχώς την εφαρμογή του προγράμματος από το 2017 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μόνο 16 από τα 76 εκατομμύρια μαθητές της ΕΕ ωφελήθηκαν του προγράμματος.

Εγκρίνοντας το παρόν ψήφισμα, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την προώθηση υγιεινών τροφίμων και υγιεινού τρόπου ζωής και τη διασφάλιση ασφαλούς, βιώσιμης, δίκαιης, κλιματικά υπεύθυνης και οικονομικά προσιτής παραγωγής τροφίμων, όπως διατυπώνονται στις προτάσεις 7(2), 7(4), 6(6) και 1(2) των προτάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Διαβάστηκε 220 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία