Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:05 πμ
 
wm small
Κυριακή, 07 Μαϊος 2023 20:38

Αγρίνιο: Μεγάλο ενδιαφέρον στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Καραμπελιά για την Μικρασιατική Καταστροφή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου το απόγευμα της Κυριακής 7 Μαΐου, το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1909-1922: Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» στην εκδήλωση «1922: Το μεγάλο ρήγμα», που διοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Το πόνημα του Γιώργου Καραμπελιά πραγματεύεται την μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού, την μικρασιατική καταστροφή ενώ εστιάζει και σε όλα όσα οδήγησαν σε αυτή, με τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού.

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην αίθουσα, στο κέντρο του Αγρινίου, με τον συγγραφέα να ευχαριστεί άπαντες για την τιμή που του έκαναν παριστάμενοι στην εκδήλωση. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, αν και επρόκειτο να παρευρεθεί στο Αγρίνιο για να μιλήσει για το βιβλίο, λόγω ατυχήματος που είχε δεν κατέστη δυνατό. Έλαβε τον λόγο διαδικτυακά, προχωρώντας σε συνοπτική παρουσίαση του έργου και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο Γιώργος Καραμπελιάς γράφει χωρίς ιδεοληψίες αλλά με προσφυγή στις πηγές που βοηθούν τον αναγνώστη».

Η κ. Φλέσσα στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της Καταστροφής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η καταστροφή του 1922 είναι μεγαλύτερη και από του 1453. Τότε έπαψε να ομιλείται η ελληνική γλώσσα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Οι Έλληνες υπήρχαν εκεί από τον 13 π.Χ αιώνα. Η Ιωνία δεν υπήρξε μόνο το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού και της ορθοδοξίας».

Παράλληλα, επισήμανε τη σπουδαιότητα της έμφασης που δίνει ο συγγραφέας στον Εθνικό Διχασμό. «Σημαντική συμβολή του βιβλίου η αναφορά στους πρόσφυγες και την αρωγή τους, σε μια Ελλάδα που αριθμούσε 4,5 εκ. πληθυσμό. Επέφεραν οικονομική και πνευματική άνθηση. Ο Γιώργος Καραμπελιάς είναι ένας ακάματος κήρυκας του ελληνισμού», κατέληξε.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος που τόνισε ότι «Διαβάζουμε κάθε βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί έχει πάντα κάτι ουσιαστικό να πει. Μας ενδιαφέρει ο ελληνισμός στην ιστορική του διάσταση και τα γεγονότα εκείνα που οδήγησαν σε διχασμό», προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την παρουσίαση του έργου ενός καλού του φίλου.

Η παρουσίαση, μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο συγγραφέας προγραμματίστηκε για την συγκεκριμένη ημερομηνία για να μπορέσει να παραστεί ο Σεβασμιώτατος, καθότι διδάσκει εξ αποστάσεως σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και το πρόγραμμά του είναι ιδιαίτερο βαβαρυμένο.

Για το έργο του Γιώργου Καραμπελιά το λόγο πήρε τέλος και ο Διδάκτορας Κοινωνιολογίας, Νίκος Ντάσιος, αναλύοντας και αυτός με τη σειρά του τα ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα που περιγράφονται στο βιβλίο, συνδέοντας τα με την σημερινή επικαιρότητα.

vivlio karampelia (1)

vivlio karampelia (2)

vivlio karampelia (3)

vivlio karampelia (4)

vivlio karampelia (5)

vivlio karampelia (6)

agriniopress.gr
Διαβάστηκε 284 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.