Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  4:57 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 21:57

Αντιπυρική ετοιμότητα – Με νέα εργαλεία στη «φαρέτρα» της η Πυροσβεστική στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θετικό πρόσημο για την περσινή αντιπυρική περίοδο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Αντιπυρική ετοιμότητα και με νέα εργαλεία στη «φαρέτρα» της η Πυροσβεστική στην Αιτωλοακαρνανία. Τι αναφέρουν ο Διοικητής του Νομού Γιάννης Κουσαρίδας και ο Διοικητής της Π.Υ. Αγρινίου Ευστράτιος Πετράκης

Αναλυτικά το δημοσίευμα:     

Μπορεί ο καιρός να μην μας πείθει πως έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, αλλά έτσι όπως εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα θεωρείται «παγίδα» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έχει ήδη τεθεί σε επιφυλακή, καθώς οι επόμενοι μήνες είναι πολύ δύσκολοι, όχι μόνο οι μήνες του καλοκαιριού, που παραδοσιακά αποτελούν τον πρώτο μεγάλο «κάβο», αλλά και το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου που «χτυπά» πάντα «κόκκινο» για το Πυροσβεστικό Σώμα!

Αυτό εξάλλου είναι και ένα στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα φέτος, καθώς η βροχερή μέχρι τώρα άνοιξη ακόμη και τις πρώτες μέρες του Μαΐου, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χαμηλής βλάστησης (χόρτα, θάμνοι κτλ), που στην «καρδιά» του καλοκαιριού, μπορεί να γίνει η «καύσιμη ύλη» για να επεκτείνονται πολύ γρήγορα οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη απαγορεύεται αυστηρά από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, το άναμμα φωτιάς σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές εκτάσεις, ενώ η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τις αγροτικές εκτάσεις.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός ακόμη και όταν υπάρχει ξηρασία. Με τέτοιες συνθήκες η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς εύκολα μπορεί να επεκταθεί πολύ γρήγορα και να μετατραπεί σε μεγάλο συμβάν!

Κατά τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι συσκέψεις των Συντονιστικών Οργάνων ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά Δήμο, στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάστηκαν και τα νέα «εργαλεία» που έχει στην διάθεσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πέραν της ύπαρξης των drones, θέμα που είχε παρουσιάσει η «Σ» στις 26/04/23, τα οποία μπαίνουν στη «μάχη» της πρόληψης κατά των πυρκαγιών, από φέτος έχει αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για όσους δεν προβούν άμεσα στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και αύξηση των διοικητικών προστίμων.

Η περσινή αντιπυρική περίοδος θεωρήθηκε πολύ καλή. Συγκεκριμένα κατά το 2022 στην περιοχή του Αγρινίου σημειώθηκαν 198 αγροτοδασικής πυρκαγιές με 250 καμένα στρέμματα. Σημειώθηκαν επίσης 5 δασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν 15 στέμματα. Στην περιοχή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θέρμου, που ανήκει στην Π.Υ. Αγρινίου κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο (2022) σημειώθηκαν 6 αγροτικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκε συνολικά 1,5 στρέμμα και δασικές δύο από τις οποίες κάηκε συνολικά 1 στρέμμα.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας Πύραρχος Γιάννης Κουσαρίδας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Αντιπύραρχος Ευστράτιος Πετράκης μιλώντας στη «Σ» τόνισαν πως επιθυμούν να ζητήσουν την προσοχή των κατοίκων του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου να αποφεύγουν να βάλουν φωτιά στην ύπαιθρο, να εκτελούν εργασίες «θερμές» με τροχό σε εξωτερικό χώρο, κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες να μην εκτελούν αγροτικές εργασίες που εγκυμονούν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αντιπυρική ετοιμότητα - Με νέα εργαλεία στη «φαρέτρα» της η Πυροσβεστική στην Αιτωλοακαρνανία
(από αριστερά) Ο Ευστράτιος Πέτράκης και ο Γιάννης Κουσαρίδας

«Όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες αν δουν μια πυρκαγιά να τηλεφωνήσουν στην Πυροσβεστική για ενημέρωση. Έχουμε ζητήσει στο πλαίσιο των συντονιστικών που έχουν γίνει οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, αν έχουν την δυνατότητα, να ορίσουν ομάδες, ώστε να έχουν τον ρόλο του πυροφύλακα και κυρίως του προπομπού σε κάποιο πιθανό συμβάν, ώστε να μπορεί να οδηγήσουν την Πυροσβεστική άμεσα στο σημείο, όπως επίσης και να έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν ως το «μάτι» μας από το σημείο της φωτιάς μέχρι να φτάσουμε στο σημείο. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας στις δασικές πυρκαγιές είναι το σημαντικότερο πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Π.Υ.

Φέτος επίσης έχουμε και νέα εργαλεία στην διάθεσή μας. Υπάρχουν νέα διοικητικά πρόστιμα και ορισμό νέων μέτρων καθαρισμού. Τα πρόστιμα ορίζονται ανάλογα με τα τετραγωνικά, ενώ διπλασιάζονται αν δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένοι κανόνες.

Φέτος επίσης έχουμε και την ομάδα «Ίκαρος», η οποία διαθέτει drones τα οποία περιπολούν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κουσαρίδας, ο οποίος μαζί με τον κ. Πετράκη συμπλήρωσαν:

«όσοι δεν πρόλαβαν να κόψουν τα χόρτα από τις ιδιοκτησίες τους καλό είναι να σπεύσουν εντός του μήνα και όσο γρηγορότερα γίνεται να τα κόψουν. Όσο είναι χλωρά δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και απομακρύνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ενώ διασφαλίζεται έτσι και η αποφυγή ζημιάς στην περιουσία μας. Το σημαντικό μέλημα είναι να μην κινδυνέψουν άνθρωποι.

Βάσει του νέου σχεδίου «Ιόλαος ΙΙ» ζητάμε από τους Δήμους να εκπονήσουν σχέδιο και να εκπονήσουν πλάνο ακόμη και για το που βρίσκεται ένας συνάνθρωπός μας που έχει κινητικά προβλήματα ή είναι κλινήρης. Για αυτό επιφορτίζονται οι Πρόεδροι των Τ.Κ. ανά την Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία, ώστε σε πιθανότητα μεγάλου συμβάντος να απομακρυνθούν άμεσα οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη τη βοήθεια χωρίς να κινδυνέψουν ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε όσοι προστρέξουν για να συνδράμουν.

Θέλουμε να έχουμε τους πολίτες στο πλευρό μας, είναι σημαντική η υποστήριξή τους. Επίσης θέλουμε να ενισχύσουμε το κίνημα του εθελοντισμού στην Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχουν ισχυρές κοιτίδες εθελοντισμού, αλλά για το μέγεθος του νομού και για τις πόλεις που διαθέτει ο νομός, ο εθελοντισμός θα πρέπει να είναι ισχυρότερος. Όλοι μας πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι, ώστε η Αιτωλοακαρνανία να πάει ένα βήμα μπροστά σε θέματα πυρασφάλειας και εθελοντισμού».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 194 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.