Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:19 μμ
 
wm small
Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 20:17

Χρυσούλα Τασολάμπρου: “Η συμβολή των Φεστιβάλ στην τοπική ανάπτυξη”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η συμβολή των Φεστιβάλ στην τοπική ανάπτυξη και ο ρόλος τους ως μέσο προώθησης της εικόνας και της ταυτότητας της πόλης

Τα φεστιβάλ ως πολιτιστικός θεσμός αποτελούν έναν δυναμικό άξονα χάραξης και εφαρμογής πολιτιστικής πολιτικής, πολιτιστικής αποκέντρωσης, περιφερειακής ανάπτυξης και αναζωογόνησης πόλεων. Τα αστικά φεστιβάλ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς: οικονομικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό.

Για την πληρότητα του λόγου να αναφέρουμε ότι «φεστιβάλ» είναι το γεγονός που έχει περιοδικότητα, έχει ταυτότητα (τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές κ.τ.λ.), έχει διάρκεια και κυρίως χαρακτηρίζεται από πλήθος συμμετοχών.

Σαφέστατα αναφερόμαστε στη συνεισφορά των δια ζώσης παραστάσεων καλλιτεχνικών φεστιβάλ και στην πολιτιστική εκδοχή της Τοπικής Ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης και δη της τοπικής είναι η πολιτιστική διάσταση της τελευταίας, καθώς τα αντικείμενα που αγγίζει και τα μέσα που χρησιμοποιεί συντελούν στην προώθηση της πολιτιστικής κουλτούρας του λαού μέσα από διαδικασίες συμμετοχής, ενημέρωσης και πληροφόρησης, στην αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου του λαού μέσα από την οργάνωση καλλιτεχνικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων και την ψυχαγωγία του κοινού.

Επιπλέον των ανωτέρω, η πολιτιστική ανάπτυξη, μέσω της διενέργειας πολιτιστικών δραστηριοτήτων, δύναται να δημιουργήσει δορυφορικές ενέργειες με οικονομικό αποτέλεσμα, αφού σε πλήθος περιπτώσεων η πολιτιστική ανάπτυξη αποτέλεσε τον πυρήνα βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και αποτέλεσε αφορμή τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της τοπικής αγοράς εργασίας.

Με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ σε μία πόλη, σε μία περιοχή γενικότερα, παρατηρείται οικονομική ανάπτυξη λόγω της αυξημένης προσέλευσης επισκεπτών, αλλά λόγω και του ειδικού κοινού – επισκεπτών (δημιουργοί και επαγγελματίες του χώρου). Η επισκεψιμότητα αυξάνεται όταν ο τόπος διοργάνωσης ευνοείται τουριστικά, δηλαδή όταν είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όταν έχει πλησίον του αξιόλογα μνημεία κ.λ.π.

Ωστόσο ένα φεστιβάλ μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό και χωρίς τους παραπάνω παράγοντες. Η διαχρονική επιτυχία μιας διοργάνωσης, κυρίως τα υπερτοπικής κλίμακας φεστιβάλ (διεθνή) έγκειται, στη συνέπεια και την αυτάρκεια των διοργανωτών του σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους Ο.Τ.Α. και τη διατήρηση ενός επιπέδου ποιότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η αξία της επωνυμίας του. Αυτό επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό εμπνευσμένου οράματος, ισχυρής δημιουργικής διαδικασίας και τεχνογνωσίας, αποτελεσματικής ηγεσίας και διοίκησης, ευρηματικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση των φεστιβαλικών διοργανώσεων στην Ελλάδα ένα πετυχημένο σε απήχηση, προσέλευση και αναγνωσιμότητα φεστιβάλ γίνεται μέσο προώθησης της εικόνα και της ταυτότητας της πόλης και υπεραξία για τον Δήμο που διεξάγεται.

Αναφορικά με το «Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου» και το «Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Αγρινίου», δύο νεοφανή αστικά φεστιβάλ, παρατηρείται εξέλιξη από τα πρώτα χρόνια των διοργανώσεων και έχουν ήδη αποκτήσει ευρωπαϊκή ταυτότητα όχι μόνο για τις συμμετοχές από το εξωτερικό, αλλά και λόγω της φιλοξενίας στην πλατφόρμα Fistivalfinder.eu by European Festivals Association (EFA) μετά από θετική αξιολόγηση.

Χρυσούλα Τασολάμπρου

Καλλιτεχνική Διευθύντρια «Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου», «Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Αγρινίου», Καθηγ. Μουσικής Υπουργείου Πολιτισμού

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 487 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.